Jak ma być głośniej to kup bardziej efektywny głośnik.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skrzynia CL 10litrów, DLS CAD-1000, jaki głośnik?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz postajakiegoś 2-cewkowego RE za 200zł (brak modelu)
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz posta. Mam zmienić głośnik na 20cm, bo parametry dopasowania skrzyni nie pasują, czy rzeczywiście 8' zagra lepiej, głośniej i niżej w obecnych warunkach?
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz postaDruga sprawa, to głośniki 2-cewkowe. Mam monoblocka
Skomentuj
-
To jeszcze pomóżcie przekonać żonę, że to konieczny wydatek:-)
Ps: mój wzmak nie będzie za mocny do tego głośnika?Last edited by szczypiorek3323; 10.01.2015, 13:14.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz postaPs: mój wzmak nie będzie za mocny do tego głośnika?
przeciez pelnej mocy silnika tez nie wykorzystujesz codziennie
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz postaTo jeszcze pomóżcie przekonać żonę, że to konieczny wydatek:-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz postaW sumie nadal nie wiem na jakiej zasadzie będzie działało podpięcie głośnika na 2 cewki.
jedna cewka jest rozdzielona na 2 czesci. np pierwsza cewka to jedna warstwa, druga cewka to druga warstwa
jak polaczysz je szeregowo to mamy jedna "normalna" cewke 2 warstwowa
jak polaczysz to rownolegle to mamy jedna cewke nawinieta "podwojnym" drutem
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz postaGlosnik ma moc 150W, wzmak przy 4 Ohm ma 350, a przy 2 Ohm (czyli przy podpięciu 2 cewek) - 700W. Dobrze rozumuję? Jeśli tak, to czy te 700W nie zniszczy glosnika 150W?
Skomentuj
-
Czyli jak podłączę szeregowo, będzie 8 ohm i przy większej rezystancji głośność będzie mniejsza, przy podpięciu jednej cewki będzie działał normalnie przy 4 ohm, ale jak podłączę 2 cewki naraz, będę musiał maksymalnie zmniejszyć moc wzmacniacza, zeby nie wyszło (i tu przytoczę Twoje Pawle S. porównanie do motoryzacji) jakbym do malucha włożył silnik od Bugatti Veyron'a - przy niewielkim przyspieszeniu maluch się rozleci.
Skomentuj
-
Zapytam inaczej, Re 8d4 ma 175W RMS. Jeśli ma 2 cewki, to znaczy że na jednej będzie miał 175W, czy tyle mam mocy przy podłączeniu osobno dwóch cewek? Idąc tym tropem wzmak przy 2 ohm poda na każdą cewkę po 350W? Jeśli dobrze rozumuję, ten wzmak jest raptem dwukrotnie mocniejszy od głośnika, więc nie jest ta różnica aż tak straszna.
Kolejna rzecz: wg specyfikacji prodecenta pojemność skrzyni wentylowanej to: 9,9-14l. Nie lepiej bedzie zaplanować BR z mojej skrzyni?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaJak sie boisz to daj w 8r i bedziesz mial spokoj.
Caly glosnik ma 175w
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaA jak tam wsadzisz b-r? Mi by sie nie udalo :pLast edited by szczypiorek3323; 11.01.2015, 14:43.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szczypiorek3323 Zobacz postaCzyli podłączam równolegle i 8 ohm równoważy mi moc wzmaka z mocą głośnika
Czemu miałoby się nie udać? Skoro mam 10L, producent sugeruje skrzynkę BR w granicach 9-14L tzn. że kwestia obliczenia fi otworu i długości rurki.
Nie chodzi o problem obliczenia wymiarów BR. Chodzi o to, żeby tą rurkę "upchnąć" do skrzynki. Jeśli (tak, jak pisałeś) będzie to zabudowa w boczku to pewnie nie będzie zbyt głęboka, a przy tak małej pojemności skrzynki odpowiedniej średnicy rurka będzie pewnie dość długa. Chyba, że wystawisz rurę ze skrzynki jak lufę od czołgu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaNa 8 Ohm spinasz SZEREGOWO. Równolegle uzyskasz 2 Ohmy
Czyli wątpliwości dot. BR rozwiane.
Człowiek od RE nie odzywa się, wiec nadal szukam głośnika, proszę o propozycje lub ocenę tych, o które pytałem.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Co z ESX SE-200?
Skomentuj
Skomentuj