Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP - coś licho gra.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP - coś licho gra.

Miał ktoś do czynienia z tym głośnikiem zastosowanym w skrzynce projektu Pawła S?
    Właśnie dziś go ukończyłem, wszystko ładnie pięknie - wygląda.
    Przed uruchomieniem sprawdziłem czy cewka nie trze o magnes - wszystko w porządku.
    Cewki spięte równolegle, co powinno dać 2ohm.
    Nie wiem jak w tych dwu cewkowych, ale po spięciu równolegle, podłączeniu multimetru rezystancja mi zaczęła wzrastać w b. szybkim tempie. Tak być powinno?

Wzmacniacz to wspomniany ostatnio bluepunkt GTA 1300, który ma osiągnąć moć 450w RMS przy 14,4V.
    Kabel zasilający od akumulatora jak i masowy podłączony do karoserii (dokładnie miejsce ze śrubą oczyszczone z lakieru) są o przekroju 16mm².
    Pierwsze ustawienie wzmacniacza, to subsonic od ~30hz, ucięty powyżej 100hz, czułość wejścia które jest w zakresie od 8V do 0,3V ustawione w pionie (90*)
    Odpalam auto, włączam radio, zapala się protect, po chwili znika, wszystko w porządku. Subwoofer gra.
    Korektor w radiu ustawiony na 0, żadnych podbić, bajerów i wodotrysków.
    Trochę pograł po cichu, więc dajemy głośniej, z biegiem czasu głośniej.
    Feader zmieniam, by głośniej grał tył od przodu, bo przód już za głośno w stosunku do basu (przód mam straszliwie głośny).
    Gra, bas jest, ale jakoś mało. W koncu czułość wejścia ustawiam na 0,3V we wzmacniaczu. Jest lepiej, ale tak jak czytałem, że 8" STX potrafi zrobić w aucie zamieszanie, a u mnie nic, nawet lustereczko nie drgnie, no czasami sporadycznie.
    Podbicie o jakieś 3dB tonów niskich na wzmacniaczu - jest lepiej.
    Radio też dość głośno ustawione. W porównaniu do innych subwooferów co słyszałem, ze wzmacniaczami 100wat (tak mówili, nie wiem jak na prawdę) robiło w aucie "zadymę" w porównaniu do tego co jest u mnie.
    Mam dziwne wrażenie, że zejścia to on nie ma. Myślałem że coś subsonic źle ustawiony. Zdejmuje niżej, membrana drga, więc subsonic przepuszcza, zamykam bagażnik, wsiadam do auta - niestety, słabo, słabo, tak na odczucie co może być całkiem złe, nie schodzi niżej niż estradowe cubo15. Kickbass wyrazisty, mocny(wiadomo, nie to co w estradzie ). Po testach wzmacniacz cieplutki, więc moc raczej sporą oddawał (ew się myle, wcześniej nie miałem styczności z wzmacniaczami samochodowymi, co to estrada).
    Czy to co gdzieś przeczytałem, że ten głośnik robi dobrą "zadyme" jest prawdą a u mnie jest coś nie tak?
    Czy może mam za słabe wyjście z radia sygnałowe? Więc niestety muszę podbić na wzmacniaczu tony niskie?
    Nie poprawnie działający głośnik?
    Obudowa dokładnie zrobiona, tak jak na projekcie (kilka kolumn już stworzyłem, które grają tak jak powinny)

Jedynie co mi teraz przychodzi do głowy, to mogłem źle biegunowość podłączyć.
    Jak Wy myślicie? Ci którzy mają taką paczkę - jak wasze wrażenia?
    Auto to golf3 3D
    pozdrawiam

Zamieszczone przez F10nemo Zobacz posta
    Nie wiem jak w tych dwu cewkowych, ale po spięciu równolegle, podłączeniu multimetru rezystancja mi zaczęła wzrastać w b. szybkim tempie. Tak być powinno?
    a czy glosnik byl podlaczony do wzmacniacza?

