Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BMW e39 - Brakuje niskich tonów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BMW e39 - Brakuje niskich tonów.

Witam. Na wstępię przepraszam, musiałem założyć nowe konto, bo przesiałem skrzynkę e-mail, jak i samo konto na forum, bo ostatni raz zalogowany byłem ze 3 lata temu :flapper:
    Pacjent to BMW e39 Sedan z kanapą na stałe i ścianą grodziową w bagażniku.

Jak to podstawowe audio w e39, ma mało basu, choć reszta mnie zadowala. Dsp, też jakoś specjalnie nie cieszy się dobrą opinią pod tym względem, koszt i robota przekładania wiązek mnie nie rajcuje, na dodatek zazwyczaj jest z całym zestawem monitorów tunerów itp które na wyposażeniu mam.

Mój zestaw głośników to seria w półce z tyłu, drzwiach i lusterkach. Jak pisałem, jakość i głośność mnie zadowala. Napędza to jednostka BM54 Becker, którą reanimowałem bo padła w niej komunikacja z szyną i-bus co udało mi się naprawić bez większych kłopotów.

Najłatwiej i najszybciej było by kupić gotową skrzynię i wzmacniacz. Tu tak łatwo nie będzie, bagażnik jest tak wygłuszony i zabudowany, że bass będzie słyszalny na zewnątrz a nie w środku. Zresztą znawcy tematu wiedzą jakie e39 pod względem CA jest niewdzięczne

Teraz tak, wymyśliłem 3 opcje rozbudowy/ulepszenia audio w moim aucie:
    1. Wymiana 13 w drzwiach na coś lepszego.
    2. Dołożenie suba z DSP pod półkę w bagażniku.
    3. Skonstruowanie zestawu w półkę na wzór M-SOUND.

PODKREŚLAM - Ma to być budżetowa zabawa, bo ani ze mnie żaden audiofil, ani wymagający człowiek. Kiedyś Łukasz pomógł mi w innym aucie złożyć dobry zestaw na seryjnych głośnikach i zwykłym radiu, gdzie później byłem ja jak i pasażerowie mega pozytywnie zaskoczeni.

1. Głośniki w e39 są w plastikowych komorach. Do tego 130mm nie robi szału, a nie chcę kroić auta pod 165mm, bo staram się je zachować jak najbardziej w seryjnym stanie, ewentualne przeróbki są mało inwazyjne.
    Wątpię żeby znalazły się głośniki za mniej niż 300 zł których nie trzeba by było napędzać wzmacniaczem, a BM54 by je uciągnął. Chyba, że można w nim zmienić końcówkę na mocniejszą, ale szczerze nie szukałem informacji czy jest to możliwe w tym modelu.

2. Sub z DSP jest fajny wizualnie, seryjny. Ma dwie wady. Jest na 2 głośnikach 130mm Noki, oraz zajmuje dość sporo miejsca w bagażniku na całej długości. Mało kto chwali go tym że potrafi nisko zejść, czego mi trochę brakuje. No i ich cena na znanym portalu aukcyjnym nie wiadomo czemu skoczyła z 150 zł na 300 zł. Do tego dochodzi wzmacniacz, nawet używany i już jest te 450, a basu mało.

3. Według mnie najlepsza opcja, gra lepiej i nie zjada tyle bagażnika. W modelach M5 występował zmodyfikowany zestaw audio DSP, gdzie było mniej głośników, lepszej jakości, a w półkę zawędrowały dwa głośniki 250mm, o dziwo napędzane tym samym małym wzmacniaczem co 13 nokii, ale z zmienionym oprogramowaniem (podobno). Gra to nieziemsko (też podobno).
    Ze względu na to, że cena tych głośników jest zabójcza (bagatela 1100 zł na ebay), zastanawiam się czy nie można tego jakoś zrobić samemu.
    Zastanawiałem się jakie głośniki tam dać, szukałem czegoś małej mocy, bo ma to grać dla mnie nie wszystkich. Jakoś trafiłem na STX które mają trochę za dużo mocy. Będąc w sklepie z elektroniką przypadkiem natknąłem się na Tonsile GDN 25/60/8 i chyba na nie bym stawiał.
    Sprawa ma się tak, że komplet ich mogę mieć za niecałe 200 zł co mnie przekonuje. Do tego znalazłem używany wzmacniacz Alpine mrp-t222, który myślę że bez problemu by je napędził, a co najważniejsze idealnie by się wpasował we wnękę ze stelażem z całą elektroniką audio/video w bagażniku.
    Zostaje kwestia mocowania głośników go półki, bo muszą być podwieszane od spodu. Szukałem po internecie dystansów z mdfu ale pod 25cm nie istnieją. Zostaje wyciąć je samemu i jakoś dopasować je do profilowanej półki w bagażniku.
    Za całość bym się zmieścił w 400 zł z kablami i wszystkim, co mnie zadowala.

