Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porównanie dwóch budżetowych zestawów odseparowanych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porównanie dwóch budżetowych zestawów odseparowanych

Witajcie......dawno dawno mnie tutaj nie było i jak to ktoś kiedyś napisał raz na rok mam jakiś zryw.....
    W sumie przyszła zima, fajnie by było coś w garażu podłubać....jako że w domu to już nic nie wstwie...design pokojów, salonów, żona no i na audio w domu nie znalazło sie już miejsce no chyba, że za to uznamy zestawy kina domowego z plastykowymi głosniczkami no więc zostaje mi auto
    sprawiłem sobie ostatnio octavie II Fl i jako że w audi jakoś to grało to już w skodilaku rani me uszy.

Na nagłośnienie chcę przeznaczyć coś koło 2500... wiem wiem mało ale przy średnim czasie pobytu u mnie samochodu w granicach ok 1 roku nie chce inwestować tym bardziej w skodę
    z 2500 ok 1000 zł pochłonie robocizna firmy czyli wytłumienie drzwi, dystanse, poprowadzenie kabli do suba itd
    Zostaje 1500 zł na zakup zestawów w przednie i tylne drzwi + jakis subwoofer fabryczny
    Czytając fora wybrałem dwa zestawy jakie chciałbym usiebie zamontowac
    1 ponoć objawienie rynku CA Diora GDS 1607 Ostrzejsze brzmienie,niższy podział zwrotkami 12/12
    2 u-dimension el comp 6 ciepłe brzmienie z plastyczna średnicą..

Oba zestawy są dostępne w firmie co mi będzie to składać do kupy zatem nie chce zamawiać coś z aledrogo bo nie będę bujał się z przesyłkami
    Może ktoś potwierdzić te opinie o brzmieniu może ktoś już porównywał zestawiki

I teraz prośba do znawców tematyki
    chciałbym prosić o pomoc w doborze jakiegoś subwooferka czy to głosnika (najlepiej by była wersja już z fabryczna skrzynią) i jakiegoś wzmaka w budżecieok 700-800zł
    Myslałem o czymś ze stajni herza ale ponoć to już nei te same głośniki co kilka lat temu
    Proszę szanownych forumowiczów o jakieś rady ewentualne sugestie

Ps.
    Pozdrawiam starych znajomych z igodsubwoofer, audimania itd

Witaj lukaszu po dlugich latach nieobecnosci

Nie wiem na jakim jestes obecnie poziomie w audio, ale w ciagu tych 10 lat forum bardzo mocno ruszylo do przodu

Znam oba zestawy proponowane wyzej i szczerze mowiac to bym sie w to nie pakowal znajac obecny poziom fabrycznego naglosnienia

Podstawowe pytanie - dlaczego nie zrobisz tego sam? Za takie pieniadze robiac samemu da sie uzyskac bardzo fajne granie

Skomentuj

Na jakim jestem poziomie audio hmmmmmmm poziom 0 lub -1
      Jeżeli chodzi o dom to zadowala mnie kino domowe philipsa za parę kzł
      A jeżeli chodzi o samochód hmmmm zawsze do tej pory śmigałem audi i tam miałem systemy bose z subikami itd grało fajnie
      Po przesiadce do skody dźwięk rani me uszy, brak wysokich tonów, zlewa się wszytko w jeden dziek jak bym jeździł z kocem na głowie, rozważałem nawet sprzedaż skodilaka ale polskie prawo jest takie ze muszę go w firmie trzymać 6 msc

A czemu nie zrobię czegoś samemu?
      Nie chce mi się
      Nie potrafię chyba już
      Nie mam garażu
      Dwie lewe ręce
      Jest zima i setki innych wymówek

Który byś z tych zestawów wybrał?
      Mozę herz HSK?
      Może dołożyć jakiegoś 1kzł i kupić coś lepszego ale dopiero w przyszłym msc montują mi columbusa bo brakuje modułu do kiery i do parktronica

Dziś byłem ustalać co i jak do firmy wykonawcy car audio i zaproponowano mi subwoofer helixa B10E a w chwili słabości dziś sprawiłem sobie wzmacniaczyk helixa B two blue będzie już do subika

