Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lacetti hatchback

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lacetti hatchback

Jestem w posiadaniu Chevroleta Lacetti z 2005 roku, chciałbym popracować nad nagłośnieniem, fabryczne jak na same niskotonowe gra na prawdę bardzo przyzwoicie, ale jednak wiadome
    Auto wyposażone jest 4 głośniki niskotonowe 165mm (blaupunkta) oraz jest miejsce na cztery wysoko-tonowe o średnicy mniej więcej 26mm. W grę wchodzi jedynie wykorzystanie fabrycznych otworów.
    Założenie:
    -budżet do 1000zł na 8 głośników ze zwrotnicami
    -mocy dużej nie potrzebuję, liczy się jakość
    -nie chcę subwoofera

Czy warty zachodu jest Hertz ESK165.5?

Fajnie tu ktoś pokazał jak modyfikował u siebie:
    http://autokacik.pl/showflat.php?Number=277665399
    Last edited by piglet11; 14.04.2015, 12:40.

Dlaczego nie chcesz suba ? Kiedyś popełniłem ten sam błąd który ty chcesz popełnić. W Leonie 1 zamontowałem na przód i tył Helix'y Dark Blue, grało to całkiem przyzwoicie ale policz sobie koszta dwóch zestawów odseparowanych do tego maty wygłuszające na 4 drzwi i czym chcesz to napędzić ? samym radiem ?. Po jakimś czasie sprzedałem tylny zestaw Helixow kupiłem wzmacniacz Magnat Classic 600 do tego 2x STX 17SW do bagażnika. Przód po odcięciu przy około 100Hz pokazał na co go stać : scena , muzykalność i naprawdę głośno jak na zestaw za 270 zl, STX ładnie uzupełniał dolna część pasma. Reasumując : zestaw w subem zniszczył totalnie konfiguracje 2x Helix. Za cene samych mat mozesz dostac uzywany dobry wzmacniacz do tego jakas skromna 8" bad 10" i bedzie o niebo lepiej.

Skomentuj

Na razie nie nachodzi mnie na większe modyfikacje, najpierw chciałbym zestawy w drzwi, w bagażniku nawet gdybym chciał, to nic wielkiego bym nie dał, często potrzebuję go. Muzyki głośno raczej też nie słucham raczej.

Skomentuj

pod jakie radio to idzie
        wzmacniacza nie ma ?

Skomentuj

Radio to blaupunkt standardowy, wzmacniacza na razie brak, ale to sukcesywnie myślę wymieniać jak budżet będzie pozwalał.

Skomentuj

Kolejność jest doskonale znana
            Maty na drzwi i kable reszta po tem
            Przecież chodzi ci o jakość

Skomentuj

Z tym nie ma problemu :) Chodzi mnie o dobór przetworników, jakie będą najlepsze w tej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                Z tym nie ma problemu :) Chodzi mnie o dobór przetworników, jakie będą najlepsze w tej cenie.
                Żadne jeśli masz zamiar pakować na tył. Najlepsze będą te zamontowane poprawnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mamusa Zobacz posta
                  Żadne jeśli masz zamiar pakować na tył. Najlepsze będą te zamontowane poprawnie.
                  Nic nie pisałem o montażu z tyłu, skąd taki wniosek?
                  Jak napisałem w temacie montaż w fabrycznych otworach.
                  Czy może ktoś napisać jakie przetworniki sa godne polecenia? Bo na razie temat stoi w miejscu

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                    -budżet do 1000zł na 8 głośników ze zwrotnicami
                    Z przodu te 8 głośników chcesz zmieścić?

Skomentuj

Precyzujac wszystkie w drzwiach przednich i tylnich. 4x nisko i 4x wysoko tonowe.

Skomentuj

Drzwi tylnie czyli z tylu.

Może zapoznasz się z podstawami tj. FAQ Nazara.

Polecam

Skomentuj

Ok, dzięki za odpowiedź. Temat może zostać usunięty, nie wnosi nic do forum ważnego. Postaram się uporać samemu z tym zagadnieniem, będącym wielokrotnie na forum walkowanym.
                          Pozdrawiam

Skomentuj

No i foch ;p

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                              No i foch ;p
                              Nie foch skąd taki wniosek?
                              Stwierdziłem, że bez przemyślenia założyłem temat, który rozwinął się nie w tym kierunku, więc tylko zaśmieca forum

Skomentuj

Spokojnie da sie go wyprowadzić na dobrą drogę.

Skomentuj

panowie "profesjonalisci" - proponuje cofnac sie troche w czasie do waszych poczatkow lub zapoznac sie z wymaganiami zwyklego sluchacza
                                  niestety nie da sie kazdego naprowadzic na "jedynie sluszna droge" i czasami trzeba robic to co klient chce!

wiem doskonale ze glosniki z tylu nie sa niby potrzebne do sluchania muzyki...
                                  ale jednak zdecydowana wiekszosc zwyklych posiadaczy aut slucha muzyki czy radia w tle
                                  jak mamy glosniki tylko z przodu to... to nic nas nie obchodzi!
                                  podam odwrotny przyklad
                                  ostatnio czesto jezdze na trasie warszawa-koszalin z jednym typem ktoremu sie cos skopalo z radiem i graja glosniki tylko z tylu
                                  jedziemy sobie w 4 osoby, radio w tle, ale ze to dluga trasa to trzeba czasami pogadac
                                  no i jak dochodzi do gadania to jest ciagle krecenie galka glosnosci bo albo nie slysze muzyki, albo nie slysze rozmowcy!
                                  jakby byly sprawne 4 glosniki to ustalamy glosnosc na stalym poziomie i wiemy ze ci z tylu tez slysza tak samo

jak mamy glosniki tylko z przodu to nie obchodzi nas (bo nie slyszymy roznicy) ze ci z tylu prawie nic nie slysza jak leci radio w tle

dlatego jednak rozumiem osoby ktore chca pakowac 2 komplety glosnikow. w koncu nie bez powodu sa miejsca fabryczne z tylu

Skomentuj

Do wszystkich "speców" od sluchania muzyki w quadro.

Ostatnio jestem zmuszony do tego.

Takiego G dawno już nie mialem we wlasnym samochodzie.

Radio coraz częściej jest wylaczone dzięki temu.
                                    Last edited by dan124; 17.04.2015, 11:51.

Skomentuj

Paweł "profesjonalisto" skad ty takie pomysły masz?

Nie znalazłem jeszcze nic ciekawego w kwocie do 500zl
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki Pawle za poparcie. Chodzi mi dokładnie o to co mówisz. Plus testował jak gra sam przód, to jednak brakowało tej przestrzeni w moim odczuciu.

Lklukasz jaki zestaw byś w takim razie uznal za ciekawy? Na kopulce zależy mi jedwabnej, najmilej dla mojego ucha gra ten typ.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X