Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uczę się teorii zabudowy bagażnika w Golfie IV.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uczę się teorii zabudowy bagażnika w Golfie IV.

Witam! Obecnie jestem posiadaczem skrzyni otwartej 2x jbl gt5-12 oraz wzmacniacz cruncha, leży sobie tak przed nią. Skrzynia zajmuje prawie cały bagażnik wiec wgl nie mam tam przestrzeni. Chciałbym zaprojektować sobie bagażnik. Będę robił to pierwszy raz więc chciałbym trochę usłyszeć podpowiedzi z Waszej strony. Czytałem o tym dość sporo lecz z pewnością według Was będzie to nic.

W planach byłoby takie coś jak na tym zdjęciu:

Chodzi o te dwa głośniki bassowe, po środku byłby kondensator i raczej w boczku wzmacniacz. Ogólnie do tego chciałbym wyjąć swoje głośniki JBL i wstawiłbym do takiego czegoś. Różni się jakością dźwięk i mocą jeśli jest w jednej skrzyni niżeli w takiej odseparowanej? Skoro będą takie dwie skrzynie, czy musiałbym wtedy kupić bass reflex o innym przekroju do każdej z nich? Jeśli chodzi o wykończenie dermą, na tym zdjęciu pod spodem jest jakaś gąbka?

Jak to jest w końcu z tym materiałem? MDF czy sklejka? Czytałem wszędzie, ze "oczywiscie, ze mdf" ale jak oglądam poradniki to robią sobie ze sklejek bez problemu.

Robiłbym takie coś pierwszy raz, fajnie by było gdybym miał kontakt z właścicielem, może gdzieś by miał wymiary podałby, a ręce by to wykonały. Myślę, ze dzięki Waszej pomocy uda mi się coś skonstruować.
    Za błędy z góry przepraszam.
    Last edited by Krystian1711; 21.10.2014, 16:15.

Zamieszczone przez Krystian1711 Zobacz posta
    Różni się jakością dźwięk i mocą jeśli jest w jednej skrzyni niżeli w takiej odseparowanej?
    TO jest w jakim języku napisane że tak spytam ?

Zamieszczone przez Krystian1711 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o wykończenie dermą, na tym zdjęciu pod spodem jest jakaś gąbka?
    Niestety nie wiemy co jest pod zdjęciem....

i tak stosowanie lub niestosowanie znaków przestankowych daje takie czy inne efekty

Skomentuj

Efekt pisania gdy stoi dziewczyna i trąbi nad uchem. :P Nie mogę się doszukać edycji, więc zamieszczę ponizej:

Witam. Obecnie jestem posiadaczem skrzyni otwartej z głośnikami JBL gt5-12, napędza to wzmacniacz Crunch, ale to nieistotne. W golfie jest mały bagażnik więc zajmuje ona prawe cały, dodatkowo leży wzmacniacz przed nią co całkowicie zajmują kufer. Googlowałem i postanowiłem, ze zaprojektuje sobie sam audio w bagażniku. Nigdy tego nie robiłem więc chciałbym zasięgnąć kilka rad z Waszej strony. Czytałem sporo o tym, różne fora, Wasze również, ale moja wiedz na ten temat i tak jest znikoma.

Chodzi mi głównie o dwa głośniki bassowe zamieszczone na zdjęciu, po środku byłby kondensator i raczej w boczku, wzmacniacz. Czyli chciałbym z mojej poprzedniej skrzyni br wyjąć głośniki i zamontować w nowej. Czy jeśli będzie każdy głośnik w oddzielnej obudowie to będzie różnica pod względem jakości, czy mocy dźwięku? Czy będę musiał wtedy zamontować te rurki bass reflex o innym przekroju po jednej do każdego głośnika? Jeśli chodzi o wykończenie dermą tak jak to jest na tym zdjęciu, pod spodem jest jakaś gąbka? Na oko raczej tak, ale niewielka ilość, ile musiałbym jej włożyć?

MDF czy sklejka? Czytałem, wszędzie mówią, ze MDF, ale widziałem również poradniki, to na livie budują ze zwykłych sklejek.
      Last edited by Krystian1711; 21.10.2014, 17:55.

Skomentuj

budujesz skrzynki pod wymiar, wstawiasz i są.

Skomentuj

A podłoga?
          A montaz skrzynek, zeby było zgodnie ze sztuka, zeby zabudowa w czasie wypadku "łba" ci nie urwała?
          A prowadzenie kabli?
          A dostęp do koła zapasowego?
          A nierówności podłogi?
          Itd
          Itp
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
            ewentualnie butli z gazem :P

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              A podłoga?
              A montaz skrzynek, zeby było zgodnie ze sztuka, zeby zabudowa w czasie wypadku "łba" ci nie urwała?
              A prowadzenie kabli?
              A dostęp do koła zapasowego?
              A nierówności podłogi?
              Itd
              Itp
              No to jedziesz z poradnikiem punkt po punkcie

Skomentuj

Haha...
                To tak jak byś chciał sie tańca nauczyć z opisowego poradnika.
                Albo robienia zwrotnic z opisu w 3 zdaniach.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest poradnik dotyczący budowy tradycyjnej skrzyni. Jest tak dobrze opisany, że Każdy by taka zrobił. Myślę, że porównanie do tańca nie jest dobre. Mając jakieś oparcie o instrukcje można dużo zrobić. :) Takie jest moje zdanie.

Skomentuj

Ale o dobrze napisaną instrukcję.

Skomentuj

No to wytnij podłogę na ksztal bagażnika.
                      Zrób dwie skrzynie i odkręc do podłogi.
                      Obij wszystko materiałem.

Proste nie?

W golfie IV mozna pod podłoga umieścić wzmacniacze i wszystkie inne rzeczy.
                      Mozna zrobic tzw druga podłogę.
                      Nie zmarnuj miejsca
                      Last edited by lklukasz; 22.10.2014, 10:51.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Haha...
                        To tak jak byś chciał sie tańca nauczyć z opisowego poradnika.
                        Albo robienia zwrotnic z opisu w 3 zdaniach.
                        Albo internetowy kurs sztuk walki .
                        Tak poważnie to na strefa caraudio widziałem całkiem pokaźne fotorelacje.

Skomentuj

Czaruję...
                        X