Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór sprzętu audio Jaguar XF Proszę o pomoc mam juz dosyć szukania.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór sprzętu audio Jaguar XF Proszę o pomoc mam juz dosyć szukania.

Witam,

Panowie przymierzam się od miesiąca do wymiany seryjnego nagłośnienia w aucie Jaguar XF
    Szukam, szukam i dobrać nie mogę wymieniłem już dwa subwoofery grały pod fabrycznym zestawem audio efekt nieciekawy ale to nieważne przejdźmy do rzeczy.

Zakupiłem:
    Infinity Ra 6006
    Soundstream stealth stl2.560
    DLS C36 to to samo co C6A tyle że w wersji 3 way
    JL audio 12w w skrzyni zamkniętej
    Kondensator Dietz 1uF
    Okablowanie

Początkowo na przód miał iść cały zestaw trójdrożnych głośników C36 ale myślę o małej modyfikacji. Otóż zamierzam kupić jeszcze jakiś dwudrożny zestaw np Morel Tempo 6 lub DLS R6A (nie wiem czy wejdą woofery) i zrobić taki zestaw

Przód
    Zwrotnica DLS C36
    Woofer DLS R6A
    Średniotonowy C36
    Tweeter Morel Tempo 6

Tył
    Zwrotnica Morel tempo 6 lub DLS R6A
    Woofer C36
    Tweeter C36

Proszę o wypowiedzi co o tym sądzicie jak to będzie grało. Rozważam jeszcze inne opcje kupna zestawu dwudrożnego tylko jaki najlepiej dobrać względem pasma ?
    Czy jest ktoś z okolic Dzierżoniowa kto wszystko sensownie wytłumi oraz zamontuje ?

wydaje mi sie (wydaje, bo nie slyszalem) ze fabryczne naglosnienie w takim samochodzie stoi juz na dosc wysokim poziomie, wiec wsadzanie tam fuszerki typu

Zamieszczone przez tettet Zobacz posta
    Przód
    Zwrotnica DLS C36
    Woofer DLS R6A
    Średniotonowy C36
    Tweeter Morel Tempo 6
    bedzie lekko nie na miejscu :/

3 drogi z R6A na dole maja jak najbardziej sens
    ale sredniaka i wysokotonowy bym dobral lepiej + projektowanie zwrotnicy od zera!

Skomentuj

Dziękuję Panie Pawle za odpowiedź patrzę na Pana avatar i stwierdzam że u Państwa w firmie zakupiłem ten zestaw C36 :) Dopiero teraz czytam opinie o zestawie że wooferki są dość słabe i wysokotonowy też warto wymienić dlatego postanowiłem umieścić je z tyłu w samochodzie a do przodu dokupić inny woofer i tweeter. Jaki więc warto dobrać woofer i wysoki do tego sredniotonowego C36 ? Zwrotnicy również nie chciałbym wymieniać. W jaguarze XF są dwie wersje systemu audio jedna projektowana przez B&W która gra bosko druga wersja którą ja właśnie posiadam to system podstawowy który nie gra już tak dobrze. Poniżej wklejam co udało mi się znaleźć.

1. System podstawowy (Jaguar 320W Premium Sound System) ma 9 głośników, dwa w każdych drzwiach (bass / mid z głośnika wysokotonowego) oraz subwoofer. Centrum grill na tablicy rozdzielczej nie ma zainstalowanego w systemie bazowym głośnika. Prosto z dwóch kanałów przetwarzania w lewo / w prawo i od / tylnej bilansowania. Nie zły system brzmiący. 320 wat moc.

2. Systemu B & W (Bowers & Wilkins 440W Surround) posiada 14 głośników w sumie. 3 w każdym z drzwi (głośnik wysokotonowy, w połowie i bas), 2 w każdych drzwiach tylnych (Bass / Mid i wysokotonowy), 2 średnie tony na realną półką, 1 w pozycji centrum rozdzielczej i zainstalowany w kole zapasowym w subwoofer tułowia. Sterowniki i przetwarzanie rozszerzony zakres częstotliwości i lepszej jakości uczynić dla lepszego dźwięku doświadczenie w mojej opinii. Zwiększył moc do 440 watów.

