Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki rodzaj przedniej ściany w subwooferze?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki rodzaj przedniej ściany w subwooferze?

Witam! Pewnie pytanie kieruję do bardziej doświadczonych diy'owców. :P Otóż chodzi mi o przednią ścianę subwoofera br in dual. Ułożenie skrzyni pod względem akustycznym z tego co się orientuję ma znaczenie. Czy jeśli zamiast tradycyjnej skrzyni zrobię taką o kształcie dwóch trapezów prostokątnych połączonych górną krawędzią (patrząc z lotu ptaka) będzie lepsze brzmienie? Czy lepiej ni bawić się w to i zrobić tradycyjną ścianę? Jest jakaś różnica gdy rozdzielę taką skrzynię ścianą po środku?
    Last edited by Krystian1711; 22.11.2014, 14:45.

nie ma to zadnego znaczenia :p

Skomentuj

Przeczytałem kilka tematów i dużo osób się upiera, że ułożenie ma jakieś tam znaczenie. :)

Skomentuj

Ustawienie skrzyni w samochodzie (chodzi o pozycje skrzyni) - tak. Jednak w Twoim przypadku (na rysunku, który zamieściłeś) - nie.

Skomentuj

A w szczególności w samochodzie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A kwestia rozdzielenia? Nie ma znaczenia również? Myślałem, że jakaś jest różnica w odsłuchu pomiędzy głośnikami umieszczonymi lekko w stronę siebie czy też wcale. :P
            Last edited by Krystian1711; 24.11.2014, 15:45.

Skomentuj

w obu kwestiach nie ma roznicy :p
              chyba ze jeden glosnik ci padnie to wtedy bedzie problem

Skomentuj

A jeszcze jedno odnośnie konstrukcji...
                Patrząc od boku, skrzynia taka będzie stabilna czy trzeba dodać jakiś dodatkowy stelaż? http://iv.pl/images/75721525378882547474.jpg Najbardziej chodzi mi o ten skok wysokości, czy muszę tam dodać jakąś konstrukcję wsporczą? Jeśli tak to wystarczy dodatkowa belka, jak tutaj? http://iv.pl/images/21080663328094542258.jpg

Skomentuj

w tym miejscu akurat skrzynka bedzie odpowiednio mocna i sztywna
                  duze scianki trzeba wzmocnic zeby nie rezonowaly

Skomentuj

Wystarczą pionowe listewki 2 x 2 cm?

Skomentuj

raczej dalbym w 3 osiach

Skomentuj

Czaruję...
                      X