Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa audio w e36 coupe- ktoś przerabiał temat?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa audio w e36 coupe- ktoś przerabiał temat?

Witam po długiej nieobecności !
    Na koncie mam tylko jedną konstrukcje-domową gdn 15/40/5+dx25tg.W tematyce car audio jestem niemal zielony dlatego potrzebuje porady doświadczonych kolegów,
    W bmw e36 coupe z 93' posiadam fabryczne nagłośnienie tj:

pod nogami 13cm nokia 4ohm 25W
    zmieniałem boczki w drzwiach i mam w nich głośniki chyba średniotonowe Hk o średnicy hmm 6-10cm nie więcej.Jeden ma uszkodzoną membranę-pęknięta.Wkurza mnie niemiłosiernie i charczy.Mam też w boczkach wysokotonówki fabryczne lecz nie podpięte(brakło kabli).Na tyle w półce mam głośniki nokia w czarnych obudowach z wytłumieniem w środku.Mają ok 10cm.

Jeśli chodzi o radio to mam alpine 4x45W.Nie chciałbym go zmieniać.Proszę o podpowiedź doświadczonych kolegów co by tu podłubać aby to grało jako tako.

Wstępnie włączyłem FAQ Nazara i po analizie doszedłem do wniosku że :
    nie będzie suba w bagażniku.Chce zachować funkcjonalność auta ,która w tym momencie i tak jest beznadziejna:70l boiler na gaz.Do bagażnika wejdą dwa plecaki heh.Będę to jednak przerabiał żeby mieć bagażnik i składaną kanapę.

czy zadowalający efekt da mi zamiana 13cm głośników z przodu i wysokotonówek w boczkach?
    Aby cokolwiek dłubnąć będę musiał ściągnąć boczki-głośniki są przykręcane od wewnątrz.Będzie możliwość zająć się wygłuszeniem.Fabrycznego w lewych drzwiach już nie ma,z prawej strony jest tylko czarna pianka.

Koszty i oczekiwania:

Nie oczekuje high endu..Chce żeby to grało na poziomie moich kolumn ,które mam w mieszkaniu.Słucham wszystkich gatunków po trochu za wyjątkiem hiphopu.Nie ustawiam Volume na max.Nie jestem z tych :)

Wg. tego co pisał Nazar wystarczyłby wzmacniacz dwukanałowy i przedni zestaw odseparowany.Zakładając że butle przeniosę w koło będę miał trochę miejsca pod półką tylną.
    Pozdrawiam
    Przemek

Proszę o podanie sprawdzonych,dobrych przetworników ze średniej-wysokiej półki.Nie lubię robić niczego dwa razy.Zatem jeśli wydam np 200zł i nie będę zadowolony to wole wydać 300 i mieć spokój i uśmiech :)
    Plany realizować będę raczej wiosną.
    Last edited by Przemysl; 23.01.2014, 16:08. Powód: zapomniałem dodać

Robota przy drzwiach nie jest łatwa ale sie da.

Tweetery w słupki.

Skomentuj

Ale nie obędzie się bez przeróbki na 16,5 cm i wygłuszenia dobrze drzwi jeśli ma nie być suba... z 13 cm wiele nie osiągniesz.
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Nigdy nie miałem do czynienia z subwooferami w samochodzie.Wszystkie projekty które widziałem miały miejsce w kombi.Czy w coupe gdzie nie ma przestrzeni między bagażnikiem a wnętrzem da to pożądany efekt? Nie ukrywam że wolałbym uniknąć rzeźbienia.Wtedy jeśli zrobiłbym stojącego suba mógłbym zachować ori boczki a pod nogi wsadzić 13cm.
        Co wyjdzie taniej ? Z boczkami jest o tyle problem że mam unikatowe i jak zepsuje to takich już nie dostane.Dwa głośniki na boczek i do tego kremowa skóra na szarym boczku.

---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post o 17:43 ----------

Nigdy nie miałem do czynienia z subwooferami w samochodzie.Wszystkie projekty które widziałem miały miejsce w kombi.Czy w coupe gdzie nie ma przestrzeni między bagażnikiem a wnętrzem da to pożądany efekt? Nie ukrywam że wolałbym uniknąć rzeźbienia.Wtedy jeśli zrobiłbym stojącego suba mógłbym zachować ori boczki a pod nogi wsadzić 13cm.
        Co wyjdzie taniej ? Z boczkami jest o tyle problem że mam unikatowe i jak zepsuje to takich już nie dostane.Dwa głośniki na boczek i do tego kremowa skóra na szarym boczku.

Wygląda to tak jak na fotkach,
        sory za jakość,robione mikrofalówką
        Mam podpięty dolny głośnik hk,górny nie.Zwróćcie uwagę na miejsce..Nie ma go zbyt wiele.Ciekawe czy weszłaby tutaj 16,5cm..