Ewentualnie czy mogę Panie Pawle wymienić ten zakupiony u Państwa zestaw trójdrożny na inny trójdrożny + do tyłu dwudrożny z dopłatą ? Nie ukrywam że wolałbym wykorzystać zakupiony C36 chyba że naprawdę nie ma żadnej opcji i sensu ?
      Last edited by tettet; 11.01.2014, 20:32.

Skomentuj

Dopiero teraz czytam opinie o zestawie że wooferki są dość słabe i wysokotonowy też warto wymienić dlatego postanowiłem umieścić je z tyłu w samochodzie a do przodu dokupić inny woofer i tweeter.
        na poczatek proponuje posluchac tego zestawu
        to jest kulturalny zestaw a nie jakies efektowne granie dla dresiarza do golfa...
        jak sie nie spodoba to wtedy bedziemy kombinowac

Ewentualnie czy mogę Panie Pawle wymienić ten zakupiony u Państwa zestaw trójdrożny na inny trójdrożny + do tyłu dwudrożny z dopłatą ? Nie ukrywam że wolałbym wykorzystać zakupiony C36 chyba że naprawdę nie ma żadnej opcji i sensu ?
        tylko ze kolejne 3 drogi fabryczne jakie bym polecil to koszt 3800zl!
        pytanie w jakie brzmienie idziemy - czy w glosne granie dla malo wymagajacego, czy w brzmienie wysokiej jakosci dla osluchanej osoby
        w drugim przypadku to nie bedzie takie latwe

---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post o 21:50 ----------

robilem customowe 3 drogi na bazie zestawu R6A + tec sq3 i to tez nie drogi koszt. ale nadal mamy kontrowersyjna wysokotonowke

Skomentuj

na poczatek proponuje posluchac tego zestawu
          to jest kulturalny zestaw a nie jakies efektowne granie dla dresiarza do golfa...
          jak sie nie spodoba to wtedy bedziemy kombinowac

Tak bym zrobił ale po montażu głośników nie będzie już możliwości zmian ponieważ montaż będę zlecał firmie.
          Jeżeli są tu firmy z okolic Dzierżoniowa proszę o kontakt.

tylko ze kolejne 3 drogi fabryczne jakie bym polecil to koszt 3800zl!
          pytanie w jakie brzmienie idziemy - czy w glosne granie dla malo wymagajacego, czy w brzmienie wysokiej jakosci dla osluchanej osoby
          w drugim przypadku to nie bedzie takie latwe

Panie Pawle 3800zł to stanowczo za dużo na modernizację mogę jeszcze poświęcić dodatkowe 2000zł za same głośniki. Nie chodzi już o finanse ale nie jestem aż takim audiofilem że potrzebuję głośniki tak wysokiej klasy.
          Zależy mi na wysokiej jakości brzmieniu nie na najwyższym poziomie ale na dobrym, absolutnie nie zależy mi na dresiarskim łupaniu ale dobrym graniu z pazurem dlatego w grę wchodziły R6A

robilem customowe 3 drogi na bazie zestawu R6A + tec sq3 i to tez nie drogi koszt. ale nadal mamy kontrowersyjna wysokotonowke[/QUOTE]

Jaki Pan proponuje tweeter i zwrotnicę do takiego zestawu ?

---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post o 22:25 ----------

Albo jakiś dobry zestaw dwudrożny do tyłu kupić do przodu C36

Seryjnie w aucie siedzi coś takiego

tweetery http://www.aukcjoner.pl/gallery/011083350-1.html#I1
          woofery http://www.aukcjoner.pl/gallery/011081292-.html#I2
          Last edited by tettet; 11.01.2014, 21:43.

