Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Psiknięcie Kontaktem i brak basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Psiknięcie Kontaktem i brak basu

Witam,
    użyłem Kontaktu PR do potencjometrów i psikłem też nim w przełączniki bass / muzyka, podbicie itd..
    Po psiknięciu wszystko działa oprócz przełącznika na sam bass.. Muzyka + bass działa ( ale bass jest dużo słabszy ) natomiast sam bass nic, zero reakcji. Przełączniki z podbiciem niskich tonów też działa.. Dziwne, bo ten przycisk od basu jest jeden, w góre jest muzyka, a w dół sam bass i nie działa.
    Wiecie o co może chodzić? :/

Wzmacniacz soundwave bo 1100
    Last edited by Krzyniu; 02.09.2014, 17:50.

Nie na temat...
    bass...
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzyniu Zobacz posta
      Muzyka + bass działa ( ale bass jest dużo słabszy ) natomiast sam bass nic, zero reakcji. Przełączniki z podbiciem niskich tonów też działa.. Dziwne, bo ten przycisk od basu jest jeden, w góre jest muzyka, a w dół sam bass i nie działa.
      bardzo dziwne okreslenie na HPF - FULL - LPF !!

Skomentuj

Nie znam się na tych określeniach. Jest jeden przełącznik Stereo - Sub. Sub przestał całkowicie grać, a na Stereo jest dużo gorzej. W dodatku na odpalonym silniku słychać piski w głośniku. Na "sub" tego nie było, więc opcja "Stereo" raczej nie chodzi w grę.. Wzmacniacz do wywalenia?

Skomentuj

Mówiłem że się tych ........ w sprayu nie używa ale młode pokolenie myśli że wie lepiej......
          W armii nie było żadnych sprayów jak już to tylko czysty spiryt 98% i wata do ścierania tlenków ze styków i co?- do dziś te sprzęty działają
          No ale młodzi teraz nie wiedzą co to satelita czy kita to sie w głowach poprzewracało i wierzą w każdą reklamę a jak nie wypali to larum wszędzie tylko nie do producenta szajsu

Skomentuj

wzmacniacz nie do wyrzucenia a do naprawy
            jak sie na tym nie znasz to sprzedaj i kup sprawny

Skomentuj

i ile za niego wezme w takim stanie? 5 dych ciężko pewnie, a nie mam teraz kasy na coś lepszego. Może jednak udzielisz wskazówek co do naprawy? Możliwe, że Kontakt PR jest za gęsty dla przełączników? Wydaje mi sie z tego co czytałem, że jest polecany i nawet tutaj na forum mi został polecony :)

Skomentuj

kontakt czysci z tlenkow styki i nanosi warstwe ochronna. u ciebie ewidentnie cos nie laczy!
                wiec raczej nie ma to nic wspolnego z kontaktem
                rozkrecaj i szukaj "zimnych lutow" w okolicach przelacznikow i gniazd rca

Skomentuj

Zimne luty sprawdzałem, elektronik mi sprawdził wszystkie płytki i było ok, te mniej pewne poprawił.
                  Najwidoczniej ma to coś wspólnego z Kontaktem, bo przed rozkręceniem działało, psikłem w przełącznik i potencjometry, skręciłem i nie działa tylko ten przełącznik. W dodaktu on nie działa tylko w DÓŁ, bo w GÓRE działa. :) Może benzyną ekstrakcyjną to przemyć? A jeśli by to była wina gniazd RCA, to chyba by w ogóle sygnału nie było we wzmacniaczu, a nie ma tylko w trybie SUB. :P

Skomentuj

Zimne luty sprawdzałem, elektronik mi sprawdził wszystkie płytki i było ok, te mniej pewne poprawił.
                    w takim razie piszczy w glosnikach z powodu kabla lub radia

Najwidoczniej ma to coś wspólnego z Kontaktem, bo przed rozkręceniem działało, psikłem w przełącznik i potencjometry, skręciłem i nie działa tylko ten przełącznik. W dodaktu on nie działa tylko w DÓŁ, bo w GÓRE działa.
                    przelacznik sie rozsypal

Skomentuj

A da się w ogóle wymienić przełącznik we wzmacniaczu ? Czy raczej ciężko ?

Skomentuj

To co to za elektronik po którym trzeba poprawiać?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Poprawiać? Trzaskało mi coś i przerywało bass, więc dałem elektronikowi, bo myślałem, że zimne luty.. Nic nie pomogło, więc kupiłem ten sprej. Psikłem w potencjometry, bo myślałem, że to ich wina. Psikłem także w przełącznik i przestał działać całkowicie. Chyba, że to wina tego przełącznika była cały czas? Przemyłem benzyną ekstrakcyjną i nawet w trybie 'stereo' nie działało. Dopiero po chwili, po małych trzaskach załapał i zaczął grać.. Ewidentna wina przycisku od początku? Myślicie, że elektronik dużo weźmie za wymianę?
                          Last edited by Krzyniu; 03.09.2014, 18:27.

Skomentuj

a probowales porszac tym przelacznikiem? zaskakuje cos?
                            elektronik skasuje tyle ile ten wzmacniacz jest wart

Skomentuj

Pędzlem tam zakrapiałem benzyną ekstrakcyjna i nim ruszałem, żeby dobrze nią przeczyściło. Moim zdaniem ten przełącznik chodzi tak samo jak pozostałe dwa. Szkoda, że działa w tą złą stroną, bo mi akurat zależy na tym bassie tylko, bo jest dużo lepszy efekt, ale cóż. Czyli uważasz, że elektronik weźmie ze 100 zł? Z 50 mógłbym dać za taką operacje, niż wydawać 200 na nowy wzmak.

Jak patrzałem na jego ułożenie to wygląda tak samo jak inne, niby wszystkie styki są na miejscu.. Przełączyłem na bass i nim ruszałem, zero reakcji.

Skomentuj

BAS!
                                BASS to ryby! :p

odkrec obudowe bez rozkrecania elektroniki i szukaj takiego przelacznika
                                ja wiele razy odpuszczalem bo nie znalazlem pasujacego
                                zawsze mozna dac tam zworke - duzo szybciej i bez rozkrecania

Skomentuj

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bas
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bass
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Krótko i na temat - jestem debilem. Takie rozwiązanie tematu.
                                      Na opcji FULL grało bardzo mocno, więc żyłem ze świadomością, że przycisk popsuty bo jak przełączyłem na SUB, to nie grało w ogóle..
                                      Jak odkryłem błąd? Była mocno podkręcony volume na radiu, po przełączeniu na SUB coś tam troszkę grało.. Zacząłem kręcić potencjometrem, okręcił się 180* i zaczęło grać jak kiedyś! Myślałem, że aż tak ten potencjometr się nie kręci.. Wszystko jest ok, a ja chciałem dzisiaj zawozić do elektronika. Dobrze, że akurat urlop do 30 września, bo bym wydał kasę w błoto. Dzięki, pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                      X