Skomentuj

W bmw glosniki sa w paskudnych miejscach i maja fatalne warunki do grania! (Bardzo mala komora)
          Wiec jezeli chcesz wydac malo na glosniki i zrobic bez suba to niestety musisz przerobic boczki tak zeby wpakowac w drzwi 16cm
          Wtedy zestaw glosnikow od lklukasz i dan124 i nawet pod radiem bez suba zagra przyzwoicie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
            Ale nie obędzie się bez przeróbki na 16,5 cm i wygłuszenia dobrze drzwi jeśli ma nie być suba... z 13 cm wiele nie osiągniesz.
            A ty nie wiesz co mówisz :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trochę poszperałem.Podobno pod nogi wejdzie 16cm ale trzeba jakiś panel dorobić.Inna sprawa że tam faktycznie jest Paweł tak jak mówisz-mało miejsca.
              Zobaczcie ten link:

http://www.strefacaraudio.pl/topic/9...h=1#entry95060
              Bardzo ładnie zrobione to jest w przypadku e36..Podoba mi się.Nie mam aż takich zdolności do cięcia blachy żeby to tak fajnie wyszło.W dodatku będę miał wtedy 3 głośniki na boczek a w CA radzi się umieszczanie tweeterów w słupkach.Nawet myślałem żeby ten średniotonowy głośnik w moim boczku zastąpić właśnie tą 16stką lecz w tamtym miejscu nie da się tego zrobić ze względu na mechanizmy szyby ( fotki w linku)

Jakie przetworniki Paweł masz na myśli?
              Poczytałem trochę,podobno wystarczająco dobra 16 to dls r6a.Używany komplet 2x woofer,2x wysokotonowy oraz dwie zwrotnice można dostać za ok 500 zł na jednym z portali.Inwestując tyle w przetworniki musiałbym przez jakiś czas zasilać to moim skromnym alpinem.

Skomentuj

lklukasz z tego co pamiętam ostatnio chwaliłeś jakieś 13 cm ze zadziwiająco grały basem, ale myślę że nie spełniło by to oczekiwań kolegi... myślę że jestem świadomy co mowie
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jak lubisz mulacy i buczacy bas, słabej jakosci wysokie tony i brak średnich to mogą byc

---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:32 ----------

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                  lklukasz z tego co pamiętam ostatnio chwaliłeś jakieś 13 cm ze zadziwiająco grały basem, ale myślę że nie spełniło by to oczekiwań kolegi... myślę że jestem świadomy co mowie
                  Ok
                  Ty wiesz swoje i ja tez :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zatem ,co proponujesz? wole mniej basu ale czysty dźwięk średnich tonów i wysokich,uniwersalność.przecież bass może zapewnić jakiś subwoofer jeśli będzie mi mało.Niektórzy narzekali na wysokotonowy z zestawu dls r6a-to fakt.

zatem 16 cm vs 13 cm ?

proszę o jakieś konkretne,sprawdzone przetworniki
                    Last edited by Przemysl; 23.01.2014, 22:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl Zobacz posta
                      Jakie przetworniki Paweł masz na myśli?
                      nie wazne nazwy - nigdzie wiecej tego nie kupisz
                      basu ma troche mniej niz r6a, ale za to radzi sobie pod radiem i gra srednimi i wysokimi

do R6A bez mocnego wzmacniacza nie podchodz bo sie tylko zmarnuja

Zamieszczone przez Przemysl Zobacz posta
                      zatem 16 cm vs 13 cm ?

proszę o jakieś konkretne,sprawdzone przetworniki
                      jak ma byc tanio to lepiej przerobic boczki na 16cm
                      dobrze grajace 13cm raczej kosztuje wiecej i trudniej kupic uzywki

Skomentuj

Przede wszystkim zapomnij o tym, żeby głosniki w fabrycznych miejscach zagrały tak dobrze jak Twój zestaw w domu. Ja widzę 2 rozwiązania:
                        1. Jeśli nie chcesz dłubać drzwi to zbuduj kickpanele w miejsce tych fabrycznych w kostkach, włóż tam dopasowane do ich litrażu 13cm głośniki, wysokotonowe w słupek, ew. w trójkąt od lusterek i podeprzyj to subem i jakąś 4-ro kanałówką.
                        2. Konkretna rzeźba drzwi pod jakieś mocarne 16cm woofery, tweetery jak wyżej, do tego dobrej jakości 2 kanały wzmacniacz i nie potrzeba suba.

Jeśli nie zdobędziesz się na żadną z tych propozycji to raczej sobie odpuść.

Skomentuj

ja bym olal kwestie wizualna i przerabial drzwi na 16cm

Skomentuj

Paweł ale jedno drugiego nie wyklucza jak się przyłoży do roboty to i to można zrobić estetycznie!

Skomentuj

mozna, ale dluzej

Skomentuj

jeśli już mam coś przerabiać to wole nawet troche dołożyć i brać sie za fabryczne miejsca w stopach.Paweł chętnie wziąłbym od Ciebie te 16 cm.Najbardziej chciałbym dorobić kickpanele i wcisnac 16 pod nogi. Myśle że tutaj miałbym możliwość powrotu do ori.drzwi do coupe w dobrym stanie i tym kolorze są praktycznie nie do zdobycia.Nie mam doświadczenia w takich przeróbkach-wiem że będe wściekły jak zniszcze boczki.słupki co innego.kupie drugi komplet za 30 pln i beda ori w zapasie.

A tak głośniki w boczkach poprostu odepn3e i bedzie ok.

Skomentuj

Witam. Mi też szkoda boczków i jeszcze poduchy. Może coś w ten deseń ale litrów z tego nie będzie.
                                  http://www.caraudioteam.pl/img//114C.jpg

Skomentuj

wygląda to bardzo ładnie,estetycznie i nawet dyskretnie.myśle że pokombinuje coś w ta strone.

Skomentuj

Chyba że chcesz więcej litrów dla przetwornika
                                      http://www.diymobileaudio.com/forum/...d-audio-2.html

Skomentuj

ciekawa jest strona 9 z koncowym efektem montażu w nogach.zamontował gość tweetery i woofery w jednym miejscu.no ale coś musi być z tymi słupkami skoro wszedzie słyszy sie o takim montażu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X