Skomentuj

Wskazówka
            wystarczy zaznaczyc wybrany tekst i nacisnac "cytuj zaznaczony tekst" na dole okienka wiadomosci - poprawia czytelnosc

Panie Pawle
            pawel - tutaj wszyscy jestesmy sobie rowni

Jaki Pan proponuje tweeter i zwrotnicę do takiego zestawu ?
            przy kazdej zmianie glosnika trzeba robic nowa zwrotnice pod te konkretne polaczenie

na poczatek proponuje nic nie kombinowac tylko zamontowac gotowe zestawy
            albo posiadany C36, albo R6A
            o wymiane prosze pisac do łukasza na adres firmowy
            ale zwroc uwage ze ten zestaw byl na wyprzedazy, a R6A zostal juz zastapiony nowym R6.2 ktorego nie znam

kazdy z czasem sie rozwija i szuka czegos lepszego

proponuje nie wydawac obecnie zbednych pieniedzy i zamontowac to co juz jest.
            za pare miesiecy jak sie osluchasz, bedziesz wiedzial czego oczekujesz to pomysli sie o zmianie na cos lepszego

---------- Post dodany o 23:19 ---------- Poprzedni post o 23:16 ----------

Albo jakiś dobry zestaw dwudrożny do tyłu kupić do przodu C36
            najlepiej to co zagra podobnie, czyli
            DLS C36 to to samo co C6A tyle że w wersji 3 way

Skomentuj

Paweł nie będę więc przodu modyfikował zamontuję C36 wiem że w tym przypadku do tyłu najrozsądniej jest zamontować C6A ale czy można tam zamontować R6A lub Focale is 165, jestem uparty wiem :)
              Prawdę mówiąc szaleje z tymi R6A chyba za dużo się naczytałem o nich a prawdę mówiąc nawet nie wiem czy mi one w drzwi wejdą. Woofery R6A mogę mieć za 400zł

Czy miałeś okazję słuchać C6A jak wypadają w porównaniu do R6A czy poza basem jest różnica na jakości dźwięku ? W bagażniku będzie subwoofer JL 12w na starym głośniku produkcji USA nie aktualne chińskie wypusty. Czy jest sens zmiany głośnika JL na Infinity Kappa 120.9

Pan Łukasz wspominał również o promocji na Gladen RS165

Właśnie znalzałem Focale IS 165 brać do tyłu ?
              Last edited by tettet; 11.01.2014, 23:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                na poczatek proponuje nic nie kombinowac tylko zamontowac gotowe zestawy
                Potwierdzam, w tej sytuacji zrobil bym tak samo.

Właśnie znalzałem Focale IS 165 brać do tyłu ?
                Ja od kilku lat slucham focali w samochodzie i bardzo pasuje mi ich dzwiek ale zeby na tyl dawac 2way... :bored: Ewenrualnie w tylne drzwi same wooferki ale tweeter uwarzam tam za zbedny. U mnie na poczatku mojej drogi audio tylko psul ogolny efekt odsluchu i w konsekwencji usunalem raz na zawsze tweeterki z tylnych drzwi.
                Sprawdz jak pisal Pawel ten zestaw, moze Ci podpasuje. Ja tam na przodzie mam 3 drozne Focale k2 zasilane amp Focal solid 4, radio nakamichi cd700mk2 i jak juz pisalem jest bajka. Utopia BE narazie poza moim zasiegiem ale mysle o niej intensywnie...
                Last edited by Spurek; 11.01.2014, 23:54.

Skomentuj

A ja bym powalczył z tym co teraz jest w samochodzie
                  Wierze, ze z tego sprzętu mozna jeszcze sporo wydusic
                  Tylko trzeba odpowiednie zmiany wprowadzić

---------- Post dodany o 01:27 ---------- Poprzedni post o 01:24 ----------

Dupek podjedz do mnie za ok 2tyg
                  Pokarze ci 2-3 radia lepiej grające niz ta twoja naka :)
                  Jedno bedzie dla ciebie całkowitym zaskoczeniem
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

[QUOTE=lklukasz;389402]A ja bym powalczył z tym co teraz jest w samochodzie
                    Wierze, ze z tego sprzętu mozna jeszcze sporo wydusic
                    Tylko trzeba odpowiednie zmiany wprowadzić[COLOR="#696969"]

Hmm to Panowie mi teraz namieszali w głowie :)
                    Może zostawić tył seryjny a z przodu tylko zamontować zestaw c36 oczywiście wszystko odpowiednio wytłumić i może seryjny wytlumiony tył pokaże co potrafi ?