A co do rozwoju forum i tak jestem pod ogromnym wrażeniem, tego ile jest osób, ile jest użytkowników i że ludzie sprzed 12 lat dalej się w to bawią!!!!
      Że wam się chce dalej dłubać, składać, kombinowac.... a nie iść po prostu i kupić, przecież każdy ma pracę, rodzine..co prawda ja zajmuje się tematyka pokrewna ale i tak nie chce mi sie juz..
      Do dziś w garażu gdzieś walają się dwie beymy chyba jakieś modele 10/12 br60czy 70, dwa subwoofery firmy nie pamiętam wiem że miały oznaczenia XLS czy coś takiego które grały kiedyś w kinie i karton jakichś niezidentyfikowanych głośników z projektów starych
      Last edited by LUKASZ; 13.01.2014, 22:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ Zobacz posta
        Na jakim jestem poziomie audio hmmmmmmm poziom 0 lub -1
        Jeżeli chodzi o dom to zadowala mnie kino domowe philipsa za parę kzł
        wydawalo mi sie ze dosc dobrze stales jak byles jeszcze aktywny :/

A czemu nie zrobię czegoś samemu?
        Nie chce mi się
        Nie potrafię chyba już
        Nie mam garażu
        Dwie lewe ręce
        Jest zima i setki innych wymówek
        W sumie przyszła zima, fajnie by było coś w garażu podłubać....
        oj ktos tu sciemnia :p

Który byś z tych zestawów wybrał?
        Mozę herz HSK?
        hertza nie toleruje od dawna. nowych zestawow nie znam wiec nie wiem czy cos sie zmienilo
        z w/w zestawow bralbym diore bo ten sprzet ma potencjal. u-dim gra zbyt plastikowo jak dla mnie

ale zapytaj tych specjalistow czy nie maja nic przeciwko montazowi sprzetu kupionego nie u nich
        wtedy bys kupil 2 zestawy od lklukasza i masz problem z glowy
        zestawy niewiele drozsze, ale gra basem, gra wysokimi, gra srednimi i nic nie drazni

co do suba to cos sie znajdzie. tylko okresl czego wymagasz bo nie wiem czy ma byc cos kulturalnego i neutralnego czy cos efektownego
        oczywiscie glosniki pod wzmacniacz?
        Że wam się chce dalej dłubać, składać, kombinowac.... a nie iść po prostu i kupić, przecież każdy ma pracę, rodzine..
        niektorzy z nas pracuja w tej branzy

Do dziś w garażu gdzieś walają się dwie beymy chyba jakieś modele 10/12 br60czy 70, dwa subwoofery firmy nie pamiętam wiem że miały oznaczenia XLS czy coś takiego które grały kiedyś w kinie i karton jakichś niezidentyfikowanych głośników z projektów starych
        wystaw w ogloszeniach!
        peerlessy XLS zawsze sie sprzedadza!
        beyma tez ciekawa i nadal popularna
        zawsze bedzie na sprzet do samochodu

Skomentuj

Tak kiedyś nie wyobrażałem sobie czegoś takiego ale potem przestałem przykładać znaczenie do dźwięku a bardziej do designu, by pasowało do telwizora by marka była ta sama co reszty sprzętu, bo lepiej wygląda, bo znajomym nie trzba było tłumaczyc ze to sam robnilem itd itd itd itd i sprzet został rozmontowany, cześc trafila do mamy do piwnicy, ale amplituner technica do dziś napędza sufitówki w biurze

W garażu podłubać bo plan był taki że subwoofer wraz z okablowaniem podłącze sam a i kiedyś musiał bym skonczyc audio w glebie na którym poległem...

Sprzęt musi pochodzić od jednego dostawcy czytaj od firmy montującej car hi fi bo to jedna fakturka i leci w koszty itd prowadzący firmę zrozumieją o co chodzi

A co do suba hmm zawsze lubiłem twardy, konturowy dynamiczny basik, stawiałem kontrole nad zejscie i konstrukcje z F3 na poziomie 50 hz były oki.
          tym razem chyba poszukuję trochę bardziej efekciarskiego basu, niskiego, takiego uwydatniającego czarną muzę, oraz muzyke radiową.

