Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak dobrze wykorzystać to co mam? + Co dokupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak dobrze wykorzystać to co mam? + Co dokupić?

Witam, jako że zmieniłem auto to oczywiście wzmacniacz i subwoofer wyciągnąłem z poprzedniego. Puki jeszcze w nowym aucie nic nie zamontowałem a radio, głośniki na przód i wzmacniacz do nich muszę kupić chciałbym dowiedzieć się jak dobrze wykorzystać to co mam i co dokupić.
    Budżetem sporym nie dysponuję ale o tym zaraz. Najpierw to co mam:

Subwoofer (obecnie w obudowie closed) RE Audio REX-12S4
    Wzmacniacz - Peiying PY-A4E76R

Puki co służył mi do zasilania subwoofera w mostku, nie sprzedam go, ale mogę np zasilić nim przód a do suba kupić inny wzmacniacz.
    Carpower HPB 1502 to ciekawa opcja jeżeli chodzi o moc podawaną na papierze, warto? Jestem otwarty na propozycje ale jak pisałem budżetu nie mam dużego więc zastanowię się nad podobną kwotą w jakich chodzi używany CP.

A teraz najważniejsze pytanie, jak dobrze wykorzystać subwoofer który mam. Nie zależy mi tak na szybkości jak na (w miare możliwości oczywiście) porządnym mięsie, które ruszy budą. Warto zmieniać obudowę? A może wystarczy zmiana wzmacniacza właśnie np na CP a obudowę zostawić w spokoju?

Z różnych względów na przód wybrałem zestaw Diora GDS1307 - co o nich sądzicie? Parametrami bardzo mi odpowiadają i są niemal identyczne do droższych moreli czy hertzów.

Ogólnie zestaw miałby wyglądać tak
    REX12 + CP / Diora + kosmita (bez mostka oczywiście)

A może przesadzam? Może zostawić rexa z kosmitą, zmienić obudowę a do diory kupić słabszy wzmacniacz? W tej opcji zostaje możliwość dorzucenia drugiego takiego suba bo kosmita ma 2x300rms w mostkach.

Wiem trochę namieszałem ale chyba wiadomo o co chodzi. Z góry dzięki za odpowiedź.

Zamieszczone przez Sebagio. Zobacz posta
    Wzmacniacz - Peiying PY-A4E76R
    przeciez to mocne 4 kanaly. po co chcesz dokupic kolejny wzmacniacz?

zestaw nie najgorszy
    zmien obudowe na b-r

Skomentuj

Z tego co wiem to on nie działa w 2+1 i dlatego chcę dokupić albo wzmaka do przodu albo do suba. Z tego co poczytałem to ten CP ma mierzalne 380-400W więc całkiem niezła sprawa biorąc pod uwagę cenę. Co do budowy skrzyń to jestem kompletnie zielony, jest jakiś "przepis" na skrzynkę br do tego?
      Last edited by Sebagio.; 07.05.2015, 20:47.

Skomentuj

a to niby dlaczego?

Zamieszczone przez Sebagio. Zobacz posta
        Z tego co poczytałem to ten CP ma mierzalne 380-400W więc całkiem niezła sprawa biorąc pod uwagę cenę.
        alien 2 kanalowy jest podobnej klasy jak hpb-1502 :p

Skomentuj

Co masz na myśli? Bo, że nie są to wzmacniacze najwyższych lotów to doskonale wiem :)

Jeżeli zdecydowałbym się na BR to kombinować, czy zrobić/kupić dokładnie taką jaką podaje producent do tego głośnika?

Skomentuj

tak, zrob to co proponuje producent

oba wzmacniacze sa podobnej klasy - jak zauwazyles "nie najwyzszych lotow"
            wiec nie ma sensu przeplacac za "markowego" car powera

ten wzmacniacz co masz spokojnie obsluzy 2+1!
            wiec nie ma co zmieniac wzmacniacza

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              tak, zrob to co proponuje producent

oba wzmacniacze sa podobnej klasy - jak zauwazyles "nie najwyzszych lotow"
              wiec nie ma sensu przeplacac za "markowego" car powera

ten wzmacniacz co masz spokojnie obsluzy 2+1!
              wiec nie ma co zmieniac wzmacniacza
              Słuchałeś w sensownym setupie (nie służącym do hałasu) CBP?

Skomentuj

Domyslam sie ze chodzi o hpb? Niestety jak widac wszyscy uzywaja ich do robienia buuumm...

Skomentuj

O HBP chodziło, sorki za literówke.

W takim razie po raz kolejny zapraszam do Szczecina

Skomentuj

Teraz mam wyjatkowo daleko :(

Skomentuj

Co do kosmity to nigdzie nie znalazłem, że może on działać 2+1 w mostku, wręcz gdzieś mi się "obiło o oczy", że działa tylko 4 lub 2. Jeżeli faktycznie może iść na 3 kanały to znacznie uprościłoby sprawę i pewnie bym sobie odpuścił drugi wzmacniacz. Tak dla spokoju serca, po czym wnioskujesz, że może on tak pracować? Przy ustawieniach wzmacniacza mam taką przełączkę i mogę ustawić 4/2 kanały.
                      Last edited by Sebagio.; 08.05.2015, 20:52.

Skomentuj

Co do samej skrzyni to mam takie dane

Skomentuj

A zwrociles uwage do czego sluzy ten przelacznik?

Masz wszystko do skrzyni. Przelicz sobie tylko srednice tunelu

Skomentuj

No właśnie nie wiem więc tylko zwracam nań uwagę A co do średnicy, może i jestem głupi, ale nie wiem jak ją z tego wyliczyć.

Skomentuj

To jest przelacznik do ilosci wejsc. Albo 2 wejscia i rozdziela sygnal, albo 4 osobne wejscia

A srednice wyliczysz ze wzoru na pole powierzchni kola
                              Matematyka z podstawowki sie klania :p

Skomentuj

Skoro to jest pole powierzchni to czemu tam jest *3 a nie *2? To nie jest przypadkiem objętość?
                                Czy tak samo mają się te dane do szczeliny, czy nadają się tylko do okrągłego portu?

Skomentuj

faktycznie - pewnie z rozpedu tak napisali
                                  ale jest wyraznie AREA

tak, w uproszczeniu to samo
                                  w dlugosci bedzie niewielka roznica

Skomentuj

Niewielka ale istotna czy niewielka i niesłyszalna? Tak czy siak dzięki, bo sporo mi pomogłeś.

Skomentuj

2-3Hz roznicy w strojeniu - nie powinno byc tragedii

Skomentuj

A no właśnie skoro pojawił się wątek strojenia... Chodzi o ustawienie filtrów na wzmacniaczu czy coś jeszcze??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X