---------- Post dodany o 02:37 ---------- Poprzedni post o 02:35 ----------

A zapomniałem dodać teraz te focale is165 w promocji w media markt za 399 zł :)

Kurczę wszyscy ze stolicy, szkoda. Jest ktoś z okolic Dzierżoniów, Świdnica chętny na mała robotę ? :)
                    Last edited by tettet; 12.01.2014, 01:41.

Skomentuj

Zajmij sie odpowiednio przodem

Odpowiednio przygotowane miejsca montażowe i odpowiednio umiejscowione głośniki potrafią zrobic cuda
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wiem że w tym przypadku do tyłu najrozsądniej jest zamontować C6A ale czy można tam zamontować R6A lub Focale is 165, jestem uparty wiem
                        mozna, ale zwroc uwage na to ze bedziesz mial inne brzmienie z przodu i inne z tylu
                        moze to dac nie ciekawe efekty

Czy miałeś okazję słuchać C6A jak wypadają w porównaniu do R6A czy poza basem jest różnica na jakości dźwięku ?
                        wg mnie r6a w fabrycznym wydaniu nie zachwyca niczym poza basem. ale ja preferuje naturalne brzmienie a nie efektowne
                        W bagażniku będzie subwoofer JL 12w
                        W ile? jaka cyferka za W?

Pan Łukasz wspominał również o promocji na Gladen RS165
                        jeszcze nie slyszalem, ale opinie kolegow sa dobre

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                        ale zeby na tyl dawac 2way... Ewenrualnie w tylne drzwi same wooferki ale tweeter uwarzam tam za zbedny.
                        zmienisz zdanie jak zaczniesz jezdzic na tylnej kanapie
                        z tylu trzeba tweeterek przyciszyc, ale musi byc :p

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                        Ja tam na przodzie mam 3 drozne Focale k2 zasilane amp Focal solid 4, radio nakamichi cd700mk2 i jak juz pisalem jest bajka.
                        te mialem na mysli (krx)- ale jak widac autora na nie nie stac :p

A zapomniałem dodać teraz te focale is165 w promocji w media markt za 399 zł
                        na poczatek dobra propozycja
                        na poczatek!

Skomentuj

Paweł wiesz kto odpowiadał w jagusi za fabryczne nagłośnienie?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie, nawet tego auta na oczy nie widzialem

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              kto odpowiadał w jagusi za fabryczne nagłośnienie?
                              jeżeli jagusia to Jaguar to prawdopodobnie D&M PSS zaprojektował przetworniki.

Skomentuj

W wyższych modelach sprzęt robił alpine
                                M in radia i zmieniarki
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                  jeżeli jagusia to Jaguar to prawdopodobnie D&M PSS zaprojektował przetworniki.
                                  Dokładnie Woofer 2x2ohm tweeter 4ohm, poniżej zdjęcia :)

http://www.aukcjoner.pl/gallery/011081292-.html#12
                                  http://www.aukcjoner.pl/gallery/011083350-1.html#I1

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

te mialem na mysli (krx)- ale jak widac autora na nie nie stac :p

Last edited by tettet; 12.01.2014, 21:00.

Skomentuj

Akurat ten Tw co jest w linku jest bardo fajny
                                    Tylko trzeba nad nim troche popracować
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      W wyższych modelach sprzęt robił alpine
                                      M in radia i zmieniarki
                                      robil. u kolegi w XJ400 byla alpinka
                                      ale obecnie?

Skomentuj

Paweł czy jest szansa na zakup u was zestawu Hertz 163 ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X