Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór mid wooferów do zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór mid wooferów do zwrotnicy

Witam.
    Posiadam zestaw głośników Helix E136 esprit. Jest to zestaw odseperowany 165mm.

W samochodzie (Renault Megane II 2007r. kombi) fabrycznie są głośniki 130mm.

Chciałbym wykorzystać zwrotnice i tweetery a dokupić tylko głośniki 130 mm.

I tu moje pytanie, co wybrać ?
    Radio to Alpine CDA-9884R, dobrze by było żeby w 200 zł się zmieścić.
    Z góry dzięki.
    Last edited by kriss.pl; 26.02.2014, 12:18.

Tak się nie da ,bo zwrotnice są projektowane pod dany zestaw głośników.Jak kupisz midwoofery same to ktoś musi ci pomierzyć głośniki i zrobić zwrotnicę.

Skomentuj

Albo przerobisz drzwi pod 165mm i najlepiej jeszcze jak je wygłuszusz albo daruj sobie zabawę bo efekt będzie marny i nieadekwatny do wydanych pieniędzy

Skomentuj

Rozumiem o co Ci chodzi.
        Wiem, że generalnie najlepiej było by kupić zestaw odseparowany 130 mm.

Tylko podoba mi się jak grają tweetry Helixa z tą zwrotnicą. Mam je już ponad 5 lat.

Wstępnie patrzyłem, że ogólnie mało jest samych głośników 130 mm (poza no name).
        Znalazłem tylko takie:
        CARPOWER CRB-130PS http://carpower.pl/product/show/3274/CRB-130PS
        Phonocar Pro-Tech 130 http://allegro.pl/phonocar-pro-tech-...964076655.html
        Signat H13 http://www.audiosklep.pl/signat-h13-p-1843.html
        HERTZ EV 130 http://www.audiosklep.pl/hertz-ev-130-p-514.html

Czy jest sens kupować któreś z tych głośników, czy jednak zainwestować w nowy zestaw odseparowany ?

---------- Post dodany o 14:18 ---------- Poprzedni post o 14:11 ----------

Megane II jest kiepskie do wygłuszania i powiększania otworów. Najgorsze jest to że głośniki są przykręcone na 2 wkręty ale do tapicerki, nie da się przykręcić do blachy, bo za głośnikiem jest ogromna dziura.
        Chcę żeby narazie dopsaować przód, a później pobawie się w jakąś skrzynkę do bagażnika, z kombi nie będzie problemu.

Skomentuj

U mnie też głośniki trzymały się na tapicerce, teraz są dystanse mdf i wsio trzyma się sztywno a i estetyka jest zachowana. Jak zrobisz dobrze przód to na początku obędzie się nawet bez suba, różnica naprawdę ogromna. Mnie tez naginali długo aż w końcu dałem się naprostować i stwierdzam że było warto:) za 300zł kupisz fajny zestaw odseparowany. kolejne 300zł to są maty na przednie drzwi. ok 300zł robota jeśli sam tego nie dał byś rady zrobić(za samo wygłuszenie itd). No i do tego jakiś piecyk za ok 200zł i masz naprawdę granie na poziomie. W Gdańsku co jakiś czas są spoty i mógł byś wpaść posłuchać dobrze zrobionych aut, chyba nawet ktoś ma takie jak Ty

Skomentuj

Jeżeli chodzi o sprawę wygłuszenia, to nie jest mi obca. Już kiedyś Calibre wygłuszałem ( całkiem spore drzwi) i Vectrę B.Co prawda używałem tylko mat bitumicznych APP, ale i tak było dobrze i bez porównania z drzwiami nie wygłuszonymi. Więc pewnie bym sobie poradził z Meganką.
            Jako, że jest jeszcze zima, więc można by pomału poskupywać potrzebne rzeczy. Najpierw głośniki potem na wiosnę maty, no i z czasem subik i wzmacniacz.
            No to zacznijmy od głośników, wypatrzyłem coś taiego Excursion SX-5C http://www.caraudiosklepy.pl/excursion-sx-5c-p1586.html
            Chyba, że coś z Powerbass, Hertz lub Helix ?

