Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki AMA bl160

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki AMA bl160

Witam. Przymierzam się do zakupu głośników AMA BL 160, które z tego co widziałem mają bardzo dobra renomę i mam w związku z tym parę pytań.
    Szukam głośników niskotonowych które mógłbym zamontować w tylnej półce. Samochód to Carisma w wersji sedan z stalowa półka z tyłu i fabrycznym miejscem na głośniki 16,5 cm. Z montażu subwoofera w skrzyni zrezygnowałem z powodu potrzebnego miejsca w bagażniku i obawy, że będzie problem z przebiciem się do przodu.
    I teraz pytanie czy te wspomniane Amy zagrają dobrze pod samym radiem Kenwood KMM 257? Jeśli będzie konieczny wzmacniacz to co polecacie? Słucham głównie rocka i metalu, wiec zależy mi raczej na szybkim, żywym basie, wiec czy te głośniki w takim przypadku mnie zadowolą? Oczywiście chciałbym je umieścić nie otwarte, tylko w komorze z mdfu i tutaj pytanie jaki powinien być litraż dla takich głośników? I ostatnie pytanie, znalazłem ofertę za 180 zł nowe głośniki w zestawie z zwrotnicami Canton qs 2.16. Warto za ta cene?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Wieść niesie ze amy do komór się nie nadają
    tu masz listę
    http://www.strefacaraudio.pl/topic/3...do-kom%C3%B3r/

Skomentuj

Widziałem kiedyś ten wątek ale nie zwróciłem uwagi, że Amy nie są do komór polecane. W takim razie smutne to wieści. A może zagrają wystarczająco dobrze w półce tego bagażnika bez dodatkowej zabudowy? W sumie to sedan, półka stalowa to może będzie ok? A jeśli nie warto to w takim razie jakie woofery polecicie w podobnym przedziale cenowym które można by tam zamontować i w komorach ładnie basem zagrają?

Skomentuj

Czemu by nie zmontować pod półką skrzynki koło 15litrów i zabudować tam płaskiego suba 8-10"? Zejdzie niżej, basu da więcej, nie będzie problemu z przebiciem się do środka. Takie instalacje też powstają, i ja też wolałbym takie rozwiązanie niż typowe woofery.

Skomentuj

Już tłumacze dlaczego. Otóż jak wspomniałem zależy mi na przestrzeni w bagażniku. Nawet taka skrzynia o podanych wyżej wymiarach z wzmacniaczem obok przygnieciona walizkami (a na pewno będzie kilka długich podróży w 4-5 osób w te wakacje) nie zagra raczej najlepiej. Pytam o montaż w półce ponieważ mam ja metalowa, bagażnik od strony kabiny jest szczelny i jest fajna podstawa pod mocowanie komór, wiec chciałem to wykorzystać. Poza tym jak wspominałem, nie testowalem jeszcze subwooferow w swoim bagażniku i boje się, że podzedny zestaw z ktorym zmieściłbym się w kwocie 500zl po prostu się nie przebije, aczkolwiek mogę się mylić
          Last edited by Agresor; 14.05.2014, 22:33.

Skomentuj

Mam na myśli pod półką ale nie leżący w bagażniku. Tylko płaska skrzynia, przymocowana do półki.

Pamiętam, że ktoś robił takie coś w mercedesie.

Myślę, że stx 10" by się mógł przebić, a sam sub wyniesie Cię z 250-300zl. Ale trzeba go jeszcze zasilić dobrze.

Skomentuj

Użyj glosnika dedykowanego do subwoofera
              I zrób to tak:

