Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audi A4 B5 '99 lift avant - nowe radio.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audi A4 B5 '99 lift avant - nowe radio.

Witam,
    Radyjko Audi Chorus zaczyna szwankować (głośność) i jest potrzeba wymiany na nowe. W aucie głośniki są takie jak fabryka dała tj. system Nokia z aktywnym tyłem.
    Pytanie do Was.. na jakie aby jakość nie była gorsza od tego co jest aktualnie? Zastanawiałem się nad JVC KD-R861BT ale ciężko dostać no i jak to gra? W markecie na "S" polecono Alpine UTE-72BT lub Clarion CZ315E (brak zewn. mikrofonu ale czy to jest takie ważne?) Budżet...powiedzmy do 600 tylko pytanie.. czy do głośników Nokia potrzebne są dodatkowe bajery w postaci filtrów LPF HPF itp? Czy to się wykorzysta? A może coś do 400 ale dobrze grające? Wiecie jak to jest.. nie zawsze droższe będzie wykorzystane w 100 proc. z tym co się posiada.
    Myślę, że BT powinno być na pokładzie a CD już niekoniecznie.
    Last edited by marivs; 10.08.2015, 12:28.

Aby wykorzystać fabrycznego suba musisz kupić przejściówkę/adapter pod aktualne okablowanie. Pamiętaj tylko, że adapter pod bose nie będzie Ci pasował i musisz dopytać dokładnie.
    http://allegro.pl/listing/listing.ph...2-ele-1-5-0807

Skomentuj

Tak, w temacie kabli jestem obeznany, chodzi mi głównie o odtwarzacz.

Skomentuj

Ja kupiłem JVC 811 i jest jak najbardziej OK, pomimo seryjnych głośników punto. Nawet moja żona zauważyła że jest znacznie lepiej. Odbiór radia OK (nie mam za dużych wymagań poza czułością, ale jest OK). Jeśli ten 861 to analogiczny model i nic nie pogorszyli to ci polecam.
        Bardzo ładnie można skorygować pasmo głośników, dałem podbicie w najniższej oktawie i nie spowodowało to dudnienia, tylko się zrobiło coś w stylu transfromaty liknwitza - pojawiło się zejście. Tylko strasznie się szybko głośniki mechanicznie kończą.
        BT działa bez zarzutu jeśli chodzi o transmisję muzyki z telefonu itp.
        Głośnomówiący działa OK, ale jeśli chodzi o wycinanie dźwięków otoczenia bez rewelacji. Podobnie do tej najstarszej nokii (tej z jednym guziczkiem, nie pamiętam modelu) Jak żona ze mną rozmawia jadąc samochodem to ma zakaz używania kierunkowskazów, bo ich dźwięk z punto wwibrowuje się w mózg. Parrot CK3100 radzi sobie z tym znacznie lepiej. Jeśli ktoś dużo gada przez telefon w samochodzie, to lepiej doinwestować.

Skomentuj

Dzięki za opinię.
          W opiniach o JVC doczytałem się o problemie z mikrofonem, że nie jest z tym najlepiej pomimo iż reszta radyjka daje frajdę. Po za tym ta marka jakoś dziwnie znika z półek sklepowych (markety) i dostępność w 3mieście modelu KD-R681 jest zerowa, nie licząc tych co świecą na wystawie. Euro AGD na magazynie też ma czystkę. A u nich dostać można jeszcze Pioneer MVH-X370BT i Pioneer DEH-4700BT ale w cenie tego drugiego jest Clarion CZ315E. Jest też coś takiego jak Kenwood KMM-BT35.. i wiele innych. Co wybrać? :)
          Kurde... człowiek nie wie gdzie się obracać w zagadnieniu car audio jak do tej pory tylko domowym DIY się interesował

Skomentuj

Też miałem ten problem i współczuję. Kupiłem w ciemno (założyłem budżet i szukałem jak najlepszej używki w budżecie). Wyszło OK, ale miałem farta. Na papierze wszystkie radia są takie same :(

Skomentuj

Czuję, że tak trzeba będzie zrobić ale może ktoś coś jeszcze dopowie?