Jakie są moje pytania? Czy opcja 3 ma sens? Czy macie jakieś inne, lepsze, nie droższe rozwiązanie. Od razu piszę, że nie oczekuję odpowiedzi, że mam sobie dozbierać wsadzić 16 w drzwi i być szczęśliwym.
    No i jeśli już to czy macie jakiś pomysł jak zrekonstruować ten koszyk z głośnika m5 żeby ładnie dolegał do półki?

Widzę spore zainteresowanie tematem :flapper:
    To chociaż może ktoś doradzi jaki wzmacniacz, może być używany, kupić do tych głośników (GDN 25/60/8)? czy lepiej z wejściem hi czy do niego kupić/zrobić wyjście lo?

Skomentuj

13 w drzwiach to akurat najmniejszy problem. Poczytaj troche podstaw, podpatrz na forach o tematyce CA kilka rozwiązań i wtedy można wrócić do rozmowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bolą mnie plecy Zobacz posta
        Za całość bym się zmieścił w 400 zł z kablami i wszystkim, co mnie zadowala.
        Zamieszczone przez Bolą mnie plecy Zobacz posta
        Widzę spore zainteresowanie tematem
        Dziwisz sie?

Rzeczy niemożliwe załatwiamy od reki ale na cud trzeba troche poczekać
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No bez przesady. Jak pisałem, tonsile mogę mieć za 150 parę. Przewody w zasadzie mogę mieć za free, bo mam ich pełno na warsztacie. Nie mam pojęcia gdzie i za ile kupić mdfa pod dystanse, podobno w mrówce mi sprzedadzą tyle ile chcę, a nie całą płytę. Zostaje kwestia wzmacniacza, za 200 zł jakiś używany do tych głośników uda się znaleźć. Nie wiem coś z starej serii Alpine czy coś w tym stylu.

Skomentuj

Tylko że z poprawnym graniem niewiele to będzie miało wspólnego.

Skomentuj

Mamusa, nie jestem audiofilem, tylko zwykłym człowiekiem. Owe forum przeglądam od paru dobrych lat, więc wiem jak powinna wyglądać porządna instalacja CA której kompletnie nie potrzebuję. Jak pisałem wcześniej, zadowala mnie jakość serii, ale brakuje basów. Zmiana 13 w drzwiach guzik da. Więc poszedłem w stronę 'serii' i chcę zrobić patent z m5 który jest zadowalający i nie zawali mi i tak już małego bagażnika, jak na takie duże auto.
              Więc dziękuję za wypowiedzi na temat sensu mojej wizji którą wymyślili inżynierowie BMW, a proszę o doradzenie jaki używany wzmacniacz kupić do podanych wyżej głośników.
              I proszę was, niech Was nie gubi rutyna, bo są ludzie którzy na prawdę nie potrzebują setek wat i jakości studyjnej w aucie.

Skomentuj

To zastosuj wzmacniacz z M5 przecież inżynierowie z BMW wiedzieli jaki najlepiej dać A tak na serio skoro przeglądasz to forum od paru dobrych lat, a podobnych tematów jak twój jest co najmniej jeden w tygodniu to wystarczy poszukać.

Skomentuj

Jak pisałem, wzmacniacz dali zwykły z dsp max 2x50w głośniki też szczególnie jakieś specjalne nie były, a gra to dobrze. Głośniki bym kupił gdyby ich cena nie była z kosmosu, bo za te pieniądze wole kupić dwie porządne nowe opony. Uwierz mi, gdybym miał podstawowe proste radio a nie cały system navi tv itd to zmienił bym całość ma komplet z dsp i wtedy bym tu nawet nie pisał. Więc jeśli chce dać swoje głośniki to i muszę dać swój wzmacniacz dlatego o niego pytam, widzę że niepotrzebnie, bo ciągle ktoś pyta o wzmacniacz samochodowy do 2x GDN 25/60/8. Co do tematów co tydzień, jakoś ich nie widziałem, nikt nie chciał zrobić w tym modelu czegoś takiego, przynajmniej na tym forum. Chyba że mylisz je z głośnikami w półce golfa to co innego. W końcu 10 w seicento są ważniejsze i mają większy sens.
                  Przepraszam Was i wasze rodziny, że znowu założyłem tu konto. Stare widocznie bez powodu nie zostało zapomniane.
                  Łukasza nadal szanuję i nie chciałem urazić, bo kiedyś mi bardzo pomógł, tylko że wtedy jakimś cudem udało się zrobić dobre jak na moje wymagania nagłośnienie za 60 zł.
                  Nie zostaje mi nic innego, jak pozwolić Wam nadal żyć w świecie 16 z przodu, i popełnić "usuń konto". Więc jeśli sam nie zdołam go usunąć, proszę jakiegoś admina, aby to uczynił.
                  Pozdrawiam upalnie.

Skomentuj

Znam 13ki ktore graja ale kosztują ponad 1000zl
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                    X