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zgodzę się, że dałoby to lepszy efekt brzmieniowy niż 2 głośniki w półce, ale po pierwsze jest ona stalowa i nie wyobrażam sobie cięcia dodatkowego otworu na 10 calowy głośnik po środku, wygłuszania wszystkiego i budowy komory, bo po pierwsze nie jest to szybka ani łatwa ani tania robota i sam najwcześniej mógłbym zabrać się za to w lipcu, a chciałem czegoś na już. I co ważniejsze nawet nie wiem czy za rok jeszcze będę tym konkretnym samochodem jeździł i z podobnego powodu zrezygnowałem z wycinania otworu w drzwiach przednich i montażu zestawu w tym miejscu
                Obecnie z tyłu są fabryczne Phillipsy 15W, które już bardziej pierdzą niż grają, więc jakakolwiek zmiana będzie skokiem jakościowym tylko chciałem się upewnić zanim wydam prawie 200 zł na AMY czy jest w podobnej kwocie lepsza propozycja, która zagra w tych warunkach albo jaki do nich dobrać wzmacniacz żeby dały radę bez komór skoro w nich źle się czują

Skomentuj

O, dokładnie o coś takiego jak podał lklukasz mi chodziło

Zamieszczone przez Agresor Zobacz posta
                  dały radę bez komór skoro w nich źle się czują
                  freeair też nie dla nich :E

Chciałeś robić komory dla amy, to jak to miało wyglądać? Stojące pudełka na półce?

Skomentuj

Ja się nie uparłem szczególnie na amy, po prostu miałem ofertę na już ze zwrotnicami za 180 zł i pytałem czy warto i czy nadadzą się do takiej zabudowy, bo czytałem dobre opinie o brzmieniu samych głośników, ale jak widać niekoniecznie zagrają w takim układzie, więc prosiłem żeby zaproponować coś innego, a mówiąc coś innego myślałem raczej o innych wooferach 16,5 cali podatnych na grę w komorach albo free air z odpowiednim wzmacniaczem, nie przerabianie całego bagażnika jakby to była instalacja na lata za sumę niemal czterocyfrową.
                    I może o nagłośnieniu w samochodzie wiem niewiele, ale proszę ze mnie nie kpić tekstem o stojących pudełkach. Są fabryczne miejsca na głośniki 6,5 cala, za nimi ładna przestrzeń do montażu komór i w ten sposób chciałem to zrobić z podanych wyżej już kilkukrotnie powodów.

Skomentuj

Wrzuć je w ori otwory i po temacie.

jak byłem młody to każdy tak miał.

Skomentuj

Skoro nie pojawiła się ani jedna inna propozycja głośników do półki to ostatecznie chyba tak zrobię i zapewne będę zadowolony porównując z obecnymi. A jeśli później dźwięk mi nie będzie odpowiadał to wtedy będę kombinował, a zaleta tego taka, że ostatecznie i tak mogę je wsadzić w drzwi w tym czy kolejnym samochodzie, więc zakup nie będzie zmarnowany
                        Jeszcze pytanie: jaki wzmacniacz do tego? Bo zakładam, że się przyda jako, że radio nie jest z wysokiej półki.
                        EDIT: ALPINE 3553 za 150zł będzie ok? albo model 3554 za tą samą cenę. Oba dostępne w mojej okolicy.
                        Last edited by Agresor; 16.05.2014, 00:23.

Skomentuj

a czemu sie dziwisz?
                          my ci piszemy, ze to głupi pomysl a ty swoje i dalej w to brniesz

wiec... powodzenia
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wybaczcie Panowie, doceniam wasze rady i wiedzę, ale nawet gdybym chciał zaryzykować i z roweru od razu przesiąść się na Harleya to najzwyczajniej w świecie mnie na niego nie stać A za cenę proponowanej wyżej instalacji razem z montażem to jestem w stanie wymienić części w 1/3 samochodu.
                            Rozumiem, że to Wasza pasja i w głowach się nie mieści, że ktoś może ignorować dobre rady i te jedyną słuszną opcje montażu, ale tu jest po równo, bo Wy również olaliście wszystkie moje argumenty nie podając żadnej alternatywy.
                            Niemniej dzięki za odpowiedzi, ostatecznie i tak znalazła się osoba z większą dozą cierpliwości i zrozumienia dla żółtodzioba, która mi pomogła, ale to już nie w tym temacie
                            A ja na pewno będę dalej temat studiować i pewnie tu wrócę jak już nie będę miał dylematów wywołujących kpiny z waszej strony tylko coś konkretnego do powiedzenia.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

niech zgadne kto nim jest
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                              X