Jedynie co mi teraz przychodzi do głowy, to mogłem źle biegunowość podłączyć.
    jakbys zle podlaczyl to by glosnik sie nie ruszal

wiedzialem ze beda z tym problemy...

po pierwsze poczekaj az sie glosnik wygrzeje - ok tygodnia wystarczy

po drugie to mialem juz taka akcje z kolesiem z 3-miasta. po miesiacu chcial oddac suba bo mu cos zle gra. wyslalem go do Mehowa i ten mi zdaje relacje: "basu bardzo duzo, a jemu jeszcze malo. oczywiscie z przodu 10cm glosniki pod radiem"

ten glosnik nie jest tak glosny jak np JBLe, ale za to schodzi nizej, gra lepiej i nie meczy
    no i masaz plecow powinien byc gwarantowany

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

ten glosnik nie jest tak glosny jak np JBLe, ale za to schodzi nizej, gra lepiej i nie meczy
      Ale słychać to go bardzo dobrze Miałem w zeszłym tygodniu na próbę, dla porównania z 12". Pod 0,5kW trząsł wszystkim razem z dachem, więc nie sądze że może brakować "ilości". Sprawdz instalkę/piec.

Skomentuj

a czy glosnik byl podlaczony do wzmacniacza?
        Oczywiście, że nie.

jakbys zle podlaczyl to by glosnik sie nie ruszal
        Jeżeli chodzi o cewki to na 100% "+" z "+" a "-" z "-"
        Samo już końcowe podłączenie do wzmacniacza, wiec głosnik będzie się "cofał", znaczy tak zawsze było :P

wiedzialem ze beda z tym problemy...
        możesz rozwinąć swoja myśl?

W tym problem, że on nisko nie schodzi, masaż pleców - coś tam fotel sie potrzęsie, co czuć na plecach, ale to są delikatne drgania. Oczywiście, lepiej czuć gdy usiądę z tyłu.

To co koledzy, szukać problemu czy czekać ok tygodnia czasu na wygrzanie głośnika?
        dziękuje bardzo za odpowiedzi :)

Skomentuj

W tym problem, że on nisko nie schodzi, masaż pleców - coś tam fotel sie potrzęsie, co czuć na plecach, ale to są delikatne drgania. Oczywiście, lepiej czuć gdy usiądę z tyłu.

To co koledzy, szukać problemu czy czekać ok tygodnia czasu na wygrzanie głośnika?
          Widzę że masz zapotrzebowanie na bas i wina leży tak w głośniku ale problem polega na tym że to tylko 10" a nie że coś nie tak podłączyłeś...
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Widzę że masz zapotrzebowanie na bas
            owszem, po to robiłem subwoofer :)

ale problem polega na tym że to tylko 10"
            Przecież samochód to nie dom, czy plener, może zaraz mam wstawić do auta 18" woofer i to jeszcze w tubie przy okazji wyjmując fotele z tyłu? D

Już tu tak nie chodzi o to głośność, masaże itd. Tylko o brak zejścia, kickbas b.ładny.

Skomentuj

Jednemu wystarczy 8-10" jednemu 12" mało...

a co z przodu masz że kicka brakuje?
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

a co z przodu masz że kicka brakuje?
                Nie napisałem nigdzie, że mi kicka brakuje. W subwooferze kick jest, na przodzie nie wymagam.
                Brakuje mi w subwooferze tonów bardziej niskich

Przód.. no ten.. yy..
                Jako, że funduszy nie miałem, to jest w drzwiach lipa ;c
                oczywiście wytłumione, pod ręką miałem jakieś współosiowe Peingi (czy coś takiego), a na podszybiu Tonsil GDW 9/60/2, wersja 8ohm, dodatkowo szeregowo 4,4ohm wpięty rezystor, bo były zbyt głośne. Dzięki tym Tonsil`ą dźwięk brzmi przyjemnie, mimo iż w drzwiach peing. Będzie fundusz, wymieniamy przód :)

Skomentuj

Tylko o brak zejścia, kickbas b.ładny.
                  źle przeczytałem...

