Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

w glosnikach przez wzmaka z radia pioneer avic-hd3 piszczy buczy swiszczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w glosnikach przez wzmaka z radia pioneer avic-hd3 piszczy buczy swiszczy

jak w temacie mam dwa wzmaki/ jeden na glosniki w drzwiach drugi na suba wraz z kondziorem 1f, podlaczone oddzielnymi kablami kazdy wzmak, napiecie idzie razem, po zalozeniu nowego radia kupionego z drugiej reki mam problem mianowicie w glosnikach slysze kazdy przekaznik, alternator obroty, wycieraczki i wentylator, podlaczylem w drugiej kolejnosci glosniki prosto pod radio i problemu nie ma, ale ze mam glosniki z wectry c w aucie , one maja jakies 160 w wiec wolalbym miec je pod wzmakiem podpiete, pozatym nna starym radiu lg nic takiego sie nie dzialo

Ciulowo pociągniętą instalację masz skoro śmieci zbiera, albo gówniane sygnałówki. Ewentualnie uszkodzone radio

Skomentuj

Zamieszczone przez 85marcinos Zobacz posta
      po zalozeniu nowego radia kupionego z drugiej reki mam problem
      pionki maja bezpieczniki na masie na wyjsciu RCA - zapewne sa spalone. sprawdz miernikiem

Skomentuj

albo prowadzenie masy. I nawet masa z anteny może stworzyć pętlę.
        Ja popworadziłem do każdego urządzenia zasilającego (radio, wzmacniacz) oddzielny kabel z akumulatora i odłaczyłem masę z kabla antenowego (tylko sygnałowy kabel wchodzi ro radia), bo inaczej problemy występowały nadal.
        TEraz masz pare propozycji co może być nie tak, do roboty :)

Skomentuj

A zacznij od poprawnego pisania po polsku.
          Żeby było wiadomo o co chodzi.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przypuszczam, że zarówno źródło, jak i wzmacniacz nie pochodzą od tego samego producenta.
            Zakładając, że po odłączeniu kabli sygnałowych zakłócenia milkną, to można przypuszczać iż jak już było wspomniane wcześniej istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że przyczyną niedomagań mogą być "pętle mas".

Możliwe, że problem da się wyeliminować stosując tzw. izolator (separator) masy np. jeden z takich (na pewno istnieją lepsze):
            http://www.sinuslive.pl/product_info...oducts_id=1586
            http://www.sinuslive.pl/product_info...oducts_id=1585

Proponuję podjechać gdzieś, gdzie to mają od ręki i podłączyć na próbę, aby przed zakupem sprawdzić czy to rozwiązanie zda egzamin.

Skomentuj

Używałes tego urządzenia?
              Czy tylko tak gadasz, zeby gadać?

I co ma za znaczenie, ze oba produktu sa od innego producenta?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamiast wstawiać fajans który degraduje dźwięk prościej jest zasilić wszystkie komponenty z tego samego punktu . To są podstawy niby oczywiste a jednak..
                Większość radyjek jest uwalana przez samych właścicieli gdy podpinają przewody RCA do pracującego wzmacniacza i robią zwarcie pinem RCA do masy . Dzieje się tak prawie zawsze gdy wzmacniacz posiada minus(masę) podpiętą poprzez karoserię

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Używałes tego urządzenia?
                  Czy tylko tak gadasz, zeby gadać?

I co ma za znaczenie, ze oba produktu sa od innego producenta?
                  Daruj sobie ten pretensjonalny ton i przeczytaj dokładnie to co napisał kolega, który poprosił o pomoc.

Wyraźnie napisał iż z poprzednim źródłem było OK, a zakłócenia pojawiły się po zmianie radia więc można założyć, że po stronie zasilania jest spokój.
                  Zatem najbardziej prawdopodobne są inne możliwości, albo "zapętlone masy", albo uszkodzone radyjko, albo jeszcze coś innego (ale na razie mniejsza o to).

Nie twierdzę, że to co proponuję na pewno rozwiąże problem bo jest to tylko jedna (nie jedyna) z hipotez, bardzo prawdopodobna i wyjątkowo prosta do zweryfikowania nawet dla osoby nie obeznanej z elektroniką, bo przekładanie wtyków cinch nie jest chyba czynnością nadzwyczajnie skomplikowaną.

Jak napisałem wcześniej wystarczy odłączyć kable sygnałowe od wzmacniacza, włączyć sprzęt i posłuchać czy nadal występują zakłócenia.
                  Jeśli okaże się, że zakłócenia ustąpiły to próba z separatorem masy (najlepiej bez dokonywania zakupu).

