Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa zamknięta czy bass-reflex? Mały subwoofer do samochodu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa zamknięta czy bass-reflex? Mały subwoofer do samochodu.

Na wstępie witam wszystkie koleżanki jak i kolegów z forum :)
    Jestem tu nowy, myślę że miło mnie przyjmiecie.

Otóż, planuję wykonać w miarę mały subwoofer do samochodu.
    Przeglądając internet, trafiłem na projekt subwoofera dla głośnika SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC
    Cena jest dosyć niska, mam zaufanie do tej firmy, więc chciałbym owy zakupić.

Projekt przedstawiony na diyaudio.pl pokazuje kolumnę br.
    Tunel musi być dość długi, aby głośnik był poprawnie strojony. Konstrukcja nie przypadła mi wizualnie do gustu, wole paczki bardziej "kwadratowe" niż prostokątne, gdzie na płycie czołowej jest dużo miejsca.

Czy wybudowanie obudowy typu zamknięta o pojemności netto ~18 litrów do tego głośnika będzie dobra? Płyta o grubości 12mm.
    Czy jednak wykonać troszkę większą skrzynie br, która by miała "bić na głowę" closed?

Na pewno przy br większe podbicie, lecz większe opóźnienie i mniejsza wytrzymałość mocowa, za to w closed liniowe zejście, mniejsze ryzyko uszkodzenia głośnika.
    Nie wymagam wyrywania klapy bagażnika ani urywania lusterek :)
    Chociaż, było by milo jakby potrafiło zatrząść czasami autem, wolałbym niższe zejście tonów niskich niż kick-bas.

Muzyka jaką by miał grać - każda, bez wyjątku.
    Zasilany bluepunkt`em uzyskującym 450w@2ohm.

serdecznie pozdrawiam :)

Witam, nie pisze na akustyce zazwyczaj ale właśnie poleciłem koledze suba do auta z http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html w obudowie zamkniętej o pojemności netto 16 litrów bo też zależało mu na jak najmniejszej obudowie i w piątek go słuchałem i powiem że sam byłem miło zaskoczony - bass miękki, nie ociąga się, nie dudni. Głośnik napędzany wzmacniaczem EMA 255 Blaupunkt'a - budy nie rozrywa ale potrafi narobić wewnątrz sporego zamieszania. Zamontowany w Corsie C. Jak zależy ci na mięsku i małej obudowie to wybrałbym closed z 20litrów netto.

Skomentuj

Myślę, że 20 litrów i obudowa closed to za duża. Zejście może i lepsze, ale wytrzymałość mocowa/mechaniczna już raczej nie.
      Jeżeli 16 litrów zagrało tak jak opisujesz, to myślę 18 litrów zejdzie niżej i wpakowanie w niego większej mocy niż EMA 255 powinno dobrze zagrać.
      Gdybym miał tworzyć 20 litrów, to już bym dorzucił kolejne 3 i zrobił konstrukcje br.
      A jak inni użytkownicy twierdzą, 18 litrów w zamkniętej obudowie będzie dobrze? Czy jednak wykonać coś innego?

Skomentuj

Zamieszczone przez F10nemo Zobacz posta
        , ale wytrzymałość mocowa/mechaniczna już raczej nie.
        dobrze zaprojektowana buda closed i dobrze zestrojona buda vented nie różnią się "wytrzymałością mocową" a raczej nominalną mocą wejsciową. Dla obudowy otwartej występuje problem gdy puszczasz na nią sygnał i częstotliwości bliskiej a szczególnie poniżej częstotliwosci rezonansowej portu , wtedy następuje sprzężenie akustyczne, wychylenie membrany osiąga maksymalne wartości przy danej amplitudzie sygnału i wtedy może się uszkodzić.
        Jak ludzie bawią się jakimiś zjebanymi "Bass I love you" testami to mają...

Skomentuj

To w przypadku wentylowanej, która jest strojona na przykładowo 32hz ustawić subsonic na 30-35hz i jesteśmy bezpieczni :)
          Z symulacji winisd wychodzi mi, że przy częstotliwości 35hz obudowa zamknięta (18L) ma spadek o 5-6dB większy niż wentylowana (23-25L@31Hz) - jest to już dość duży spadek, czy się myle?

