Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik 12" do 200zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 12" do 200zł

Witam!
    Szukam głośnika 12" do ciśnienia w cenie ok. 200zł. Na oku mam SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP ale może znajdzie się coś lepszego w tej cenie. Wzmacniacz jaki planuję kupić to Carpower HPB-1502.

12 cali ciezko w tej cenie bedzie dostac. Ten w aplikacji producenta, w OZ radzi sobie calkiem dobrze.

Skomentuj

STX do głośnego grania to średni wybór, bo efektywnością nie grzeczy. Poszukaj czegoś w uzywkach, za 200zł zdarzają się różne machiny. Ostatnio za niewiele ponad stówkę widziałem JBL'a gt4-12. Trochę buczydło, ale głośne

Skomentuj

W jakim sensie do głośnego grania? Bo mi w pierwszym poście chodziło o duży bas nie SPL tzn. nie chcę żeby mnie słyszeli z kilometra tylko ,żebym czuł muzykę na sobie. Może nie jestem jakimś znawcą ale do tego potrzebny jest chyba duży Xmax? Pomysł nowego sprzętu wziął się stąd ,że mam słaby alternator i nie pociągnie więcej niż 300W RMS, po za tym nie chcę też zajechać nowego akumulatora...za szybko więc pomyślałem ,że może lepiej zainwestować w coś nowego zamiast używki?

Skomentuj

Mówisz że masz słaby altek a chcesz piec który ciągnie 0,5kW... Do tego żeby w środku było wystarczająco dołu i żeby było "czuć" to wystarczy MDS08 w BR.

I jakie to ma znaczenie czy nowe czy sprawna używka?

Skomentuj

To ,że ma 0,5kW to nie znaczy ,że mu tyle podam po za tym wątpię ,żeby to miało naprawdę tyle mocy.
            A znaczenie nowy głośnik ma dla mnie takie ,że np. STX się odklei a ,że nie jestem zdolny manualnie to jeszcze zamiast go naprawić to go popsuję (bo napomnieć muszę ,że jestem amatorem w sprawach audio) ,a tak tylko odsyłam na gwarancję.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sasza Zobacz posta
              To ,że ma 0,5kW to nie znaczy ,że mu tyle podam po za tym wątpię ,żeby to miało naprawdę tyle mocy.
              A znaczenie nowy głośnik ma dla mnie takie ,że np. STX się odklei a ,że nie jestem zdolny manualnie to jeszcze zamiast go naprawić to go popsuję (bo napomnieć muszę ,że jestem amatorem w sprawach audio) ,a tak tylko odsyłam na gwarancję.
              470W w pomiarach przy 13,3V. A na tyle już troche prądu potrzeba.
              Trzeba być zdolną bestią żeby przy normalnym graniu i przy takich mocach rozkleić głośnik. Mi się nigdy nie zdażyło, a pałowałem tym piecem papierowe 8" dośc mocno

Skomentuj

Ja tam słyszałem ,że stx padają jak muchy bo producent oszczędza na kleju.
                W każdym razie jeśli nie odkręcę wzmacniacza do oporu to nie będzie zjadał tych 470W? Głośnik w założeniu potrzebuje 300W w maksie i zakładam ,że przy takiej mocy na włączonym silniku światła nie powinny mi jeszcze przygasać.

Skomentuj

Zakładać można różne rzeczy, podłączysz to sprawdzisz Ale jak się boisz o prąd to poszedłbym w inną stronę, solidny old piecyk dający w mostku 200W i łatwa do napędzenia 10" czy nawet 12", jeśli nie chodzi Ci o hałasowanie na zewnątrz to do słuchania basu nie zabraknie

Skomentuj

Do końca tak nie zakładam tylko opieram się na tym co inni piszą w necie o montowaniu car audio w tym samym modelu samochodu. Hałasować tak bardzo nie musi ale trochę by nie zaszkodziło ,w końcu szpan na całą wieś musi być :biggrin: Bas właśnie nie tylko do słuchania ale także żeby było go czuć na sobie.

