Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia CL 10litrów, DLS CAD-1000, jaki głośnik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak ma być głośniej to kup bardziej efektywny głośnik.

Skomentuj

Czyli mam mieć więcej dB?

Znalazłem jeszcze ESX SE-200, co Wy na to?

Skomentuj

Mam do kupienia RE 8d4 za ok. 170zł, poproszę o ocenę (względem uwarunkowań, które mu zapewnię w aucie) i ponawiam pytanie o 2 cewki.

Skomentuj

Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz posta
          jakiegoś 2-cewkowego RE za 200zł (brak modelu)
          pokaz tego re

. Mam zmienić głośnik na 20cm, bo parametry dopasowania skrzyni nie pasują, czy rzeczywiście 8' zagra lepiej, głośniej i niżej w obecnych warunkach?
          w 10 litrach prawie zadne 10" nie zagra jak na suba przystalo. dlatego celujemy w 8" bo to sa dla nich optymalne warunki

Druga sprawa, to głośniki 2-cewkowe. Mam monoblocka
          no i super - skoro to monoblock to obsluguje 2r. kupuj tego RE!

Skomentuj

To jeszcze pomóżcie przekonać żonę, że to konieczny wydatek:-)

Ps: mój wzmak nie będzie za mocny do tego głośnika?
            Last edited by szczypiorek3323; 10.01.2015, 13:14.

Skomentuj

Ps: mój wzmak nie będzie za mocny do tego głośnika?
              a od czego masz pokretlo gain?
              przeciez pelnej mocy silnika tez nie wykorzystujesz codziennie

To jeszcze pomóżcie przekonać żonę, że to konieczny wydatek:-)
              sprzedaj stary i moze nie zauwazy roznicy

Skomentuj

Jaki to monoblok?

Skomentuj

DLS CAD-1000.

W sumie nadal nie wiem na jakiej zasadzie będzie działało podpięcie głośnika na 2 cewki. Glosnik ma moc 150W, wzmak przy 4 Ohm ma 350, a przy 2 Ohm (czyli przy podpięciu 2 cewek) - 700W. Dobrze rozumuję? Jeśli tak, to czy te 700W nie zniszczy glosnika 150W?

Skomentuj

W sumie nadal nie wiem na jakiej zasadzie będzie działało podpięcie głośnika na 2 cewki.
                    to bardzo proste
                    jedna cewka jest rozdzielona na 2 czesci. np pierwsza cewka to jedna warstwa, druga cewka to druga warstwa
                    jak polaczysz je szeregowo to mamy jedna "normalna" cewke 2 warstwowa
                    jak polaczysz to rownolegle to mamy jedna cewke nawinieta "podwojnym" drutem

Glosnik ma moc 150W, wzmak przy 4 Ohm ma 350, a przy 2 Ohm (czyli przy podpięciu 2 cewek) - 700W. Dobrze rozumuję? Jeśli tak, to czy te 700W nie zniszczy glosnika 150W?
                    a jak masz 200km pod maska to zawsze musisz zapie... jezdzic z max predkoscia? :p

Skomentuj

Czyli jak podłączę szeregowo, będzie 8 ohm i przy większej rezystancji głośność będzie mniejsza, przy podpięciu jednej cewki będzie działał normalnie przy 4 ohm, ale jak podłączę 2 cewki naraz, będę musiał maksymalnie zmniejszyć moc wzmacniacza, zeby nie wyszło (i tu przytoczę Twoje Pawle S. porównanie do motoryzacji) jakbym do malucha włożył silnik od Bugatti Veyron'a - przy niewielkim przyspieszeniu maluch się rozleci.

Skomentuj

Zapytam inaczej, Re 8d4 ma 175W RMS. Jeśli ma 2 cewki, to znaczy że na jednej będzie miał 175W, czy tyle mam mocy przy podłączeniu osobno dwóch cewek? Idąc tym tropem wzmak przy 2 ohm poda na każdą cewkę po 350W? Jeśli dobrze rozumuję, ten wzmak jest raptem dwukrotnie mocniejszy od głośnika, więc nie jest ta różnica aż tak straszna.

Kolejna rzecz: wg specyfikacji prodecenta pojemność skrzyni wentylowanej to: 9,9-14l. Nie lepiej bedzie zaplanować BR z mojej skrzyni?

Skomentuj

Jak sie boisz to daj w 8r i bedziesz mial spokoj.
                          Caly glosnik ma 175w

A jak tam wsadzisz b-r? Mi by sie nie udalo :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            Jak sie boisz to daj w 8r i bedziesz mial spokoj.
                            Caly glosnik ma 175w
                            Czyli podłączam równolegle i 8 ohm równoważy mi moc wzmaka z mocą głośnika

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            A jak tam wsadzisz b-r? Mi by sie nie udalo :p
                            Czemu miałoby się nie udać? Skoro mam 10L, producent sugeruje skrzynkę BR w granicach 9-14L tzn. że kwestia obliczenia fi otworu i długości rurki.
                            Last edited by szczypiorek3323; 11.01.2015, 14:43.

Skomentuj

Czy komuś cokolwiek mówi ta firma: Cadence Sound S2W8-S2?

Skomentuj

Czyli podłączam równolegle i 8 ohm równoważy mi moc wzmaka z mocą głośnika
                                Czemu miałoby się nie udać? Skoro mam 10L, producent sugeruje skrzynkę BR w granicach 9-14L tzn. że kwestia obliczenia fi otworu i długości rurki.
                                Na 8 Ohm spinasz SZEREGOWO. Równolegle uzyskasz 2 Ohmy.
                                Nie chodzi o problem obliczenia wymiarów BR. Chodzi o to, żeby tą rurkę "upchnąć" do skrzynki. Jeśli (tak, jak pisałeś) będzie to zabudowa w boczku to pewnie nie będzie zbyt głęboka, a przy tak małej pojemności skrzynki odpowiedniej średnicy rurka będzie pewnie dość długa. Chyba, że wystawisz rurę ze skrzynki jak lufę od czołgu

Skomentuj

Dokladnie - ciezko bedzie upchnac np rure 7x30cm do takiej zabudowy

Cadence pojawilo sie jakis czas temu. Wyglada ciekawie, ale jeszcze nie widzialem zadnej opinii

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                    Na 8 Ohm spinasz SZEREGOWO. Równolegle uzyskasz 2 Ohmy
                                    O szeregowe połączenie mi chodziło, walnąłem się.

Czyli wątpliwości dot. BR rozwiane.

Człowiek od RE nie odzywa się, wiec nadal szukam głośnika, proszę o propozycje lub ocenę tych, o które pytałem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co z ESX SE-200?

Skomentuj

wszystkie sprawdzone i pewne podalismy. reszta to zagradka

Skomentuj

Mam kilka innych modeli na liście, może ktoś łaskawy się wypowie?

- Rockford Fosgate P2D28

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z budżetówek takich jak Lanzar, Pyle, Phonocar nie znajdzie się nic co zagra przynajmniej poprawnie?

Skomentuj

Na strefacaraudio.pl pojawił się ciekawy sub.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X