Dodatkowo, nie za bardzo rozumiem głośników dwu cewkowych. Czy ten głośnik w sumie w AES ma 200wat czy jedna cewka ma tyle?
          Jeżeli łącznie, to nieprzypilnowanie głośności może "uśpić" głośnik, jeżeli końcówka osiąga moc 400wat.

dziękuje za odpowiedzi :)

Skomentuj

wychylenie membrany rośnie liniowo proporcjonalnie do wartosci skutecznego napięcia podawanego na zaciski przetwornika. (Nie uwzględniając nieliniowych zachowań przetworników, które ZAWSZE występują) Teraz dBSPL - redukcja o 6dB odpowiada 4ro krotnemu zmniejszeniu mocy elektrycznej/akustycznej jak i dwukrotnej amplitudzie Vrms sygnału. A więc dwu krotnie zmniejszysz wychylenie membrany. Uważam, że z punktu mechanicznego jest to już sporo.
            Czy ten głośnik w sumie w AES ma 200wat czy jedna cewka ma tyle?
            Ogólnie przetowniki dwucewkowe bada się/mierzy gdy cewki są połączone szeregowo.

Skomentuj

redukcja o 6dB odpowiada 4ro krotnemu zmniejszeniu mocy elektrycznej/akustycznej
              A nie dwu? Kiedyś usłyszałem że:
              Mam identyczne kolumny dajmy o skuteczności 90dB. Daje sygnał 1khz. Uruchamiam drugą, podaje tą sam moc i natężenie wzrasta o 3dB - w tym przypadku dwa razy głośniej będzie, dodając kolejną zwiększam o kolejne 3dB.
              Dlaczego akurat 4ro krotnie?

A więc dwu krotnie zmniejszysz wychylenie membrany. Uważam, że z punktu mechanicznego jest to już sporo.
              Czyli wytrzymałość mechaniczna głośnika jest większa niż w obudowie wentylowanej, lecz aby uzyskać podobny efekt muszę wprowadzić głośnikowi aż 4ro krotnie większą moc elektryczną?

btw, jakie tańsze wooferki 165mm polecacie do drzwi, które miały by współpracować z Tonsilowskim GDW 9/60/2 i bez wzmacniacza? Oczywiście, czym mniej złotówek tym lepiej.

Skomentuj

Mam identyczne kolumny dajmy o skuteczności 90dB. Daje sygnał 1khz. Uruchamiam drugą, podaje tą sam moc i natężenie wzrasta o 3dB - w tym przypadku dwa razy głośniej będzie, dodając kolejną zwiększam o kolejne 3dB.
                Podanie 2x wiekszej mocy = wzrost o 3dB
                Dodanie kolejnego głośnika = wzrost o 6dB
                Subiektywnie 2x glosniej= ~10dB w zaleznosci od czestotliwosci

Skomentuj

liczymy, liczymy - nie zgadujemy :P http://www.audio-tech.pl/kalkulatory_akustyczne.html

Skomentuj

No pewnie ze liczymy:
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...-port-response

Skomentuj

Dziękuje Panowie :)
                      Teraz proszę o pomoc w wyborze głośnika, 2x2ohm czy 2x4ohm?
                      Zdecydowałem, że jednak obudowa będzie zamknięta w celu oszczędności miejsca w bagażniku.
                      Przy głośniku 2x4ohm spinam równolegle co da mi wyjściową impedancje o wartości 2ohm, dzięki czemu zyskam moc 450wat z mojego monoblocku.
                      Czy to nie za dużo? może w ramach bezpieczeństwa kupić 2x2ohm i spiąć szeregowo w 4ohm uzyskując 300wat ze wzmacniacza?
                      Z tego co słyszałem, to ciężko usłyszeć przester z subwoofera który jest w bagażniku, a to on w większości uśmierca głośniki.
                      Czy jednak starać się pilnować glośności, polecieć na 2ohm aby wzmacniacz wytwarzał mniej zniekształceń?

Skomentuj

usłyszeć przester z subwoofera który jest w bagażniku,
                        Glosnik albo jest u kresu mozliwosci mechanicznych albo termicznych, sam w sobie sie nie przesterowuje. Wzmacniacz juz owszem dlatego poszedlbym w 2x4R rownelegle.

Skomentuj

Wersja 2x2 ponoć lepsza, jest jeszcze opcja z membraną bierną 25l/30Hz.

Skomentuj

Glosnik albo jest u kresu mozliwosci mechanicznych albo termicznych, sam w sobie sie nie przesterowuje. Wzmacniacz juz owszem (...)
                            O to mi chodziło, że przester wzmacniacza na tonach niskich, które przenosi głośnik niskotonowy.