Skomentuj

A znaczenie nowy głośnik ma dla mnie takie ,że np. STX się odklei a ,że nie jestem zdolny manualnie to jeszcze zamiast go naprawić to go popsuję
                      juz sie nie rozklejaja

Zamieszczone przez Mamusa Zobacz posta
                      Ale jak się boisz o prąd to poszedłbym w inną stronę, solidny old piecyk dający w mostku 200W i łatwa do napędzenia 10" czy nawet 12", jeśli nie chodzi Ci o hałasowanie na zewnątrz to do słuchania basu nie zabraknie
                      brat wozil dlugi czas 10" 150w i o halas czy masaz plecow sie nie martwil

ale dodam od siebie ze samym subem wiele nie zyskasz!
                      bez zrobionego przodu zawsze bedzie za cicho

Skomentuj

Z przodem też coś będę kombinował ale na razie chcę zamknąć temat skrzyni.
                        Ogólnie idąc tropem mniejszej mocy ,wstawił bym skrzynie aktywną za niecałe 200zł bo od tego wszystko się zaczęło ale jednak po głębszej analizie uzgodniłem ,że lepiej kupić coś mocniejszego więc trochę mi na tej mocy zależy.
                        Rozważam teraz JBL CS1214 tylko boję się ,żeby go nie spalić bo HPB-1502 z tego co czytałem niszczy nawet Lanzary 500W RMS z serii MAX.

Skomentuj

Rozważam teraz JBL CS1214 tylko boję się ,żeby go nie spalić
                          od tego masz glowe i sluch
                          te JBLe sa glosne i robia wrazenie... ale szybko zaczynaja meczyc i nie graja nisko

Skomentuj

No patrz, a ja mam 2x8" po 80W pod tym piecem i nic się nie pali.

Trzeba umieć wszystko rozsądnie użytkować i słuchać kiedy głośnik "ma dość" to nic nie ma prawa się stać. To jaką moc ma wzmacniacz nie ma znaczenia, pędząc nieumijętnie z 50watowego chińczyka też można krzywdę zrobić przetwornikom.

Skomentuj

Z tym 12" stxem na pewno nie bedzie cicho. Zasilalem go chwile mniejszym wzmakiem, hpb602 i tez nie mialem problemu z masazem a i tak wzmak nie byl specjalnie rozkrecany. Szybciej przod siadal niz ten glosnik zasilany z tego carpowera. Jak masz lepszy wzmak to na pewno bedzie tylko lepiej. A skoro jbl to buczydlo to wole kopiacego stxa..

Last edited by dolphin123; 13.03.2014, 07:31.

Skomentuj

No właśnie ja bardziej wolę "buczydło" i bass reflex. Dlatego się teraz zastanawiam czy brać tego JBL czy STX. Po za tym słyszałem ,że ten STX potrzebuje dużo mocy ,żeby się rozbujać. Dodam jeszcze, że na jakości dźwięku mi bardzo nie zależy.
                                Last edited by Sasza; 13.03.2014, 09:17.

Skomentuj

Kup alpharda, sorry - fonicsa. To dopiero buczy i wydasz tylko 50zl!

Skomentuj

Dodam jeszcze, że na jakości dźwięku mi bardzo nie zależy.
                                    Bezposrednio z kolektora przez kabine pusc slobie tlumik.. Bedzie buczalo jak diabli

Skomentuj

Jak mozna bardziej lubic buczydlo ktore gubi sie przy wiekszosci kawalkow od tego ktory gra poprawnie w swojej cenie? Troche nie kumam, ale nie ja tego bede sluchal:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Kup alpharda, sorry - fonicsa. To dopiero buczy i wydasz tylko 50zl!
                                        Alpharda nie kupie bo buczy za cicho :razz:

Jestem skłonny ku JBL bo wydaje mi się ,że będzie grał mocniejszym basem. Przyznam się jednak bez bicia ,nie wiem co oznacza, iż będzie się gubił, znaczy jakie będą konsekwencje?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X