Przód.. no ten.. yy..
                  Jako, że funduszy nie miałem, to jest w drzwiach lipa ;c
                  oczywiście wytłumione, pod ręką miałem jakieś współosiowe Peingi (czy coś takiego), a na podszybiu Tonsil GDW 9/60/2, wersja 8ohm, dodatkowo szeregowo 4,4ohm wpięty rezystor, bo były zbyt głośne. Dzięki tym Tonsil`ą dźwięk brzmi przyjemnie, mimo iż w drzwiach peing. Będzie fundusz, wymieniamy przód
                  tego nie pochwalam, ale nie o tym w temacie

co to suba to wygrzej głośnik i zobaczysz czy sie coś poprawiło według Ciebie, jeśli nie to musisz coś bardziej mocarnego założyć

Skomentuj

Więc tak, podstawa to źle podłączona biegunowość, za za idiota ze mnie..
                    Dźwięk się poprawił, o wiele!
                    Dodatkowo, niestety musze podbić tony niskie na wzmacniaczu, mam widać słabe wyjście w radiu.
                    Myślę, że jeszcze głośnik się powygrzewa i będzie o wiele lepiej, bo gra lepiej z biegiem czasu (takie mam odczucie)

Btw, jakie polecicie w miare najtańsze głośniki do drzwi i wysokotonowe? 16cm? Oczywiście będą grały pod radiem, na chwile obecną nie stać mnie na wzmacniacz.
                    W późniejszym okresie chce zmienić radio, ale nie mam pojęcia też kiedy to nastąpi.
                    Nie zalezy mi na basie z przedniego zestawu, tylko ładnie grających tonów średnich i wysokich, dołem zajmie się trumna w bagażniku :)

Dziękuje za pomoc :))

Skomentuj

Oczywiście, że nie.
                      w takim razie wadliwy multimetr lub glosnik

możesz rozwinąć swoja myśl?
                      sam poprzedni temat prosil sie o problemy - kiepski uzywany wzmacniacz + spore wymagania

W tym problem, że on nisko nie schodzi
                      wiec albo problem ze wzmacniaczem, albo z pojeciem niskiego basu. wielu znanych mi mlodych mylnie odbiera niski bas

Więc tak, podstawa to źle podłączona biegunowość, za za idiota ze mnie..
                      Dźwięk się poprawił, o wiele!
                      jakim cudem on gral basem z cewkami w przeciwfazie? :o

Dodatkowo, niestety musze podbić tony niskie na wzmacniaczu, mam widać słabe wyjście w radiu.
                      lepiej zrobic to w radiu niz na wzmacniaczu!
                      znam niewiele wzmacniaczy ktorym podbicie basu nie znieksztalca brzmienia

Btw, jakie polecicie w miare najtańsze głośniki do drzwi i wysokotonowe? 16cm?
                      zapytaj lklukasza czy ma jeszcze glosniki. ale to nie najtanszy zestaw :p
                      taniej diory juz nie kupisz... wiec min 300-400zl i tak musisz wydac

ie zalezy mi na basie z przedniego zestawu
                      kolejny podstawowy blad poczatkujacych

Skomentuj

w takim razie wadliwy multimetr lub glosnik
                        skołuje inny multimetr i sprawdzę

wiec albo problem ze wzmacniaczem, albo z pojeciem niskiego basu. wielu znanych mi mlodych mylnie odbiera niski bas
                        po zmianie biegunowości jest tak jak chciałem

jakim cudem on gral basem z cewkami w przeciwfazie?
                        Przecież cewki nie sa w przeciwfazie. cewki spięte plusami do siebie jak i minusy z minusami, końcowe podłączenie do wzmacniacza było ine poprawne. Więc plus od wzmacniacza był podłączony do minusów głośnika i na odwrót.

lepiej zrobic to w radiu niz na wzmacniaczu!
                        znam niewiele wzmacniaczy ktorym podbicie basu nie znieksztalca brzmienia
                        okej, popróbuje w ten sposób

kolejny podstawowy blad poczatkujacych
                        Nie wiem jak to jest w CA, ale tworząc nagłośnienie do estrady, tworzę subwoofer który gra do 100hz, a nadstawki grają od 100hz (takie jest cięcie aktywne) i jest wszystko w porządeczku. Więc, dlaczego subwoofer nie starczy i zestaw przedni ma też gr

Skomentuj

końcowe podłączenie do wzmacniacza było ine poprawne. Więc plus od wzmacniacza był podłączony do minusów głośnika i na odwrót.
                          i twierdzisz ze odwrocenie fazy woofera tyle zmienilo? dziwne...