Skomentuj

Ale czemu uparcie patrzysz na te małe? Jak już będziesz robił drzwi to patrz za 165mm

Skomentuj

Bo trzeba będzie niszczyć tapicerkę i osłona pewnie nie będzie pasować. Za duża ingerencja.
                Skupmy się na 130 mm

Skomentuj

polecam te

http://allegro.pl/glosniki-samochodo...000538124.html

Skomentuj

j/w dobry głosnik w niezłej cenie :)

Skomentuj

Hmmm, czyli opcja z wykorzystaniem posiadanych zwrotnic ?
                      Dobra cena itd. ale widzę, że trzeba będzie kominować. Albo z obudową głośnika (lekko zeszlifować) albo z tapicerką

Skomentuj

ten sport wymaga poświeceń - nie chcesz widzieć u mnie rzeźby, a to i tak pikuś przy tym co niektórzy robią :)

Skomentuj

szkoda, że jest teraz zimno, bo akurat jestem na zwolnieniu i miałbym trochę czasu Wpadł mi pewien pomysł na zajęcie się drzwiami. Chodzi o wygłuszenie i motaż dystansu przytwierdzając go do drzwi na sztywno (głośnik montowany fabrycznie do tapicerki). Spróbuje wszystko policzyć i może uda się zamontować głośniki 165 mm. A to już by było bardzo pozytywne. Może nawet mogło by się okazać, że nie będę musiał w przyszłości montować subwoofera. Zależy jak wyjdzie.
                          No ale mam jeszcze sporo czasu, także poskupuję materiał i poczekam na cieplejsze dni.
                          Kiedyś do wygłuszania używałem maty APP twarde. Ale może teraz spróbować maty STP Silver ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kriss.pl Zobacz posta
                            Ale może teraz spróbować maty STP Silver ?
                            Owszem

Skomentuj

Gms07, stp, dynamat, silent coult (czy jak to sie tam pisze)
                              Tymi warto sie zainteresować

Drzwi warto wygluszyc, to nie podlega dyskusji

Co do głośników to do megane II cieżko jest wcisnąć 16-ke ( nie zeby sie nie dało )
                              Jeśli nie chcesz grubej zeźby to poszukaj ciekawych 13-tek
                              Zdecydowanie niedoceniane głośniki
                              A po poprawnej aplikacji potrafią zagrać naprawdę na wysokim poziomie
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

13 często są tańsze ( te ciekawe )

Skomentuj

Witam.
                                  Właśnie dziś zamontowałem radyjko Alpine CDA-9884. Jestem zaskoczony po zmianie, Nawet przyzwoicie grają te fabryczne głośniki.
                                  Widzę, że jest problem z tym że albo tapicerka albo coś z drzwi wpada w rezonans. Także wygłuszenie to jest sprawa niezbędna.
                                  Ale te 130 mm dają nawet radę, basik nawet ładny. Więc może zostanę przy rozmiarze 130 mm, tylko że poszukam jakiś ciekawych zestawów.
                                  Nwet jeden mi się rzucił w oczy PowerBass S-5C w zestwie dają dystane i wysyłka gratis :
                                  http://allegro.pl/powerbass-s-5c-dys...999153190.html

Co o tym myślicie ?

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------

Jeszcze rozważam taki zestaw. Niestety rochę droższy, ale myślę że dobry u-Dimension EL Comp 5
                                  Lub coś takiego (generalnie nie znam) Excursion SX-5C http://www.caraudiosklepy.pl/excursion-sx-5c-p1586.html
                                  Last edited by kriss.pl; 01.03.2014, 15:53.

Skomentuj

Jeden huk.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Zdecydowanie niedoceniane głośniki
                                      A mam pytanie, czy Amy Bl 130 można podpiąć pod zwrotkę Twojej konstrukcji do BL 160/mission ? Zagra to w miarę poprawnie, czy głośniki mają zbyt różne parametry?
                                      low-END

Skomentuj

Było juz kilka razy takie pytanie :/
                                        Nie mozna!
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X