Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wiem wiem chodzi mi o to czy powienienem zaczac od jakiegos poczatkowego ciecie woofera i ciecie tw ? wtedy dostroic czy jak?x-over rozumiem ze w tym przypadku bedzie off mam nadzieje ze mnie rozumiesz... sorry ze tak sie dopytuje ale w car audio jestem zielony i bedzie to moj pierwszy raz ale chce wykonac to najlepiej jak sie da

o wlasnie znalazlem cos takiego " rzód-gain na minimum za to potencjonetr w radiu na maxa i powolutku kręcę gainem w górę,jak już w głośnikach słychać przestery cofam śrubokrętem pokretło gaina nieco w tył..." czy to jest dobra metoda ustawiania gaina?
    Last edited by maxkolonko123; 07.05.2014, 17:37.

Skomentuj

Bardzo oglednie
      Żebyś ty wiedział co ten gain potrafi.
      To już inna historia

Skomentuj

Zamieszczone przez ejanek Zobacz posta
        Bardzo oglednie
        Żebyś ty wiedział co ten gain potrafi.
        To już inna historia

A moglbys rozwinac swoja wypowiedz, poradzil jak ma sie zabrac za to

Skomentuj

O gain poczytaj tu
          http://www.strefacaraudio.pl/topic/4...prawa/?hl=gain
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam ponownie panowie

Wszystko juz podlaczone i oczywiscie nie moglo sie obyc bez problemu, czyli :

glosniki pod zwrotke od zwrotki do chan 1 i 2. Rca tez ch 1 i 2 na wzmaku ustawienia tylko na 2 kanaly wszystko poskrecane na zero tylko gainem sie troche bawilem i x-over na off i sprawa jest taka ze jak na radiu ustawie na REAR czyli w sumie wzmak i glosniki to cisza
            jak ustawie na radiu L/O Mode na SUB.W czyli tylko niby sub i wzmak wtedy cos tam gra, ale w sumie tak gra jakby mialbyc tylko sub czyli niskie tony graja na wooferach a tw cisza.

Nie ma za duzej mozliwosci w zabawie radiem gdyz jest to JVC kd-r322, wzmach to mac audio z4100

Skomentuj

Możesz się wpiąć do wzmacniacza używając np. odtwarzacza mp3 czy telefonu - mam na myśli kabel jack-rca (czy tam 2x rca).
              Wtedy sprawdzisz czy winne jest radio.

Sprawdź czy w radiu masz jakies filtry włączone. Może ono jest jakieś koślawa, i można włączyć LPF przy teoretycznym graniu full pasmem?

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                Możesz się wpiąć do wzmacniacza używając np. odtwarzacza mp3 czy telefonu - mam na myśli kabel jack-rca (czy tam 2x rca).
                Wtedy sprawdzisz czy winne jest radio.

Sprawdź czy w radiu masz jakies filtry włączone. Może ono jest jakieś koślawa, i można włączyć LPF przy teoretycznym graniu full pasmem?

No wlasnie nie pomyslalem aby wpiac sie wzmach bezposrednio mp3 albo laptopa itp :) dzieki wielkie !! jezeli bedzie git to wtedy zresetuje radio aby wszystkie ustawienia sie wyzerowaly .... A filtr LPF mowisz abym ustawil na wzmacniaczu? i wtedy x-over przestawic na LPF ? bo troszke sie zakrecilem

Skomentuj

napisałem że filtry w radiu
                  Twoje radio też ma lpf i hpf.

Skomentuj

Narysuj schemat jak to podlaczyles
                    I powiedz i zrób zdjecie filtrów na wzmacniaczu
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tj widac na ostatnim obrazku podlaczenie :

glosnikowe od zwrotnic wchodza w CH1 + - ( lewy kanal), CH2 + - ( prawy kanal) pierwszy obrazek
                      od radia SUB.W/REAR rca L R wchodza w CH1 i CH2 ( 1/2input) na wzmacniaczu drugi obrazek
                      no akumulator tutaj filozofii nie ma B+ - zasilanie GND masa no remote dalem na razie na krotko batt --> B+

Ustawienia na wzmacniaczu po podlaczeniu :

- MODE ustawione na 2
                      - X-over na off
                      - wszystkie pokretla ( gain bass eq itd ) skrecone na zero

oczywiscie po wlaczeniue muzyki gaina powoli podkrecalem ale tak jak pisalem poprzednio gra to w sumie tylko dolem, TW cisza, balance na radiu LR nie dziala dzwiek dosc przytlumiony...

Opis ustawienia radia w instrukcji :

SUB.W
                      : Należy wybrać, jeśli styki REAR/SW są wykorzystywane do podłączania głośnika
                      niskotonowego (za pośrednictwem wzmacniacza liniowego). /
                      REAR
                      : Należy wybrać,
                      jeśli styki REAR/SW są wykorzystywane do podłączania głośników (za pośrednictwem
                      wzmacniacza liniowego)

Gdy ustawiam na REAR ( wedlug mojej glowy tak powinno grac dobrze) jest cisza w glosnikach
                      Gdy ustawiam na SUB.W graja tylko woofery samym dolem, cicho, przytlumione...
                      Last edited by maxkolonko123; 14.05.2014, 07:33.

Skomentuj

Mode nie powinien być na 4 ? skoro masz 4 kanały zajęte

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                          Mode nie powinien być na 4 ? skoro masz 4 kanały zajęte
                          2 kanaly zajete - lewy przod prawy przod

Skomentuj

z tego co wiem to:
                            2 ustawiasz jeśli masz z 4 kanałów zrobione dwa mostki
                            3 ustawiasz jak masz mostek + 2 kanały
                            4 jak korzystasz ze wszystkich czterech

czyli przy ustawieniu na 2 powinieneś inaczej podłączyć głośniki
                            Last edited by staH300; 14.05.2014, 21:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                              z tego co wiem to:
                              2 ustawiasz jeśli masz z 4 kanałów zrobione dwa mostki
                              3 ustawiasz jak masz mostek + 2 kanały
                              4 jak korzystasz ze wszystkich czterech

czyli przy ustawieniu na 2 powinieneś inaczej podłączyć głośniki
                              Myslalem ze jak 2 ustawiam to wtedy dziala tylko powiedzmy ch1 ch2 jesli na 3 ustawie to dochodzi ch3 a na 4 wszystkie 4 tak jak napisales...wedlug mojego rozumowania na 2-ce nie dzialaja ch3 ch4....

Najlepsze jest to ze podlaczylem mp3 i boom dziala mowie kur.... radio cos nie halo podlaczam radio boom dziala czyli ogolnie rzecz biorac zglupialem o co kaman....jedyne co mi przychodzi do glowy to ze radio sie zresetowalo po wylaczeniu i wlaczeniu albo nie wiem...

Zobaczymy jutro jak to bedzie gdyz wczoraj bylo to wszystko na wariata zeby tylko sprawdzic czy gra, dzisiaj prawie wszystko uporzadkowalem a wiec zobaczymy czy jutro zagra :/

ogolnie przy ustawieniu na 2 bylem w stanie na radio poprzez balance rozdzielic sygnal a jezeli dobrze zrozumialem twoj tok myslanie na ustawieniu na 2 powinny byc innaczej glosniki podlaczane ( w innych kanalch ) abym mogl to zrobic....

Jedna mala prosba jezeli juz wszystko bedzie grac czy jest schemat poczatkowy ustawienia filtrow na radiu czy powinienem zostawic tak jak jest ?? troche jestem zakrecony z tymi cieciami i filtrami :/

Z gory wielkie dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                              X