Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lancia Kappa Coupe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lancia Kappa Coupe

Mam pytanko ostatnio nabyłem samochód jak w tytule , posiada on oryginalne radio blaupunkta i to chce zostawić w drzwiach jest miejsce na 13 centymetrowe przetworniki w desce na głośniki wysokotonowe a na tylnej polce na 16 cm głośniki. Chciałbym podzielić je aby 13 graly tyko jako średniotonowe a tylne przetworniki jako basowe ,czy jest jakiś sensowny sposób aby to zrobić ?

A po co?

Poczytaj chwile najpierw na czym polega dobrze zrobiony system w samochodzie

Jakie masz miejsce na desce na ten tweeter?
    Wejdzie tam jakis sredniak ?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie jest tam tyko miejsce na wysokotonowe, już nie przesadzajmy z tym dobrym audio chce aby grało trochę lepiej niż seria bez wpędzania się w jakieś wielkie koszty.
      Bo jak dobrze myślę lepiej jest jak te trzynastki graly by tyko zakresem sredniotonowym a te tylne tyko nisko tonowym

Skomentuj

To zle myślisz
        Dlatego proponuje ci poczytać

13 lub 16 w wygluszone drzwi i tweeter w słupek
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A np. dać zestaw na przód 13 i wysokotonowe w desce a na tyle dać jakieś 16 i odciąć je jakimś filtrem dolnoprzepustowym

Skomentuj

Wysokotonowki w slupek!
            Inaczej nie zagrają

Woofery lepiej grające basem mozesz zamontować z tylu i je odciąć zeby grały tylko jako uzupełnienie frontu.
            Tylko potrzebne ci nowe radio z aktywna zwrotnica i procesorem zeby to wszystko dograc
            Należy tez dobrze przygotować drzwi (wygluszyc) i miejsca gdzie beda grały glosniki
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zapoznaj się z podstawami.

FAQ Nazara na początek.

Do tego określenie budżetu i zakresu ingerencji.

Skomentuj

Poszukaj gdzies tutaj moch tematow.
                Poszukaj tez mojego tematu o kappie na lkp.

Da sie fajnie zagrac od szyby tweeterami (mnie przynajmniej sie podobalo...)
                Ale - trzy rzeczy:
                1) fabryczne plastikowe tweetery out.
                2) prawdziwa zwrotnica na przod zamiast kondensatora przy tweeterach
                3) bardzo pomaga highpass na 13 z przodu na 80/100. Przestaja sie zapychac bas niepotrzebnie. Ostatecznie budzetowo mozna to tez zrobic pewnie kondziorem o dobrej pojemnosci.

A potem wzmak.
                I kappa ktra jest wdzieczna bo fajnie wyciszona zacznie grac.

Do tego sub.
                Sensownego basu z polki nie zrobisz.
                Probowalem- nie udalo sie wooferow z velocity zmusic. Brakowalo "kopniecia".

Skomentuj

Ale odkopał :)

Nie da sie zagrać tweeterem z odbicia!
                  Pomyśl dlaczego
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                  X