Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wnęka na subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wnęka na subwoofer

Mam w samochodzie w lewym nadkolu wnękę. Wnęka jest mała: górny i lewy bok 30 cm, prawy i dolny bok po 10 cm i między nimi linia półokrągła nad kołem przekątna z lewego górnego rogu około do półokrągłej, głębokość 20 cm.

Czy w takim miejscu jest sens i da się zamontować jakiś subwoofer żeby zagrał ? Czy zostawić sam przód. Jeżeli tak to jaki model ?

Samochód to Xsara Picasso. Przód to będzie Ama bl160, wzmacniacz Rockfort Fosgate p 400.4, radio niestety niższy model Clariona CZ 202.

Pzdr

U-dimention rm208L zadowoli sie 8-10 litrów
    Jeśli zmieścisz tam tyle to miłej zabawy :)
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zrób sobie tył suba z włókna a przód z mdf, wyciągniesz maksymalną ilość litrów z tego miejsca, a przy okazji będzie estetycznie.

Skomentuj

Nie tak!
        Wszystkie wieksze powierzchnie zrób z mdf a połącz je za pomocą Włókna i żywicy
        Tylko niestandardowe powierzchnie zrób z samego włókna i żywicy
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaka minimalna grubość mdf ? Przy tej wielkości to każdy mm będzie ważny.

Obawiam się, że tam jest bliżej 5 litrów niż 8-10.

A takie coś RM 406 SL:

http://www.u-dimension.pl/nasze_prod...nfo.php?pid=49

To zagra jakoś ? Czy to będzie raczej "parodia" subwoofera i szkoda kasy ?
          Last edited by jarek13; 24.03.2014, 17:18.

Skomentuj

Tego nie znam ale więksi bracia radzą sobie bdb

Mdf 10mm
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Nie tak!
              Wszystkie wieksze powierzchnie zrób z mdf a połącz je za pomocą Włókna i żywicy
              Tylko niestandardowe powierzchnie zrób z samego włókna i żywicy
              po opisie kolegi w jakiej wnęce chce to zrobić chyba nie musiałem tego pisać, a można się było domyśleć :)). Może napiszę jaśniej, czoło suba zrób z jednej płyty mdf, natomiast od strony nadkola zrób z włókna. Przetwornik ja bym stawiał na JBL GTO-804 zagra nawet w 4 litrach, w sumie lepszego chyba do takiej ciasnoty nie ma w tych pieniążkach :flapper:. Tyle z mojej strony
              Last edited by naresss; 24.03.2014, 19:07.

Skomentuj

JBL ma 11 cm głębokość montażu a U-dimention 5-6 co przy głębokości tej wnęki ma znaczenie.

Skomentuj

Myślę ,że z 14 cm tam będziesz miał, wiem jak ten bagażnik wygląda, a najlepiej to idź zmierz ile tam jest dokładnie i będziemy wiedzieli co dalej robić. A sorka głębokość też podałeś, wychodzi na to ,że skrzynka koło 8 litrów będzie miała dobrze liczę?
                  Last edited by naresss; 24.03.2014, 20:03.

Skomentuj

Pewnie max 8. Jakoś JBL do mnie nie przemawia to raczej nie to czego oczekuje. Z ciekawości spróbuje tego małego 406 SL. Jak będzie słaby to zmienię na U-dimention rm208L.

Skomentuj

Zamieszczone przez naresss Zobacz posta
                      po opisie kolegi w jakiej wnęce chce to zrobić chyba nie musiałem tego pisać, a można się było domyśleć ). Może napiszę jaśniej, czoło suba zrób z jednej płyty mdf, natomiast od strony nadkola zrób z włókna
                      To ja tez napisze jeszcze raz :)
                      Wszystkie powierzchnie staraj sie zrobić z mdf
                      Front, podstawa, boki, góra i dół
                      Nawet z malutkich kawałków ale z mdfu
                      Posklejaj je na małe listewki od środka a dopiero tak ulozonego "żółwia" poklej żywica
                      Sama żywica na skrzynię to za mało.
                      Żeby uzyskać odpowiednia sztywnosc musiałbys nałożyć odpowiednia ilosc warstw.
                      Co było by pracochlonne i kosztowne.
                      Użycie mdfu np 10mm pomaga rozwiązać ten problem

---------- Post dodany o 05:07 ---------- Poprzedni post o 05:05 ----------

Widzę, ze jesteś z Warszawy
                      Podejdz do nas moze coś wspólnie wymyślimy
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Będę odbierał AMA to pogadamy.

Skomentuj

Łukasz chyba nie chcesz swoim poprzednim postem stwierdzić ze 10mm mdf i naciapana konstrukcja łączenia cienkich mdf żywica bedzie sztywniejsza niz np 10mm laminatu??

Na moje oko to wlasnie przy walce o każdy litr to laminat powinien tu odgrywać większa role niz puzzle z cienkiego mdfu :)
                          To ze 2 warstwy maty to za mało to sie zgadza ale juz kilka np 6-8 porządnego laminatu na grubej macie lub rowingu takie maleństwo bedzie trzymac w ryzach a kilkanaście wytrzyma bombardowanie porzadniejszym potworkiem :)
                          Last edited by Przemcio; 25.03.2014, 07:14.

Skomentuj

Przemcio
                            Mdf w srodku struktury
                            Na zewnątrz i wewnątrz po dwie warstwy maty

Starczy?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                            X