Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skoda Octavia I kombi - rozbudowa, kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skoda Octavia I kombi - rozbudowa, kilka pytań

Witam!
    Przymierzam się do poprawy brzmienia w swoim aucie.
    Aktualnie stan wyposażenia to:

Radio: Alpine CDA9856
    Przód: Woofery u-Dimension EL Comp 6 (założone dystanse MDF, brak jeszcze wygłuszenia), tweetery VW Philipsa z Passata B5/Golfa 4.
    Całość napędzana przez radio - woofer ma całe pasmo, wysokotonówka leci po fabrycznym kondensatorze w/w Philipsa.
    Tył: Oryginalne głośniki Skody (tweetery przy klamkach, "jajka" w plastikach przy tylnych szybach bocznych)
    Bagażnik: Subwoofer ~15L zabudowany w boczku. Woofer Excursion SX-10S4 napędzany przez wzmacniacz 2 kanałowy Excursion HXA-20. Woofer puszczony na lowpassie wzmacniacza.

Dla mnie gra to nawet spoko ale wiem, że może być lepiej.
    O czym myślę? Planuję zrobić tak:
    - wygłuszyć do porządku drzwi przednie
    - zabudować jakoś tweetery z EL Compów w fabryczne miejsca przy lusterkach (o ile warto i tweetery u-Dimension zagrają lepiej od Philipsów)
    - zakupić osobny wzmacniacz do napędzenia przodu, obciąć mu dół, który robi subwoofer

Bagażnik i tył pozostają nienaruszone. Rozumiem, że na wzmacniacz przodu potrzebuję już czegoś dobrego jakościowo. Poczytałem nieco i znalazłem takie typy:
    - U-DIMENSION JR. 4.300
    - AUDISON SRX4
    - XETEC XI 240.4
    Spokojnie poradzą sobie z EL Compem myślę, jednak wolałbym posłuchać kogoś kto się zna nausznie, a nie naocznie.
    Prosiłbym o porady, będę wdzięczny za każdą sugestię i uwagę.

Również mam Octavie I. Gdzie masz zamontowany wzmacniacz??

Skomentuj

Schowany jest pod podwójną podłogą bagażnika - żadnych kabli na wierzchu, żadnego zajmowania miejsca. Pod wzmacniaczem podklejona taśma z rzepem, dzięki czemu doskonale trzyma się wykładziny bagażnika i nigdzie nie jeździ. Polecam.

Skomentuj

No wlasnie u mnie nie ma podwójnej połogi.

Skomentuj

Było to zakładane w niektórych wersjach. Polecam, bo bardzo praktyczne udogodnienie a nie kosztuje duzo. 80-150zł na Allegro

Skomentuj

Jak grają te El compy, są warte swojej ceny ? Przymierzam się do zakupu. Myślę też nad FOCAL AUDITOR R-165S2. Podpowiecie coś ? Sorry, że tak się wciąłem w Twój temat.

Skomentuj

Trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo ani nie grają w zrobionych drzwiach, ani pod wzmacniaczem, ani z dedykowanym tweeterem.

Skomentuj

Witam,

Trochę odgrzeję kotleta ale miałem dwie Octavie 1 i trochę w nich grzebałem jeśli chodzi o audio.

1)Przede wszystkim trzeba zacząć od "zamknięcia" drzwi twardymi matami plus taśma dekarska Bolla od środka na blachę oraz zamontować panele MDF z Powe. Bez tego nigdy nie będzie dołu nawet z najlepszych głośników.

2) W pierwotnej wersji miałem tweetery zamontowane w oryginalne trójkąciki (odpowiednio ukierunkowane, z wierzchu szpachla plus obicie skórą), było nieźle ale spory nakład pracy. W drugim egzemplarzu poszedłem na łatwiznę i tweetery przykleiłem na desce rozdzielczej przy łączeniu z osłonami słupków przednich. Efekt sceny dużo lepszy a nakład pracy 10 minut :-)

3) Wzmacniacze zamontowałem w stelażu z MDF'u włożonym zamiast pianki przy kole zapasowym. Bez problemu weszła Alpine MRV-T303 plus RF Punch 360.2 (bez osłon) oraz kondensator. Chłodzenie dawało radę, jedynie w upały przy graniu na max'a czasem włączało się zabezpieczenie termiczne

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotrus Zobacz posta
                  Wzmacniacze zamontowałem w stelażu z MDF'u włożonym zamiast pianki przy kole zapasowym. Bez problemu weszła Alpine MRV-T303 plus RF Punch 360.2 (bez osłon) oraz kondensator. Chłodzenie dawało radę, jedynie w upały przy graniu na max'a czasem włączało się zabezpieczenie termiczne
                  Masz jakąś fotkę ??

Skomentuj

Czaruję...
                  X