Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki litraż skrzyni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki litraż skrzyni

Czy mógłby mi ktoś pomóc w obliczeniu skrzyni dla tego głośnika:
    Sony Xplod xs-L152P5S

http://www.crutchfie...tml#details-tab
    Najlepiej policzyć pojemność albo nakierować mnie na to jak się to robi ?
    I w jakiej skrzyni się ten głośnik lepiej będzie spisywał br czy zamkniętej ?
    A dokładniej rzecz biorąc to mam dwa takie głośniki, lepiej je wsadzić do oddzielonych skrzyń czy do jednej łącznej ?

Z góry dziękuję za pomoc

Wszystkie cenne uwagi mile widziane.

Zamieszczone przez arus16611 Zobacz posta
    I w jakiej skrzyni się ten głośnik lepiej będzie spisywał br czy zamkniętej ?
    a do czego to ma sluzyc?

---------- Post dodany o 16:08 ---------- Poprzedni post o 16:01 ----------

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic836301.html

Skomentuj

Witam . to ma być skrzynia do samochodu i chciał bym aby dawała ładny potężny bas .mam aktualnie skrzynie w której są 2 głośniki ma ona około 150 l . i zastanawiam sie też czy dało by coś zamontowanie BR. a i jeszcze czy przedzielić skrzynie na 2 części czy może ona być w pojedynczej nie dzielonej skrzyni . a i może jakaś mała podpowiedz jak wystroić takie głośniki ?
      Last edited by arus16611; 20.02.2014, 15:26.

Skomentuj

no to kompletnie zielony...

jak juz masz taka skrzynie to wsadz te glosniki
        b-r na poczatek odpusc - skrzynia musialaby byc wieksza i moze bardziej buczec niz grac mocniejszym basem

nie wazne czy oddzielne komory czy jedna wspolna

Zamieszczone przez arus16611 Zobacz posta
        a i może jakaś mała podpowiedz jak wystroić takie głośniki ?
        napisz co przez to rozumiesz?

Skomentuj

Paweł niestety wiele osób złapało się na te plastiki .
          A potem było zdziwienie gdy słuchali u mnie u-dim. jr1004 w zamkniętej skrzyni gdzie mniejsza membrana robiła lepszą robotę i większe ciśnienie mimo że jr wcale nie był do pompowania przeznaczony

Skomentuj

ale to ma pukac dobrze pod remizo :)

Skomentuj

A to przepraszam - jak pod remizo to przepraszam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                Paweł niestety wiele osób złapało się na te plastiki .
                A potem było zdziwienie gdy słuchali u mnie u-dim. jr1004 w zamkniętej skrzyni gdzie mniejsza membrana robiła lepszą robotę i większe ciśnienie mimo że jr wcale nie był do pompowania przeznaczony
                a to bardzo dziwne, bo jak slyszalem czerwone 12" to szal robil. gral bardzo glosno, ale nie schodzil i zero jakosci.
                w takim razie nowsze modele sa gorsze?

Skomentuj

no pod remizą to one grac nie będą . tak się składa ze jeżdżę na zlot marki i inne samochodowe które są w mojej okolicy . a co głośniczków to rozumiem ze 122l musiała by mieć skrzynia zamknięta , a tak zapytam z ciekawości ile miała by mieć skrzynia z BR. a i co do wzmacniacza to mam audiomedia DG 1000.1 niby graja dobrze na nim ale tak zapytam jakie są wasze opinie na jego temat ...

i z góry dziekuje Pawel S za pomoc

Skomentuj

skoro producent zaleca obudowe zamknieta to ja bym nie ryzykowal z b-r
                    jakbys chcial robic b-r to pewnie ok 90-100l na sztuke!

Skomentuj

posiadasz juz ten glosnik ? nie lepiej zrobic cos na rockfordzie lub jl audio?

Skomentuj

tak mam już te głośniki przywiezione z angli były po okazyjnej cenie wiec wziąłem a teraz próbuje jakoś je wykorzystać . moc maja one dość spora szczerze powiem ze robią huk w aucie ale na zewnątrz efekt marny i tak się zastanawiałem właśnie ze może coś wymiana skrzyni dała by lepszy efekt zarówno w środku jak i w samochodzie . pozostaje także ustawienie wzmacniacza bo w tych filtrach to jestem kompletnie zielony może jakieś rady w tym kierunku mogli byście dać ? a tak wygląda skrzynia w której mam aktualnie głośniki : https://imagizer.imageshack.us/v2/61...0/829/lfh7.jpg
                        Last edited by arus16611; 20.02.2014, 21:38.

Skomentuj

a co masz z przodu? (o glosniki pytam i o ich zasilanie)

Skomentuj

z przodu to kolego mam zamiar wymienić głośniczki na coś co także dawało by dość ciekawy efekt , ale to mam nadzieje ze w nieodległej przyszłości podpytam was co polecacie bo jak narazie są tam głośniczki fabryczne które dają dość przyzwoite brzmienie . a są one zasilane fabrycznym radyjkiem które posiada wzmacniacz wbudowany w bagażniku . auto to laguna 2 z oryginalnym zestawem cabasse

Skomentuj

A czym poganiasz te głośniki ?
                              Sztuka ma 450 W rms ( wg producenta - wg mnie mniej jak 300 ze względu na grubość przewodu którym nawinięta jest cewka..) . Efektywność głośnika bodaj 89dB ale też zawyżona przez producenta ( stara czerwona seria tak miała )

Wzmacniacz nie dość że musi mieć konkretną moc bliską 1kW to jeszcze wyskoki DF żeby opanować ta wielkie i cięzkie membrany .

aha w starej serii nagminne było puszczanie miejsca klejenia karkasu cewki do membrany po pracy na pełnej mocy

----------------------------------------------------------------------------------------------

Edit - przepraszam umkneło mi że podałeś jakim wzmacniaczem jest to pędzone..cóż szału nie będzie bo to produkt klasy Peying czy innych wynalazków typu boschmann .
                              Owszem można było z tego wydusić pradu masę ale każdy trzeba było poprawiać ...
                              Last edited by utopia; 21.02.2014, 09:50.

Skomentuj

wbrew pozorom zmiana przodu da wiecej niz pakowanie kilowatow w suba
                                nawet potezny sub bez dobrego przodu zawsze zagra za cicho i za slabo!

daj zdjecia tych pokretel wzmacniacza bo w sieci nic nie ma :/
                                jak masz podlaczone te glosniki?

Skomentuj

LPF , subsonic , podbicie , przewodowy potencjometr ... http://www.rgsound.it/prodotti/atch/...201000%201.pdf
                                  niestety nie widać wszystkiego .
                                  z tego co zobaczyłem w sieci wiele produktów przypomina peyinga.... czyli kolejne chińskie klony

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                                    z tego co zobaczyłem w sieci wiele produktów przypomina peyinga.... czyli kolejne chińskie klony
                                    co ty masz z tym peiyingiem? miales jakiegos w rekach?

takie zdjecia widzialem - chodzi mi o dokladny ich zakres

Skomentuj

Paweł - miałem niejednego . Ale to temat na inną rozmowę :)

Skomentuj

witam . niestety nie mam teraz dostępu do samochodu , a w nim jest wzmacniacz . na pudełku nie ma nic konkretnego a wiec jak tylko będę miał auto to dodam zdjęcia .
                                        a głosniki mam podłaczone w mostku równolegle do wzmacniacza.
                                        Last edited by arus16611; 22.02.2014, 10:21.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X