Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tractor Audio- wygłuszenie i instalacja głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tractor Audio- wygłuszenie i instalacja głośników

Witam mam dwie sprawy:
    1. Wygłuszenie
    Chcę wygłuszyć kabinę i nie jestem pewien jak najlepiej to zrobić. Myślałem o matach bitumicznych a na to gruby filc, ale że błotniki, podłoga i właściwie cała reszta jest z dość grubej (2-3mm) blachy (nie to co w samochodach) to czy jest sens dawać maty bitumiczne? Doradźcie proszę jak najlepiej to zrobić
    2. Miejsca na głośniki
    U góry kabiny w tylnych rogach są dwie wnęki na głośniki (aktualnie blaupunkt elpisy 4x6"). Wnęki te mają ok 2l pojemności, a w każdej wnęce jest wywiercony otwór (ok 2cm) na puszczenie kabla. Otwór ten prowadzi do biegnącego wokół kabiny kanału wentylacyjnego, z którego powietrze przez otwory wentylacyjne dostaje się do wnętrza. Otwór ten jest więc takim pseudo bass reflexem gdyż dźwięk który z niego wychodzi trafia po chwili do kabiny przez otwory wentylacyjne (raczej tego nie słychać ale to logiczne:). Pytanie więc co zrobić. Czy zostawić tak jak jest, może wrzucić tam jakiejś gąbki/waty? Czy otwór ten całkowicie zatkać przez co zrobiłaby się obudowa zamknięta, ewentualnie ją wypchać gąbką/watą, ale czy 2l to nie za mało? inne pomysły żeby grało to jak najlepiej?
    Pozdrawiam:)

Kup John Deere'a i po problemie :razz:
    Co to za ciągnik; albo po kiego grzyba chcesz ingerować w akustykę kabiny ?

Skomentuj

Do traktora to dobre słuchawki

Skomentuj

Ciągnik to Lampo 70, john deere to dobra fura, ale jak bym wygłuszył swojego to będzie w nim na pewno ciszej niż w każdym innym. Kabina jest całkowicie szczelna, ale tylko na podłodze jest guma, a błotniki i słupki goła blacha. Dla czego chcę ingerowaćw akustykę kabiny? Z tego samego powodu co ludzie robiący to samo w swoich samochodach:) Przede wszystkim było w niej ciszej, druga rzecz to też lepszy dźwięk. Jednym słowem chcę dobrej klasy dźwięk (bo taki lubię) w przyjemnym (cichym) towarzystwie silnika, przekładni i mostów:) Chyba nie muszę nikomu mówić jak to jest cały dzień spędzić w hałasie na poziomie 70-80dB Na pewno się w tym temacie orientujecie, doradźcie coś

Skomentuj

Na prawdę nikt nie jest w stanie doradzić mi w wygłuszeniu tej kabiny?

Skomentuj

Może porób jakieś zdjęcia wnętrza, bo nikt raczej tractor audio nie robił w życiu :) Szczególnie kabiny w środku.
            Tak patrzę po zdjęciach, co ty tam chcesz wytłumiać, bo cała buda szklana..

Skomentuj

Zamieszczone przez Mamusa Zobacz posta
              Do traktora to dobre słuchawki
              Ale zamknięte

Skomentuj

Zrób jakieś zdjęcia w szczególności kabiny.
                Z tego co widzę to Lampo 70 to kabina cała szklana od góry do dołu ? Można by spróbować niepotrzebną powierzchnie szklaną okleić bardzo grubymi matami bitumicznymi. Druga sprawa to jak jest gorąco to pewnie otwierasz tył uchylasz więc jak ty to widzisz ?

Jedno wiedz na pewno stali bywalcy tego forum raczej nie posiadają doświadczenia na tym podwórku, więc możesz liczyć tylko na porady teoretyczne nie podparte wiedzą praktyczną w tym zakresie. Jakie przyniesie to efekty ? Klasyczne 50:50 albo się uda osiągnąć zadowalające efekty albo i nie. Musisz się z tym liczyć (koszta...) Przemyśl to sobie jeszcze dokładnie.
                Ew. może ktoś z twoich okolic ogarnia akustykę ? - poszukaj.
                Last edited by ir0nhide; 03.08.2014, 10:11.

Skomentuj

Noise-cancelling headphones to by było najlepsze i najzdrowsze rozwiązanie bo by przekrzyczeć 70dBA to trzeba minimum 10-15dB więcej z głośnika wydobyć. A wytłumienie o -10dB kabiny to chyba ciężka sprawa. Przedewszystkim w takich maszynach to niskie częstotliwości dokuczają a te jest ciężko wytłumić. A właśnie Noise-cancelling headphones tłumią je bardzo dobrze.

