Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze elementów car audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze elementów car audio

Witam.
    Chciałbym prosić Was o komentarz, ocenę, pomoc i o dyskusję :)
    W passacie B5 kombi mojego znajomego robimy krok po kroku, sukcesywnie nagłośnienie.
    Na chwilę obecną jest położona instalacja elektryczna w której skład wchodzi przewód spawalniczy o przekroju 25mm2 (ok. 5m) zakończony rozdzielaczem sinuslive (1x 25mm2-4x 10mm2), bezpiecznik przy aku 80A.
    Wymieniliśmy również przednie głośniki na Autotek A6.2CS, podłączone przewodami o przekroju 2.5mm2 z miedzi (podkreślam to bo ok. 3/4 ofert w necie to aluminiowe badziewie...) chwilowo do Magnata RX22 kóry rzekomo ma 90 w rms na 4 omach.
    Radio to Pioneer deh3400ub (które ma tylko jedno wyjście RCA niestety)

W planie jest:
    Poprowadzenie dodatkowej masy z aku i z alternatora.
    Wymiana przewodów sygnałowych na sinuslive.
    Wymiana wzmacniacza na przód, coś "made in japan i old school" najlepiej :) np. Kenwood Kac 827.
    Kupno 1 kanałowego wzmacniacza stabilnego do 2 omów, następnie (I tu proszę o komentarz) SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP w zamkniętej obudowie.
    Co o tym sądzicie?
    PS. A no i wytłumienie drzwi ale to już inna bajka :)
    Last edited by Krystian; 01.03.2014, 19:10.

Od wytłumienia drzwi to sie zaczyna

Z alternatora to sie plus ciągnie do akumulatora
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Od wytłumienia drzwi to sie zaczyna
      w takich samochodach jak passat czy golf to mozna odlozyc na pozniej - drzwi sa zamkniete

12" STX jest OK, ale mi bardziej odpowiada 10" - niewiele mniej basu a mniejsza skrzynka (30 litrow dla b-r, czyli to samo co zamknieta dla 12")

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        w takich samochodach jak passat czy golf to mozna odlozyc na pozniej - drzwi sa zamkniete

12" STX jest OK, ale mi bardziej odpowiada 10" - niewiele mniej basu a mniejsza skrzynka (30 litrow dla b-r, czyli to samo co zamknieta dla 12")
        A czemu w br? 12" w closecie daje wystarczająco dużo dołu i zejścia przy zachowaniu względnej szybkości i kopnięcia. Więc czym 10" wygrywa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mamusa Zobacz posta
          A czemu w br? 12" w closecie daje wystarczająco dużo dołu i zejścia przy zachowaniu względnej szybkości i kopnięcia.
          czyli jednak sie podoba?
          zwroc uwage na to ze poczatkujacy zazwyczaj chca duzo basu a nie tyle ile trzeba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            Wiem jak wyglądają drzwi w tym samochodzie

Ale dla mnie drzwi to postawy podstaw
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z założenia miało być po prostu głośno, to nie moje auto, właściciel się uparł, ale mimo tego jestem ciekaw jak to ostatecznie zagra:)
              Wygłuszenie na pewno zrobimy, mimo tego że drzwi sprawiają wrażenie "dobrych" to i tak wiele elementów rezonansuje (inna częstotliwość linii basowej w utworze to inny element drgał) wiec zjawisko psuje cały efekt... w dodatku blacha na zewnątrz samochodu zachowuje się normalnie jak membrana głośnika, wszystko drży i wydaje dźwięki.
              Na chwile obecną wygląda to tak: [IMG][/IMG]
              Co polecacie okleić w ramach wygłuszenia? Myślę że na pewno trzeba rozmontować całe drzwi i okleić blachę, która jest pierwsza od zewnątrz i okleić też tą blachę do której montowany jest MDF i tu mam pytanie, z jednej strony i z drugiej ? ma to sens, czy to tylko pieniądze w błoto?
              Last edited by Krystian; 02.03.2014, 12:35.

Skomentuj

Czaruję...
              X