OOOOO to były peerlessy niestety przez 8 lat i kilka przeprowadzek i trzymanie w wspólnym kartonie w kotłowni raczej nie nadają się już do użytku w obu wyraźnie czuć ocieranie o karkas a i wydatne zwieszenie(rozawżalem ich implementacje do auta) już w kilku miejscach zmurszalo od wilgoci ale pamiętam jak oba grały w subie hmmmmm. W sumie to śmieszne bo dziś salon nagłaśnia jeden 16 cm głośniczek ha ha ha
          Ale może kiedys jak przekonam zonę do zmiany designu w salonie

Jak z wysokimi w udim faktycznie sa tak lagodne?
          6dB zwrotnica sugeruje raczej wyższy podział co za tym idzie jak ze srednicą?

Skomentuj

sub tez ma byc nowy? i zapewne nie wchodzi w gre uzywka?
            tylko same minusy widze i strate kasy :(

te u-dim graja wg mnie mdlo i plastikowo
            w diorze ustawiasz wysokie na minimum i da sie to sluchac. zmiana zwrotnicy i bedzie dobry zestaw
            najlepiej posluchaj obu zestawow u nich w szafie demo i sam wybierz

co do XLSow - moze udaloby sie je naprawic
            ale i tak obecnie nie mam kasy :(

Skomentuj

Sub jasne że nowy, najlepiej kompletny z buda

Wymyśliłem tak że poproszę ich o zamontowanie z przodu Udim a z tylu dam Diorę i wtedy wybiorę to co mi bardziej pasuje a oni mi zmienią zestawik
              Posłucham zobaczę.

Co proponujesz z subów?

Słyszałem z kilku źródeł iz ponoć wytłumienie drzwi w octavce dużo nie zmienia bo one maja jakieś zamkniecie alumioniowe prawda to?

Ps
              z tym DIY wcale nie jest tak zle w zeszłym roku zrobiłem fajny projekcik w moim bebe

Skomentuj

Sub jasne że nowy, najlepiej kompletny z buda
                jako hobbysta musze przyznac ze gorzej wybrac nie mogles! :/
                suby z gotowymi obudowami to albo tandeta z chin, albo glosniki wpakowane w dowolne skrzynki od innych firm
                jedne pasuja, inne nie

nie sluchalem wszystkiego co jest dostepne na rynku, ale ja osobiscie nie kupilbym nic gorszego jak focal P25
                tansze glosniki jakie warto kupic to RE Audio

Słyszałem z kilku źródeł iz ponoć wytłumienie drzwi w octavce dużo nie zmienia bo one maja jakieś zamkniecie alumioniowe prawda to?
                w przypadku zamknietych drzwi nie ma naglego efektu na plus, ale roznica jest
                warto wyciszyc mechanizmy czy boczek zeby brzęczenie nas nie denerwowalo

nadal jestem przekonany ze najlepiej na tym zabiegu wyjdzie firma to montujaca :(

Skomentuj

Dziś byłem posłuchałem i już jestem po montażu
                  Dziękuję Pawle za zainteresowanie!!

Skomentuj

Jak sie znudzi to daj znac - wybierzemy cos lepszego

No i koniecznie wystaw w ogloszeniach to co zalega!
                    Moze masz perelki poszukiwane od lat

Skomentuj

Znowu chciałbym odgrzebać temat... by nie zakładać nowego.
                      Otóż zestawiki graja bardzo poprawnie, słychać że średnica się poprawiła, całość od spodu uzupełniłem subem, jednak el comp 6 są dla mnie zbyt grzeczne, wysokie są za mało dźwięczne, za grzeczne.

Chciałem zmienić sobie jeszcze w zestawiku wysokotonowce, szukam ostrego, klarownego dźwięku pasującego poziomem do dołu od el comp 6 jakies propozycję?
                      Zwrotnice zbudują mi nowe chłopaki z car audio..

Skomentuj

i po raz kolejny strata kasy :p

trzeba bylo brac w takim razie hertze

Skomentuj

Pieniądze przychodzą odchodzą ważne że jest na kolejne mody

Jakie kopułki herza polecasz?

Skomentuj

Nie znam marki - zrazilem sie lata temu
                            Zobacz dt-284. Bardzo dobry stosunek cena/jakosc a potrafi cykac

Skomentuj

Dzis zamówiłem sobie ten glosniczek z allegro w czwartek dam do montażu

Skomentuj

Czaruję...
                              X