Jeśli jest OK to trzeba poszukać porządnego separatora, bo te które zaproponowałem są tanie i na pewno jakością dźwięku nie powalają. Dostępne są zarówno układy jak wyżej pasywne (zwykle nazywane transformatorami) jak i aktywne (można użyć gotowca, zrobić na opampie lub dedykowanej kostce).

Jeśli to nie pomoże można będzie weryfikować kolejne hipotezy.

Z miksowaniem urządzeń różnych producentów (tych co kolwiek się szanujących) różnie bywa zależnie od tego w jaki sposób u danego producenta separuje się masę sygnałową pomiędzy źródłem a wzmacniaczem oraz masy zasilania w samym wzmacniaczu. Przykładowo podłączenie staruszka Sony XM5540 z radyjkiem którego wyjście liniowe nie ma galwanicznego połączenia za masą zasilania spowodowałoby zapewne wyciągnięcie błędnego wniosku o uszkodzeniu ww. wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrsy Zobacz posta
                    Wyraźnie napisał iż z poprzednim źródłem było OK, a zakłócenia pojawiły się po zmianie radia więc można założyć, że po stronie zasilania jest spokój.
                    Zatem najbardziej prawdopodobne są inne możliwości, albo "zapętlone masy", albo uszkodzone radyjko, albo jeszcze coś innego (ale na razie mniejsza o to).
                    dlatego napisalem o tych bezpiecznikach - na 99% sa spalone!

Skomentuj

Piotrsy jak nie masz pojęcia i nie wiesz jak pomoc to chociaz nie przeszkadzaj
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Drogi piotrsy czy sprawdzałeś jak to co proponujesz kastruje dźwięk?

Jeżeli nie to sprawdź.

Uwalana masa w radiu temat znany ,trzeba tylko poszukac info.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          dlatego napisalem o tych bezpiecznikach - na 99% sa spalone!
                          Oczywiście masz rację i mając na uwadze iż radyjko mogło być podłączane przez osobę niedoświadczoną to faktycznie od tego należałoby zacząć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                          Drogi piotrsy czy sprawdzałeś jak to co proponujesz kastruje dźwięk?
                          Rozumiem, że masz na myśli te pasywne dedykowane dla CA więc nie ma co się dziwić, że tak działają jak kosztują, w końcu jaka płaca taka praca.

Tak w ogóle tego typu ustrojstwa stosuje się w sprzęcie profesjonalnym (nie tylko) i to raczej dość powszechnie. Jest tego trochę w ofercie Monacora, a niektóre podobno nawet hajendowe (wg. producenta).

Gdyby takie urządzenie miało rozwiązać mój problem to dla siebie zrobiłbym układ aktywny na opampach - prosty, tani i bez kastracji.

Skomentuj

To ja jednak wolę zrobić porządnie zamiast pudrować syfa.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrsy Zobacz posta
                              Tak w ogóle tego typu ustrojstwa stosuje się w sprzęcie profesjonalnym (nie tylko) i to raczej dość powszechnie. Jest tego trochę w ofercie Monacora, a niektóre podobno nawet hajendowe (wg. producenta).
                              A po co jak tam sygnał realizowany jest w symetrii
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam was, sory że się wtracam w temat ale potrzebuje pomocy odnośnie skrzyni aktywnej która niedawno zakupilem. Mianowicie posiadam tylko dwa pokretla i w żaden sposób nie potrafię nią sterować, gdy muzyka jest sciszona bas oraz cichy dzwiek się wydobywa. :/ do kazdej piosenki i poziomu glosnosci musiałbym iść do bagażnika i bawić się pokretlem. jestem zielony w tym więc proszę o wyrozumialosc. Z góry dziękuję.

Skomentuj

podstawy sie klaniaja...
                                  opisz to dokladniej

Skomentuj

Sprzętem nie ma co się chwalić, radio canva cn 6230 i skrzynia aktywną dibeisi 1002a 200 Wat.
                                    Generalnie wszystko jest w porządku, aczkolwiek radio jest firmy krzak i wydaje mi się że poprzez brak ustawień bas wydobywany z subwoofera stoi w miejscu. Nie zwiększa sie ani nie zmniejsza...

Skomentuj

podlacz sluchawki pod wyjscie na suba i sluchaj czy sie zmienia poziom
                                      wg mnie masz cos zle ustawione lub cos zle podlaczone
                                      brat mial canve i dzialalo wszystko OK

Skomentuj

A mógł przez radio sterować basem ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dajmy na to, leci muzyka. Wylaczam glos, a mimo to bas jest duży...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X