Nie wiem jak to jest w CA, ale tworząc nagłośnienie do estrady, tworzę subwoofer który gra do 100hz, a nadstawki grają od 100hz (takie jest cięcie aktywne) i jest wszystko w porządeczku. Więc, dlaczego subwoofer nie starczy i zestaw przedni ma też gr
                          a w CA staramy sie zrobic tak zeby sub "zniknal" nam w samochodzie. a zeby to zrobic to przod musi grac basem. nie takim jak sub oczywiscie, ale wyzszym basem musi grac

na estradzie czy w domu mamy zrodlo dzwieku z tego samego kierunku wiec i 200hz mozna dzielic

Skomentuj

takie mam odczucie, może jeszcze przy okazji ustawianie radia, wzmacniacza + wygrzanie głośnika też dużo wpłyneło.

Coś z tym głośnikiem mimo wszystko musiało być i taknie okej, zaczynając od tej impedancji. Multimetr sprawdziłem na innym głośniku, wskazywał poprawną impedancje.
                            Niestety, dziś jadąc subwoofer zaczął mi grać tak jakby ciszej, zjechałem feaderem na sam subwoofer, podgłośniłem, zaczął grać głośniej, sam jeszcze troche głośniej i bum, chociaż ta głośność nie równała się z tym jak grał wcześniej. We wstecznym lusterku zobaczyłem dymek. Głośnik w poniedziałek odeśle na gwarancję. Dodam, że gdy go odebrałem w okół magnesu były opiłki metalu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

a w CA staramy sie zrobic tak zeby sub "zniknal" nam w samochodzie. a zeby to zrobic to przod musi grac basem. nie takim jak sub oczywiscie, ale wyzszym basem musi grac

na estradzie czy w domu mamy zrodlo dzwieku z tego samego kierunku wiec i 200hz mozna dzielic

Dodam jeszcze, że na estradzie "paki" stoją jedna przy drugiej, a w samochodzie siedzisz pomiędzy wooferem, a głośnikami frontowymi - Czyli "paki" są w różnych miejscach. Dodatkowo w estradzie nie dba się o stereofonię, a słuchacz stoi gdziekolwiek. Na estradzie przede wszystkim masz ruszyć powietrzem.
                              Last edited by mmatulek; 15.06.2014, 06:20.

Skomentuj

Odeślę głośnik na reklamację. Może po prostu coś z nim było nie tak i dlatego miałem takie dziwne odczucie co do jego grania.
                                Gdy pojawi się u mnie naprawiony przetwornik to napiszę co i jak :)

Skomentuj

Więc: głośnik jak sprawdziłem jest sprawny.
                                  Wzmacniacz sie nie włącza, on niego śmierdzi spalenizną.
                                  Podłączyłem tylko pod jedną cewke w pokoju, pod wzmacniacz domowy, gra - jest w porządku. Z tą impedancją - jednak wina multimetru, czasami cos mu odbija, cewki maja 4r.
                                  Jeżeli nie uda naprawić mi sie tego wzmacniacza, to co polecicie do tego subwooferka?
                                  dziękuje za zainteresowanie tematem :)

Skomentuj

cokolwiek na co ciebie stac :p

Skomentuj

Oj Pawle Pawle :)
                                      wcześniej wspomniałeś że kupiłem słaby wzmacniacz (zapewne jakościowo, bo wg mnie moc 450wat w RMS jest sporą mocą)
                                      Chce sie zorientować, w jakich cenach sa i jakie wzmacniacze, które mają tą prawdziwą moc dajmy 300wat RMS przy 2ohm, wbudowany clip, i zabezpieczenia termiczne które działają.
                                      Nad czym się rozglądać w najbliższej przyszłości

Skomentuj

teraz juz lepiej
                                        to co wczesniej napisales nie mialo sensu
                                        trzeba bylo podac wiecej wymagan

Skomentuj

Czaruję...
                                        X