Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rodzaj suboofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rodzaj suboofera

Witam.
    Jestem nowy wiec jak zły dział to wybaczcie.
    A mianowicie:
    mam zamiar zbudować suboofer, głośnik jaki chce zastosować to Pioneer TS-W310S4 [ na głośnik przeznaczam jakieś 300 zł, może Wy mi zaproponujecie coś dobrego ? ]
    Wzmacniacz Crunch GTX2400 a co myślicie o wzmacniaczu Blaupunkt EMA 460 700W 4-kanałowy ?

i tu moje pytanie czy z tymi parametrami może być typ skrzyni bas reflex ?
    a dlaczego mam wątpliwości ?
    "Głośniki do tego typu zabudowy mają Qts w okoliczach 0,25-0,4 ale jest trochę tolerancji"
    "Stosunek Fs/Qts bedzie w granicach 80-120"

Przy głośniku, który ja chcę zastosować stosunek Fs/Qts wynosi 48 [ chyba coś źle policzyłem - 37/0,77=40 (w zaokrągleniu )]
    A co do sprawy Qts = 0,77

Czy nada się taki głośnik do tego typu zabudowy ?
    Jeśli są jakieś idiotyczne błędy to przepraszam jaki i za to że jestem żółtodziobem

Pozdrawiam :)

[Link do artykułu z którego wyczytałem powyższe informacje --> http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf ]
    Last edited by Misiek4724; 12.04.2015, 17:45.

Zamieszczone przez Misiek4724 Zobacz posta
    głośnik jaki chce zastosować to Pioneer TS-W310S4
    odpusc - straszne buczydla

Wzmacniacz Crunch GTX2400 a co myślicie o wzmacniaczu Blaupunkt EMA 460 700W 4-kanałowy ?
    wiekszosc tych tanich wzmacniaczy oferuje praktycznie to samo
    sa nieliczne wyjatki ktore sie omija szerokim lukiem. brak przypadkow rewelacji za mala cene :p

zdecydowanie polecam jednak 4 kanaly

A co do sprawy Qts = 0,77
    z takim Qts to tylko obudowa zamknieta, lub juz prawie odgroda :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      odpusc - straszne buczydla
      To może zaproponujesz jakiś głośnik do 300 zł :)

A co powiesz o
      HERTZ ES 250.4 troszkę poza budżet przeznaczony na głośnik ale lepiej dołożyć :)
      albo Infinity REF 1250W

nw tak jak pisałem wyżej jestem żółtodziobem, więc byłoby super gdybyś Ty coś doradził :)

Skomentuj

A co powiesz o
        HERTZ ES 250.4 troszkę poza budżet przeznaczony na głośnik ale lepiej dołożyć
        albo Infinity REF 1250W
        a powiedz tak szczerze - czym sie kierowales przy wyborze tych glosnikow?

zadnych podtekstow itp itd
        jestem ciekaw czym kieruja sie tacy poczatkujacy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          a powiedz tak szczerze - czym sie kierowales przy wyborze tych glosnikow?

zadnych podtekstow itp itd
          jestem ciekaw czym kieruja sie tacy poczatkujacy
          Odpowiem Ci szczerze że kierowałem się wpisując w allegro cenę którą mam na głośnik i od najwyższej.. a również marką bo niby pioneer uchodzi za dobrą markę :)

tak wiem idiotyzm level pro :bored: :glare:

to może Ty zaproponujesz coś ? :)

Skomentuj

tak wiem idiotyzm level pro
            Plus za dobrą samoocenę.

bo niby pioneer uchodzi za dobrą markę
            Akurat jesli chodzi o głosniki to dno i 2 metry mułu.

To juz nawet Infinity czy Hertz bija go na głowę.

Skomentuj

Odpowiem Ci szczerze że kierowałem się wpisując w allegro cenę którą mam na głośnik i od najwyższej.. a również marką bo niby pioneer uchodzi za dobrą markę
              czyli wychodzi na to ze reklama i "wyrobiona marka"?