Skomentuj

A nie może to być po prostu jeden z instrumentów

https://m.youtube.com/watch?v=pDHzK3Xe7Yw

Skomentuj

Marios
                      Haha dobre, ale niestety mój trochę "równiej" pracuje, nadałby się najwyżej do dubstep'u

slawek213
                      Chyba trochę przesadziłem z tymi 70dBA, nie wiem na ile telefon jest w stanie to zmierzyć ale po wstępnej kalibracji miałem podczas obciążenia 55dBA. Bardzo niskie częstotliwości silnika też nie dają się tak bardzo we znaki jak te ciut wyższe czyli wycie tylnego mostu i wentylatora chłodzenia silnika (silnik AC więc to niemal turbina o bardzo dużej wydajności- wyje niemiłosiernie). Słuchawki nie wchodzą w grę bo po prostu nie lubię.

ir0nhide
                      Zakrywanie szyb nie wchodzi w grę. Skupiłbym się na błotnikach, słupkach, ściance "grodziowej" bo tak jak mówiłem jest to goła blacha, jedynie pod fotelem jest gąbka i guma, a pod stopami sama guma. Myślę że warstwa bitumu i filcu zrobiła by tu dobrą robotę, ale chcę się poradzić. Jeśli chodzi o wentylację to jest nawiew, szyberdach i w przyszłości może klima. Szyb staram się nie otwierać ze względu na hałas i kurz. Od dłuższego już czas noszę się z zamiarem zakrycia tej blachy i wykończenia wnętrza- jakaś alkantara czy skaj- czarny kolor też robi swoje w samo południe.

Dziękuję za zainteresowanie tematem, a zdjęcia kabiny tutaj:
                      https://imageshack.com/a/Vrnz/1
                      Last edited by metiu-20; 03.08.2014, 23:19.

Skomentuj

Dawaj te fociszcza.

Skomentuj

Wstawione, link w moim ostatnim poście:)

Skomentuj

Więc jak radzicie wygłuszyć tę kabinę?

Skomentuj

Może napisz ile chcesz przeznaczyć na tłumienie. Wyklejenie kabiny na blotnikach napewno pomoże jednak najbardziej skupilbym się na tlumieniu od strony silnika i mostu. Może na początek użyj popularnej dekary na podłodze i zobacz czy jest różnica.

Skomentuj

Dzięki malutkiz, właśnie myślałem nad dekarą i na to filc, czy to jest dobre połączenie? ile warstw dać? Czy ze względu na grubość blachy 2-3mm wystarczy jedna warstwa bitumu?. Co do kasy to w zasadzie budżet nie jest ograniczony, ale myślę, że nie opłaca się ładować jakichś super mat bo grubość czy ciężar jest tu nie istotny, wilgoci nie ma, więc można dać na przykład 2 warstwy. Samochodowe maty pewnie będą przerostem formy nad treścią.

Jeszcze kwestia miejsc na głośniki. Dziś jeden wymontowałem i okazuje się, że pojemność tej przestrzeni dla niego to ok 1-1,5L (głośnik 4x6). Myślę aby ten otwór, który łączy tą przestrzeń z kanałem wentylacyjnym dachu zatkać, bo całym tym kanałem idzie echo i dudnienie od tylnej strony membrany. Mam zamiar wykleić tą przestrzeń matami bitumicznymi i całą wypełnić owatą. Pytanie czy to dobry pomysł? czy ta przestrzeń nie będzie zbyt mała dla tego głośnika? czy mu to nie zaszkodzi? Co w przypadku gdybym chciał zainstalować tam większy głośnik?
                                Last edited by metiu-20; 15.08.2014, 20:58.

Skomentuj

Jeśli budżet nieograniczony to zawieźć furę do zakładu ca. a tak na poważnie to możesz dać np warstwę dekary, błotniki od strony kół wysmaruj blachogumem (chyba tak to się zwalo)
                                  Odnośnie tych głośników, nie masz gdzie wygospodarować miejsca dla "normalnych" głośników?

