Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Instalacja Car-Audio w Seicento

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Instalacja Car-Audio w Seicento

Witam!

Przymierzam się do poprawy brzmienia w nowym aucie jakim jest Fiat Seicento. Tuż po zakupie auta rozpocząłem prace i niestety zacząłem je od złej strony. :glare: Z racji, iż lubię by dolne pasmo było uzupełnione w pełni, wykonałem najpierw nieduży subwoofer z nadzieją że głośniki 10 cm w fabrycznych miejscach dadzą radę w górnym paśmie. Niestety nadal to nie jest to co chciałem osiągnąć mimo, że nie mam wygórowanych wymagań. Obecnie instalacja wygląda następująco.
    Kable zasilające do wzmacniacza: 10 mm2 poprowadzone lewym bokiem
    Kable sygnałowe: poprowadzone prawym bokiem
    Wzmacniacz: Signat Roc 1 (wyciągnięty z poprzedniego auta, zarówno moc jak i jakość zadowalają moje ucho :))
    Głośniki przednie: dwudrożne Blow 10cm (zamontowane przez poprzedniego właściciela, podłączone pod przedni kanał wzmacniacza, z włączonym filtrem górnoprzepustowym)
    Subwoofer: ze względu na mniejszy litraż obudowa zamknięta 16L z głośnikiem SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC (cewki spięte w szereg w celu uzyskania impedancji 4 ohm, głośnik podpięty pod zmostkowany tylni kanał wzmacniacza z włączonym filtrem dolnoprzepustowym)
    Dalsze plany to modernizacja przedniego nagłośnienia. W poprzednim aucie tj. Laguna I, 94 r. posiadałem przód na fabrycznych głośnikach (16 cm w drzwiach (niewygłuszane, tak jak fabryka dała) oraz wysokotonowe w podszybiu) a także subwoofer z głośnikiem STX GDN 30-500-2x4 według projektu Pawła S. (obudowa BR). Całość zasilana była wyżej wspomnianym wzmacniaczem i byłem w pełni zadowolony z uzyskanego brzmienia.
    Podsumowując, jeśli chodzi o dolne pasmo w obecnej instalacji wszystko jest ok, nie potrzebuję trzęsienia lusterkami, brakuje mi tonów średnich i wysokich. :) Pytam więc, czy jest szansa na uzyskanie sensownego kompromisu (za punkt odniesienia przyjmijmy doświadczenia z Laguny) montując lepsze głośniki w fabrycznych miejscach, czy też konieczne będzie wygłuszenie drzwi i zamontowanie paneli przednich na głośniki 16cm wraz z słupkami na głośniki wysokotonowe? Jeśli skłaniacie się do zestawu odseparowanego, wiecie gdzie można zakupić panele przednie do Seicento w rozsądnej cenie? Jedyna oferta jaką znalazłem za 400 zł, tj. na allegro trochę mnie przeraża, ponieważ wraz z głośnikami i matami wygłuszającymi wyjdzie niemała suma. Mógłbym również podjąć się sam wykonania owych paneli z MDF i słupków aczkolwiek posiadam bardzo skromne wyposażenie - tylko wyrzynarka. A może ktoś z Was jest zainteresowany wykonaniem paneli w niższej cenie? Proszę o jakieś propozycję, nie chcę z góry z ustalać budżetu, ponieważ wolę odłożyć trochę grosza i wykonać raz a dobrze. Nie będę ukrywać jednak, że liczę się z kosztami, gdyż nie chcę montować sprzętu wartego połowy ceny auta oraz nie wiem jeszcze jak długo nim pojeżdżę.

Na poczatku zdecyduj sie jak dlugo masz zamiar go trzymac. Wtedy sie pomysli. Tylko ze nadal nie znam dobrego zestawu na 10cm

Skomentuj

Jbl gti są w 10cm do 400 można na forumowej giełdzie ładny zestaw dostać. Poszukaj ama+mission lub h/k

Skomentuj

Trudno mi określić ile będę trzymał to auto. O ile nie zacznie się sypać to trochę nim polatam, ponieważ potrzebuje małego i ekonomicznego auta. Skoro uważasz, że 10 cm odpada to wiesz może gdzie można dorwać panele do sejka? A może faktycznie wystarczy jakiś midwoofer 10 cm + mission w słupki?

Skomentuj

10cm nie zapewni odpowiedniej glosnosci ani pasma zeby to poprawnie gralo
          grac bedzie, ale to taki polsrodek

ja bym wsadzil 16cm w drzwi chociazby na czarnym dystansie. nie bedzie to zle wygladalo a duzo taniej
          i do tego zestaw ama + h/k od lklukasza i masz fajne granie

Skomentuj

Jaki koszt takiego zestawu? lklukasz gdzieś wystawia te głośniki? Znalazłem na forum jak ktoś robił panele z dystansu u żywicy w Punto I, myślę, że mógłbym coś takiego zrobić :)
            Last edited by p.sokolowski; 05.07.2014, 11:44.

Skomentuj

właśnie wrzuciłem na szybko do tico amy ma długim dystansie zasilone xm 40 watowym
              na górze gms25
              jest fajnie
              bierz zestaw od Łukaza puki są tam będzie jeszcze lepiej to grało

Skomentuj

Zamieszczone przez p.sokolowski Zobacz posta
                Jaki koszt takiego zestawu? lklukasz gdzieś wystawia te głośniki?
                zostaly ostatnie sztuki dla wybrancow. zapytaj czy jeszcze sa
                tego nie kupi nikt nie znajacy sie na temacie wiec nigdzie tego nie wystawia
                nie wiem ile wola za ostatnie sztuki

Skomentuj

Ok, dziękii za dotychczasowa pomoc :) Pisze pw do lklukasza I zobaczymy jak się sprawy mają.

Skomentuj

Pamiętajmy że sprzęt się przeważnie zabiera do kolejnego samochodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                      Pamiętajmy że sprzęt się przeważnie zabiera do kolejnego samochodu.
                      bo nikt nie chce doplacac do tego

Skomentuj

Witam,
                        Po przemyśleniach i z powodu braku funduszy na zestaw przedni z prawdziwego zdarzenia postanowiłem zakupić jakieś lepsze głośniki 10 cm na przód. Po wymianie badziewnych głośników Blow A100 na Tonsil sc 1101 całość zaczęła jako tako grać. Myślę, że do auta jakim jest Seicento jest wystarczająco, więc polecam niezdecydowanym wyżej wymienione głośniki. Oczywiście nie należy spodziewać się po nich basu, lecz gdy wspomaga je mały subwoofer robi się sympatycznie. :)
                        Pozdro.

Skomentuj

Czaruję...
                        X