tak to juz jest ze poczatkujacy kupuja wszystko to czego trzeba unikac :???:

http://allegro.pl/u-dimension-el-s12...041223760.html
              kulturalne granie bez zapotrzebowania na wielka moc. obudowa raczej zamknieta
              http://allegro.pl/crunch-subwoofer-k...250974783.html
              wyglada identycznie jak raveland sqx3500. jezeli to jest to samo to mozna smialo brac. przyjemne miekkie brzmienie z dobrym wykopem
              http://allegro.pl/subwoofer-audio-sy...242426290.html
              jak chcesz uzupelniac pasmo a nie masowac plecy :p
              http://allegro.pl/intertechnik-mds-0...053671760.html
              j/w, chociaz w d&b sprawdzal sie znakomicie
              szybki z dobrym kopem, ale nie schodzi ultra nisko. zadowoli sie tym wzmacniaczem co masz
              http://allegro.pl/excursion-sx-8s4-2...889301173.html
              chyba najrosadniejsza opcja dla poczatkujacego. kulturka ale i potrafi dac sporo frajdy. gra dobrze od malej obudowy zamknietej
              http://allegro.pl/excursion-sx-10-s4-i5207434929.html
              j/w ale 10"
              http://allegro.pl/subwoofer-carpower...105414887.html
              nie znam, nie mialem, ale bym kupil bo wyglada na niezlego potworka (oczywiscie nie kieruje sie tylko wygladem )
              http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x...uplikat-1.html
              duzo niskiego basu ze stosunkowo niewielkiej skrzyni
              ale skrzynia b-r niestety dosc skomplikowana w budowie (schemat dostepny na forum)
              http://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x...uplikat-1.html
              niewiele wiecej basu niz z 10", ale za to skrzynie latwiejsze w wykonaniu

Skomentuj

Nie myślałeś o kupnie używanego sprzętu. Kupisz w cenie nowego plastiku sprzęt o klasę wyższy.

Skomentuj

bylo na allegro kila perelek, ale wzmacniacz nas ogranicza

Skomentuj

Mam cos nie zarlocznego

Skomentuj

Crunch gtx 2400 w niemczech to tzw uber class ja mam gtx4400 i ba bardzo dobre notowania w swojej klasie i cenie (ja kupiłem na wyprzedazy za 89 euro )
                      Co do mostka na gtx2400 chcesz 200w zasilić głosnik co ma 400w ??
                      Co do pionieerów to sie nie zgadzam robi swietne głosniki ale w w budzetówce do 200 zł dupy nie urywa.

Dobry głosniczek pioniera to ts-w304r lub nowy ts-w311 (311 bez literek na koncu) pujdzie pod wzmacniaczem 200w (ts-w304r zreszta sprzedawany jest w pakiecie ze wzmacniaczem 200w)

Jak szukasz wzmacniacz pod suba to Hollywood HXA20 na mostku 4 Ochm ciagnie do 400w powyzej co fabryka dała

nie podniecaj się helixami hertzami focalami itp z dolnej półki bo szalu nie ma .

Skomentuj

Zamieszczone przez pawelsonx Zobacz posta
                        Dobry głosniczek pioniera to ts-w304r lub nowy ts-w311
                        mozesz napisac co w nich takiego dobrego?

Skomentuj

Też mialem to napisać ale nie chciałem wszczynac wojenki.

Skomentuj

A co w nich złego. Popracowali nad parametrami i skutecznością. Pamiętam champion series tamte bez dobrego wzmacniacza jedynie buczaly . Te można juz rozbujac wzmacniaczem 200w
                            Last edited by pawelsonx; 01.05.2015, 02:23.

Skomentuj

Czyli w skrócie potrzeba mniej mocy żeby zaczęły buczeć? No postęp w chu*, nie powiem ;D

Skomentuj

Panowie fachowcy. W jakich samochodach przeprowadza liście test głośników pioneer poproszeni litraze bagażników obwodów i typ ,wzmacniacze i jakie charakterystyki. Bo jedynie stwierdzacie ze bucza . to nie głośnik do domu ze sobie można liczyć wwinsd czy innym programikiem. Inny sunwoofer robi się do Matiza inny do passata a inny do golfa. To ze stroi na 40 Hz nie znaczy ze zagra ładnie . W domu będzie buczal w samochodzie już nie . Dlatego nie proponuje się głośników jak się nie zna samochodu do którego ma być zastosowany. Jechać do sklepu i odsłuchać w bagażniku kilka głośników.

Skomentuj

to nie głośnik do domu ze sobie można liczyć wwinsd czy innym programikiem.
                                  Więc głośniki do samochodu mają inną zasadę działania?

Skomentuj

To ja poproszę do mondeo w kombi.

Skomentuj

Dobrze sie zapowiada
                                      Popcornu ktos chce? :)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Dobrze sie zapowiada
                                        Popcornu ktos chce?
                                        zastanawiam sie czy uswiadamiac nowego czy odpuscic temat...

to nie głośnik do domu ze sobie można liczyć wwinsd czy innym programikiem.
                                        a jednak cos napisze
                                        chlopcze, od 10 lat uzywam tego programu wylacznie do liczenia b-r

Inny sunwoofer robi się do Matiza inny do passata a inny do golfa.
                                        tyle lat doswiadczenia poszlo sie je... :crying:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X