Skomentuj

Zamieszczone przez metiu-20 Zobacz posta
                                    Jeszcze kwestia miejsc na głośniki. Dziś jeden wymontowałem i okazuje się, że pojemność tej przestrzeni dla niego to ok 1-1,5L (głośnik 4x6). Myślę aby ten otwór, który łączy tą przestrzeń z kanałem wentylacyjnym dachu zatkać, bo całym tym kanałem idzie echo i dudnienie od tylnej strony membrany. Mam zamiar wykleić tą przestrzeń matami bitumicznymi i całą wypełnić owatą. Pytanie czy to dobry pomysł? czy ta przestrzeń nie będzie zbyt mała dla tego głośnika? czy mu to nie zaszkodzi? Co w przypadku gdybym chciał zainstalować tam większy głośnik?
                                    Przestrzeń będzie za mała dla głośnika 13-16 cm, mającego grać pełnym pasmem. Pozostaje układ 2,1 z niedużym subwooferem, jeżeli jest na niego miejsce.
                                    Komory dla satelitów dobrze uszczelnij, oklej bitumem i wytłum jakąś włókniną.
                                    Głośniki jako satelity o małej średnicy ok. 13 cm i jak największej sprawności, lepiej jak będą miały relatywnie małą moc 10-20 W i dużą sprawność.
                                    Możesz fronty z nimi nakierować w kierunku głowy.
                                    Co do wytłumienia kabiny, to podstawą sukcesu będzie uzyskanie maksymalnej szczelności bo o adaptacji akustycznej kabiny od wewnątrz nie ma co marzyć. (miękkie i materiały pochłaniające dźwięk)
                                    Wytłumienie blach od zewnątrz i wewnątrz da na pewno jaki pozytywny rezultat.
                                    Nawiew powietrza też należało by jakoś przystosować by przez niego nie przenikał dźwięk z zewnątrz i hałas dmuchawy, co wydaje się trudne do osiągnięcia.
                                    Przy bardzo niskich częstotliwościach, jakie generuje silnik i jego wpływu na maskowanie tego pasma w muzyce nie wydaje mi się uzasadnione walczyć o dobre przetwarzanie tego pasma przez subwoofer. Tym bardziej, że po kilku godzinach pracy w takim środowisku akustycznym po pewnym czasie na pewno nastąpi degradacja słuchu, nie mówiąc już o zmęczeniu hałasem.
                                    Moim zdaniem mały subwooferek podkreślający tylko rytm i podstawę basową wystarczy w zupełności i nie będzie większych kłopotów z jego umiejscowieniem.
                                    Last edited by KAPRINT; 16.08.2014, 13:23.

Skomentuj

Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź, więc tak:
                                      Kabina jest prawie, że szczelna więc nie będzie z tym problemu, ewentualnie jakieś małe poprawki. Adaptacja akustyczna jest na drugim planie bo myślę, że i tak będzie dobra. Jest co prawda dużo szyb, ale kabina ma nieregularny kształt, dużo różnych rzeczy wystających, fotel na środku(co jest plusem w przeciwieństwie do samochodów- scena będzie lepsza) do tego jak błotniki, słupki, (dach już jest) wytłumię filcem z jakąś jak pisałem alkantarą czy skajem na wierzchu to powinno być ok. Więc jak pisałem od środka chyba pójdzie wszędzie taśma bitumiczna, a na to filc- powinny być dobre efekty. Z zewnątrz też pod kabinę i na ściankę grodziową dam ile się da filcu z warstwą aluminium. Po takich modyfikacjach powinno być już cichutko w środku.
                                      Hałas przez nawiew raczej nie przenika, bo filtr powietrza jest z tyłu kabiny w dachu, gdzie jest dość cicho. Jedynie występuje hałas dmuchawy tak jak piszesz,a le rzadko ją używam bo nie lubię wymuszonego obiegu, raczej otwieram szyber- jest cichutko i świeże powietrze.
                                      Satelity, czyli jak rozumiem jakieś głośniki dwudrożne, które będą grały wyższym pasmem z niewielkim basem? Tak właśnie myślę zrobić, dać niewielkie głośniki (albo zostawić te co już są), no chyba że chciałoby mi się nadbudować te komory i zwiększyć ich pojemność. Do tego na pewno trzeba je tak jak piszesz uszczelnić i wytłumić ich komory. Ich fronty tak jak można zobaczyć na zdjęciu są skierowane do środka więc jest ok, grają prawie obok uszu.
                                      Z tym subwooferem to nie zły pomysł, ale ja wpadłem na coś innego. Radio ma 4 wyjścia więc dwa się marnują, a że pod tylną szybą kabiny nie ma tej mniejszej szybki bo została wybita (na zdjęciach zasłonięte foliowym workiem) to myślałem, żeby tam zrobić zabudowę i wstawić dwa głośniki po obu stronach. Idealnie pasują tu na wysokość jakieś jajka 5x7 nawet już sobie upatrzyłem od forda mondeo serii GHIA. Bardzo nisko może nie grają (choć czytałem, że nawet nawet), ale basu by na pewno z nich wystarczyło, a niskie częstotliwości tak jak dobrze piszesz Kaprint zamaskuje silnik. Co o tym myślicie i ewentualnie jaką zabudowę im robić? Dołożyć zamkniętą budę czy coś jak konstrukcja drzwi w samochodzie z dolnymi kanałami od zewnątrz?

Wszystkie sugestie mile widziane!

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                        Komory dla satelitów dobrze uszczelnij, .....
                                        Ja bym nie uszczelniał dobrze. Mój kumpel uszczelnił obudowę zamkniętą tak szczelnie, że w zależności od wysokości cisnienia barycznego mębrana wysuwała się lub całkowicie była zasysana w obudowę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X