Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak dobrać bass reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak dobrać bass reflex

Zabieram się za budowę skrzynki na wymiar do mojego auta.
    Starą skrzynkę mam zbudowaną wg zaleceń producenta ale chcę ją przerobić tak by znajdowała się na całej tylnej ścianie bagażnika, coś jak tutaj:

Problem mam z doborem wielkości nowego bass reflexu. Litraż skrzyni pozostanie ten sam to robiąc bass reflex o takim samym litrażu jak przy aktualnej skrzyni uzyskam takie samo granie głośnika?

Przykładowo bass reflex w aktualnej skrzyni ma 7L to w nowej musi mieć tyle samo?
    Last edited by kisiello; 03.09.2014, 21:49.

Jeśli zachowasz litraż jak w tej co masz to wykorzystaj ten sam br.
    Myślę że chcesz tylko skorygować wymiary a nie pojemność?
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

tak korygować chce tylko wymiar a nie litraż. Skrzynie mam wykonaną wg tego projektu i nie mam możliwości użycia BR z tej skrzynki

EDIT. I BR chciałem umieścić na przedniej ściance- tej z głośnikiem :)
      Last edited by kisiello; 03.09.2014, 22:06.

Skomentuj

Wrzuć w WinISD litraż i strojenie zmień na br szczelinowy i i wpisz wymiary żeby Ci się na tej ścianie zmieścił a długość sama wyjdzie.
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez kisiello Zobacz posta
          Przykładowo bass reflex w aktualnej skrzyni ma 7L to w nowej musi mieć tyle samo?
          nie do konca
          strojenie tunelu moze byc takie samo niezaleznie od objetosci tunelu. np twoj tunel zajmuje 7l, a takie samo strojenie mozesz uzskac mniejszym tunelem ktory zajmuje np 2 litry. tylko ze ten mniejszy moze byc np za maly i pojawia sie swisty powietrza

napisz jaki to glosnik to pomozemy

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie tematem :)
            Głośnik to Digital Design 508 w skrzyni która zaleca producent gra bardzo dobrze ale ta skrzynia kompletnie mi do bagażnika nie pasuje :)

Skomentuj

czyli trzeba przerobic to co powyzej?

w takim razie zachowaj przekroj tunelu i jego dlugosc. dlugosc licz srodkiem tunelu

ale przeciez to jest 8"!
              jak chcesz to zabudowac na cala szerokosc bagaznika :/

Skomentuj

Czaruję...
              X