Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór wzmacniaczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór wzmacniaczy

Witam,

Panowie jestem po instalacji sprzętu w aucie. Sprzęt był montowany w firmie tak więc powinno być wszystko jak należy ale niestety tak nie jest. Z przodu brak sceny myślę więc o wymianie wzmacniacza aktualnie zamontowali dostarczony przeze mnie Infinity Ra6006. Głośniki również dostarczone przeze mnie przód Morel Virtus 603 tył Morel Maximo, woofer JL12w0 - starszy głośnik jeszcze produkcji USA. Wszystko wygłuszone matami Gladena. Dźwięk jest fatalny, płaski gorszy niż był na fabrycznym systemie nie ma tej przestrzeni która była na fabrycznym nagłośnieniu, brak sceny podejrzewam że winny jest tutaj wzmacniacz. Przy dodawaniu gazu słychać świst w głośnikach na seryjnym wzmacniaczu taki problem nie występował, przy regulacji kanałów lewo-prawo reguluje tył-przód tak więc prawdopodobnie nieprawidłowe podłączenie na konwerterach. Podejrzewam również że seryjny wzmacniacz miał dolby lub DSP w każdym razie był łączony kablem optycznym z radiem. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego wzmacniacza do tego systemu. Myślałem nad zakupem na przód wzmacniacza JBL MS-A1004 a na tył i suba pozostawić wzmacniacz Infinity Ra6006 Czy taka opcja będzie odpowiednia czy szukać czegoś innego ? Auto to Jaguar XF[COLOR="#696969"]

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------

Odświeżam.
    Last edited by tettet; 13.02.2014, 18:05.

Zamieszczone przez tettet Zobacz posta
    Z przodu brak sceny myślę więc o wymianie wzmacniacza
    wymiana wzmacniacza tu nic nie da!

Przy dodawaniu gazu słychać świst w głośnikach na seryjnym wzmacniaczu taki problem nie występował,
    standardowy problem

przy regulacji kanałów lewo-prawo reguluje tył-przód tak więc prawdopodobnie nieprawidłowe podłączenie na konwerterach.
    masz sygnal wyprowadzony na konwerterach i myslisz ze zmiana wzmacniacza cos zmieni? :???:

Podejrzewam również że seryjny wzmacniacz miał dolby lub DSP w każdym razie był łączony kablem optycznym z radiem.
    procka tu trzeba!

widac zle sie zabrales za robote
    u kogo w koncu to montowales?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      wymiana wzmacniacza tu nic nie da!

standardowy problem

masz sygnal wyprowadzony na konwerterach i myslisz ze zmiana wzmacniacza cos zmieni? :???:

procka tu trzeba!
      Ten wzmacniacz JBL MS-A1004 ma wbudowany procesor dźwięku więc myślałem aby przednie głośniki wpiąć w ten wzmacniacz JBL MS-A1004 i zmostkować na dwa kanały, natomiast tylne głośniki i suba pozostawić na wzmacniaczu Infinity i też zmostkować na 3 kanały gdyż wyraźnie na zasilenie wszystkich głośników wzmacniaczowi Infinity brakuje mocy. Mogę mieć jeszcze wzmacniacz Xetec Gravity 5G-900 ale to raczej podobna pólka co ten Infinity. Kurczę tak się cieszyłem że w końcu będzie dobre audio w aucie a tu wyszło gorzej niż było na początku.:angry:
      widac zle sie zabrales za robote
      u kogo w koncu to montowales?
      Montowałem we Wrocławiu w firmie 4ohmy
      Tutaj trochę zdjęć z montażu https://www.facebook.com/media/set/?...3907012&type=1
      Sprzęt czyli głośniki, wzmacniacz dostarczyłem osobiście.
      Za samą robotę wraz z wytłumieniem Gladen i konwerterami ACV skasowali 3500zł więc wydaje mi się że powinno to być zrobione porządnie a zadowolony z dźwięku nie jestem, powiem więcej myślę o powróceniu do fabrycznego audio:angry:
      Last edited by tettet; 14.02.2014, 01:08.

Skomentuj

Montowałem we Wrocławiu w firmie 4ohmy
        Za samą robotę wraz z wytłumieniem Gladen i konwerterami AFC skasowali 3500zł więc
        Powiem tylko jedno : o kur** Nieźle Cię kantem puścili, na Twoim miejscu narobiłbym im koło dupy i kazał poprawiać...

Skomentuj

Zamieszczone przez Mamusa Zobacz posta
          Powiem tylko jedno : o kur** Nieźle Cię kantem puścili, na Twoim miejscu narobiłbym im koło dupy i kazał poprawiać...
          Miały być zamontowane konwertery Helix-a ale zamontowali konwertery ACV, instalator coś wspominał że na konwerterach Helix-a strasznie szumiało dlatego założyli ACV.

Poprawiane będzie wszystko na 100% razem z tymi badziewnymi konwerterami ACV na konwertery Helix-a. Podobno wytłumienie Gladena jes t dużo droższe od mat GMS co nie zmienia faktu że kwota jest z kosmosu - gdyby to chociaż grało jak należy.
          Last edited by tettet; 14.02.2014, 01:54.