Okej, to wybiorę wersje 2x4ohm.

Skomentuj

Jeśli wzmacniacz się przesterowuje to jest błąd szkolny instalatora .. standardowe +3dB są maximum sygnału dla którego reguluje się całość
                              Jeśli ktoś nie potrafi wysterować do odpowiednich poziomów prostego 3 kanałowego systemu to powinien zająć się czymś innym ..

Inna sprawa to wiara nabyta z netu z dziwnych wpisów . Wiara w nieskończoną moc wzmacniaczy itd.. a producenci często koloryzują ..
                              np. podają moc RMS dla zasilania 18V a nie 14,4V albo max 500W ale już ani słowa przy jakim obciążeniu ...
                              Częściej dochodzi do tzw Clippingu czyli obcinania szczyów sygnału - wzmacniacz próbuje wyprodukować sygnał silniejszy niż napięcie zasilania i stąd biorą się mity o tym że "głosniki sie nie wyrabiają " - słyszałem taki tekst na giełdzie samochodowej i strasznie mi się spodobał ..
                              aby przybliżyć dodam że klient sprzedawał jakieś subwoofery z wystawki i inne śmiecie a zasilał to wzmacniaczem FIRST 1600W który miał w wielkiej obudowie małego scalaczka

Skomentuj

Czyli wytrzymałość mechaniczna głośnika jest większa niż w obudowie wentylowanej,
                                to jest zależne od typu strojenia obudowy i nie da się jednoznacznie powiedzieć, TAk lub NIE.
                                A nie dwu?
                                Nie :) i to co słyszałeś jest prawdą, bo dodanie kolejnego źródła dźwięku, które nie jest koherentne z pierwszym spowoduje podbicie o 3dBSPL, a gdy są koherentne np: to samo źródło, ta sama faza akustyczna/elektryczna to +6dB. Prosty przykład - tak się dzieje gdy PRAWIDŁOWO sumujemy składowe charakterystyki dwóch przetworników w zestawie dwudrożnym. ( wypadkowa jest "podbita" o +6dBSPL w punkcie przecięcia składowych ch-tyk.
                                Z tego co słyszałem, to ciężko usłyszeć przester z subwoofera który jest w bagażniku
                                zgadza się, no ale hard bottoming idzie usłyszeć.

Skomentuj

Częściej dochodzi do tzw Clippingu czyli obcinania szczyów sygnału - wzmacniacz próbuje wyprodukować sygnał silniejszy niż napięcie zasilania i stąd biorą się mity o tym że "głosniki sie nie wyrabiają "
                                  W końcówkach estradowych z których korzystam jest kontrolka clip, niestety w wzmacniaczu samochodowym tego nie ma, a to dla większości myślę był by łatwy sposób zasygnalizowania końca możliwej mocy do wydobycia.
                                  zgadza się, no ale hard bottoming idzie usłyszeć.
                                  Owszem, to tak chociaż ostatnio miałem do czynienia z innym zjawiskiem, gdzie głośnik rady nie dawał. (jeżeli dobrze interpretuje pierwszy raz przeczytane pojęcie hard bottoming.
                                  To takie btw: głośnik niby monacor z odzysku, ale informacji o nim ZERO w przypadkowej skrzynce zamkniętej.
                                  Przy większej głośności a tym bardziej przy szybszych utworach głośnik przestawał grać, jeżeli dobrze pamiętam to membrana nawet nie zdążyła się cofnąć, a zaczynało się kolejne uderzenie, przez co głośnik prawie ciągle był wychylony na xmax

Panowie, a co powiecie gdybym jednak się zdecydował na BR ale z głośnikiem SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP 30L@35hz?
                                  Gdybym się postarał, zagospodarowałbym miejsce na taką skrzynie, głośnik mocowo większy (ciągle mam powroty z nauki że moc zestawu głośnikowego ma być WIĘKSZA niż wzmacniacza - chociaż wiem, że teraz uważa się inaczej i też przy tym zostaje). Byłaby co prawda trochę większa od br dla 8" STX, ale może jak już zainwestować, to dołożyć pare złotówek więcej i stworzyć coś lepszego?
                                  dziękuje z całego serca za odpowiedzi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez guczi Zobacz posta
                                    Wersja 2x2 ponoć lepsza, jest jeszcze opcja z membraną bierną 25l/30Hz.
                                    Gdzie?gdzie? Pokaż.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X