Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koncepcja wymiany fabrycznego audio w Doblo2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Koncepcja wymiany fabrycznego audio w Doblo2

Witam.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Fiata Doblo 2. Teoretycznie całe audio w tym aucie to najwyższy model - radio jest, CD jest, USB jest ale jakość dźwięku z fabrycznych głośników jest słaba. Z przodu zamiast 165mm są głośniki 120mm, z tyłu 100mm - dać to nieco głośniej ciężko a o niskich częstotliwościach można zapomnieć. Stąd też pomysł, by kompletnie przerobić system audio w tym samochodzie.
    Jako, że manualnie nie do końca sobie radzę a nie chcę zepsuć końcowego efektu więc chętnie zlecę to jakieś firmie która lepiej to wykończy (szczególnie boki ale o tym za chwilę). Moim zdaniem co chciałbym zmienić/poprawić:

1. Wymiana fabrycznego radia

Opcje są dwie. Jedna to zakup radia dedykowanego do Doblo. Widziałem jedno takie na popularnym portalu oraz na alibaba.com. Druga opcja to jakieś inne radio DIN2 i do tego ramka. Czego oczekuję od radia:
    a) system coś a'la Android żeby można było jakąś nawigację wgrać i aktualizować
    b) odtwarzacz audio najlepiej z dodatkową obsługą FLAC (jak słuchać to na całego)
    c) moduł BT a najlepiej możliwość sparowania 2 telefonów (nawet tanie radia za 200 zeta to mają) - opcjonalnie możliwość grania muzy z telefonu przez BT
    d) obsługa fabrycznych przycisków przy kierownicy (te dedykowane radio miało taką funkcję, tyle, że tam był chyba wiekowy win CE)
    e) porty USB (mile widziane żeby ten fabrycznie zamontowany w samochodzie działał)
    f) kamera cofania - mozliwośc podłączenia
    g) dodatkowe monitory z zagłówkach (można już poprowadzić kable a w późniejszym terminie zamontować)
    h) tuner DVB-T??
    i) oszukanie komputera/szyny CAN (radio chyba jest wprogramowane w komputer)

Zdaję sobie sprawę, że takie radio to duży wydatek, ale jak zrobić to zrobić tak żeby nie żałować

2. Wymiana fabrycznych głośników

Na kilku forach wyczytałem, że fabrycznie w drzwiach jest 165mm (chociaż nie brzmi). Po rozebraniu okazało sie, że są ledwie 120mm. Gra ale bardzo szybko brakuje mocy i słychać pierdzenie - bas słaby. Teraz pytanie, czy dystans załatwi sprawę (ciasno tam) czy trzeba dorabiać panel. Jeżeli dorabiać panel, to może od razu pójść w 2x165mm. Przy okazji można co nieco wygłuszyć bo i tak trzeba wszystko ściągać. Tweetery są już zamontowane, wygląda to estetycznie. Zwrotnica I rzędu jak dobrze pamiętam.

3. wzmacniacz (opcjonalnie)

Jak oglądałem na szybko radyjka, to nawet w DIN2 siedzą scalaki 4x50 (czyli tak na prawdę nieco ponad 30W). To może być trochę mało jednak jak się zamontuje porządne głośniki.

4. Sub

Doświadczenie uczy, że warto wspomóc pasmo od dołu. Samochód to wersja Maxi Long czyli komora bagażnika jest przeogromna. Zastanawiałem się jeszcze nad małymi subami pod siedzeniem ale nie wiem, czy cokolwiek sensownie tam zagra (umiejscowienie + niezbyt duży litraż).

Celowo nie podawałem żadnych firm i marek gdyż na razie chciałbym oszacować w co pójść. Budżet... no tutaj sprawa jest otwarta. Zdaję sobie sprawę że pewnie 3000 lub 4000 mile widziane a można i więcej. Do tego dochodzi sprawa estetycznego wykończenia dlatego chętnie poznam, czy jest jakaś firma/osoba która ma doświadczenie i zrobi to dobrze (województwo śląskie lub opolskie)

Zrobic da sie wszystko
    Tylko w tym budżecie to nawet radia dobrego nie kupisz
    Pomnoż to x5 lub 6 albo zejdz na ziemie
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz, chyba jedno 0 zgubiłeś.

Skomentuj

Dlaczego?
        4000x6= i mozemy porozmawiać
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Droga ta twoja rozmowa. Może się po prostu przyzwyczaiłem do forum i metodologii zrobienia jak najwięcej jak najtaniej.

Skomentuj

ok.....
            Jakim cudem 20.000 bo mi nijak taka kalkulacja nie wychodzi. Myślałem, że radio to wydatek rzędu 2 do 2,5 tys. Głośniki przód koło 500-600 zeta. Wzmacniacz koło 1000zł. Nie liczyłem robocizny. Poza tym chciałem to rozłożyć na 2-3 etapy bo jednorazowo to dużo wyjdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
              Droga ta twoja rozmowa. Może się po prostu przyzwyczaiłem do forum i metodologii zrobienia jak najwięcej jak najtaniej.
              Jak robisz samemu to oczywiście tak
              Ale jak do warsztatu to takie wymagania kosztują
              A u czas pracy w tym zakesie jak wymieniony wyżej jest długi
              Zamieszczone przez djsmol Zobacz posta
              ok.....
              Jakim cudem 20.000 bo mi nijak taka kalkulacja nie wychodzi. Myślałem, że radio to wydatek rzędu 2 do 2,5 tys. Głośniki przód koło 500-600 zeta. Wzmacniacz koło 1000zł. Nie liczyłem robocizny. Poza tym chciałem to rozłożyć na 2-3 etapy bo jednorazowo to dużo wyjdzie.
              A ktore radio ma wymagane przez ciebie rzeczy i kosztuje tyle co powiedziałeś?

Wymagania wypisałes naprawdę bardzo duże.
              Wygluszenie drzwi, położenie instalacji i spełnienie warunków kosztuje.
              A ta instalacja nie bedzie prosta.

Kolejna rzecz to lepiej to złożyć na jednym razem bo kilka podejść napewno bedzie droższe od jednego a konkretnego

I profesjonalne warsztaty nie bawią sie w sprzet używany
              Bo np nie wiadomo w jakim jest stanie
              Wola jak kupisz nowy sprzet od nich
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
              X