Skomentuj

Miały być zamontowane konwertery Helix-a ale zamontowali konwertery ACV, instalator coś wspominał że na konwerterach Helix-a strasznie szumiało dlatego założyli ACV.
            nie ma znaczenia jakiej to bedzie marki - zasada dzialania jest taka sama
            totalna glupota to uzywanie konwerterow jezeli jest wyprowadzony optyk!
            ale konwertery to standard przy wiekszosci instalacji

Podobno wytłumienie Gladena jes t dużo droższe od mat GMS co nie zmienia faktu że kwota jest z kosmosu - gdyby to chociaż grało jak należy.
            nie jest tak zle. u mnie w miescie znana firma za morele tempo + sub na hertz + wygluszenie + zabudowa potrafia kasowac po 15kPLN

Skomentuj

nie ma znaczenia jakiej to bedzie marki - zasada dzialania jest taka sama
              totalna glupota to uzywanie konwerterow jezeli jest wyprowadzony optyk!
              ale konwertery to standard przy wiekszosci instalacji

Jak byś widział więc instalację ? Nowy wzmacniacz z wejściem optycznym ?
              Macie coś u siebie na stanie odpowiedniego ?
              Aktualnie jest to połączone tak że optyk z radia idzie do seryjnego wzmacniacza z seryjnego wzmacniacza wychodzi okablowanie sygnałowe na głośniki i w tym miejscu są właśnie wpięte konwertery. Czy ten wzmacniacz JBL z procesorem DTS to zły pomysł ?

nie jest tak zle. u mnie w miescie znana firma za morele tempo + sub na hertz + wygluszenie + zabudowa potrafia kasowac po 15kPLN
              Nie zwrócił bym uwagi na cenę gdyby to działało jak należy.
              Last edited by tettet; 14.02.2014, 14:36.

Skomentuj

Cytuj normalnie - czytac sie tego nie da :/

Niestety gdybanie na odleglosc nie ma sensu. Musisz sie spotkac z zaufana osoba, ktora musi poznac twoje oczekiwania, wymagania i poznac samochod

Skomentuj

Cytuj normalnie - czytac sie tego nie da :/

Niestety gdybanie na odleglosc nie ma sensu. Musisz sie spotkac z zaufana osoba, ktora musi poznac twoje oczekiwania, wymagania i poznac samochod
                  Tak wiem ale na tą chwilę nie mam takiej możliwości. Zależy mi na czystości dźwięku i jakości nie na głośnym bezsensownym łupaniu. Subwoofer ma być tylko uzupełnieniem a nawet go być nie musi. Wzmacniacz muszę zamówić do niedzieli a JBL MS-A1004 mogę mieć za 1000zł tylko nie wiem czy to będzie dobry wybór. Tutaj http://caraudio.basser.pl/jaguar/234-jaguar-xf.html instalację robili na 2x JBL MS-A1004 + 1 x JBL MS-A5001

Proste pytanie czy ma sens połączenie JBL MS-A1004 + infinity ra 6006 czy kupić jakąś Alpine z optykiem.

---------- Post dodany o 23:43 ---------- Poprzedni post o 19:05 ----------

Mam możliwość kupna wzmacniacza Xtant 604x ale to też bez wejścia optycznego :(

Panowie jakiś dobry, mocny wzmacniacz z optykiem ? Szukam i wszędzie max 4x50w + sub Szukam czegoś koło 100w na kanał

Skomentuj

Z optykiem to procesor.

Skomentuj

Czy Audison BIT ONE jest wart uwagi ?

Skomentuj

Helix dsp

Skomentuj

Panowie jakiś dobry, mocny wzmacniacz z optykiem ?
                          taki wzmacniacz nadal ciebie ogranicza
                          kupujesz osobny dobry procesor i wtedy zostajesz przy swoich wzmacniaczach

Skomentuj

Co myślicie o użyciu Helix PP52 DSP tylko nie widzę tutaj optyka.
                            Odłączając całkowicie seryjny wzmacniacz obawiam się że mogą być problemy z automatycznym np wyciszaniem muzyki podczas parkowania funkcje głosowe od telefonu itp.

---------- Post dodany o 09:18 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------

Czy jeżeli wzmacniacz infinity jest podłączony pod seryjny wzmacniacz na wyjściach głośnikowych poprzez konwertery to DSP i Dolby powinno funkcjonować. Dobrze myślę ?

Skomentuj

Czy jeżeli wzmacniacz infinity jest podłączony pod seryjny wzmacniacz na wyjściach głośnikowych poprzez konwertery to DSP i Dolby powinno funkcjonować. Dobrze myślę ?
                              tak, jedynie bedzie sygnal bardziej zaszumiony i gorszej jakosci

Skomentuj

Panowie a jakieś opinie o ALPINE PXA-H600 lub ALPINE PXA-H701
                                Jutro kupię wzmacniacz Xetec Gravity 5G-900 bo dysponuje większą mocą niż ten Infinity.

Skomentuj

Jutro kupię wzmacniacz Xetec Gravity 5G-900 bo dysponuje większą mocą niż ten Infinity.
                                  i co to da poza wieksza glosnoscia?

Skomentuj

i co to da poza wieksza glosnoscia?
                                    Lepsza kontrola głośników ?

Nie ma sensu inwestować w tego gravity ? Oczywiście procesor będzie również co sądzisz o ALPINE PXA-H600 lub ALPINE PXA-H701nie jest potrzebne radio Alpine do tych prockow, mozna podpiąć pod seryjny sprzęt ?

Skomentuj

to juz nie do mnie z prockami - tutaj wiele nie pomoge
                                      pasywke skleje, prockiem sie jeszcze nie bawilem zadnym

Skomentuj

to juz nie do mnie z prockami - tutaj wiele nie pomoge
                                        pasywke skleje, prockiem sie jeszcze nie bawilem zadnym
                                        Warto inwestować w tego xetec gravity czy pozostać przy infinity ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X