Skomentuj

Stanęło na tym, że jest Alpine UTE-72BT. Na razie gra tylko przód.
                Ktoś ma patent w jaki sposób w tym aucie montuje się pół-kieszeń? Wymieniałem już w kilku innych i wystarczyło odgiąć blokady a tutaj mam zagadkę.
                Czyżby ramka stanowiła oparcie dla pół-kieszeni?
                Last edited by marivs; 11.08.2015, 22:08.

Skomentuj

Także mam avant a4 b5. Oryginalne radio wymieniłem, gdy zaczęły się problemy z anteną. Wybrałem kenwooda KMM-375SD. Mogę go polecić z czystym sercem. Jako jeden z niewielu odtwarza pliki flac (szukałem tylko takie) i jakość dźwięku na oryginalnych głośnikach jest rewelacyjna. Ma szerokie możliwości ustawienia equalizera pod osobiste preferencje. Nie zamienię na inne z nieużytecznymi bajerami. Odnośnie głośników musiałem dokupić na allegro specjalny zestaw aby grały wszystkie. Ramka była w zestawie.

Skomentuj

U mnie tez juz graja wszystkie. Wypuscilem sygnal do wzmacniacza poprzez gniazda RCA. Slabe spasowanie bo oryginalnie na wyjsciu (MINI ISO) jest 4V a po RCA tylko 2V. Na szczescie Alpine daje mozliwosc znacznego podbicia subwoofera, w tym przypadku tylnich glosnikow. Glosnosc wyrownalem faderem i teraz da aie tego sluchac. Jest maly haczyk w ej metodzie... nie podjedziemy z dB. Te zostawmy mlodym gniewnym :)

Wciaz nie wiem jak zamocowac metalowa ramke (kieszen) do tej plastikowej dziury? Jak wy to mocujecie?
                    Last edited by marivs; 12.08.2015, 20:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
                      Wciaz nie wiem jak zamocowac metalowa ramke (kieszen) do tej plastikowej dziury? Jak wy to mocujecie?
                      Nie wiem czy pytasz o trywialną rzecz, ale jeżeli tak, to wystarczy blaszki (trójkąciki) zagiąć ramki aby się trzymała.
                      Od 6minuty pierwszy filmik z brzegu. https://www.youtube.com/watch?v=4EgMaPwqRkE

Skomentuj

Rzecz może i trywialna ale Audi ma tak to rozwiązane, że prócz jednego miejsca (zdjęcie), wnęka jest gładka jak pupa niemowlaka i doginanie blaszek nic nie daje. Kieszeń od innego radia przy próbie wyciągnięcia zatrzymuje się jedynie na ramce ozdobnej (twój filmik). Słabe rozwiązanie, już nie mówię o kradzieży tylko o pewnym zamocowaniu radia.
                        Dlatego pytam, czy ktoś ma na to pomysł? Sam zastanawiam się nad odkręceniem oryginalnej zapadki i przymocowaniem do radia. Pewnie jakoś da się to zrobić.
                        Minus jest taki, że wtedy trzeba dorobić ramkę ozdobną.
                        Tak to zrobiło audi - ta ciemna blaszka:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
                        Odnośnie głośników musiałem dokupić na allegro specjalny zestaw aby grały wszystkie. Ramka była w zestawie.
                        Czy ten adapter który użyłeś działa tak, że różnica nagłośnienia pomiędzy oryginał/kenwood jest nierozróżnialna? Pomijam tutaj możliwości nowego radia.
                        Last edited by marivs; 13.08.2015, 08:50.

Skomentuj

No to tak: ogarnąłem temat zamocowania radia.
                          Dorobiłem ramkę na kieszeń, którą potem przykręca się do "stelażu" tunelu środkowego. Zaleta jest taka, że kieszeń opiera się na ramce i bez problemu "wąsy" idealnie blokują ją przed przesuwaniem się. Tak więc, stabilizuje pozycję radia.

Później dorobiłem przedni front na szerokość oryginalnego radia z tym, że pominąłem ramkę na panel samego radia. Wg mnie jest już zbędna. Porównanie Audi Chorus i Alpine z przymierzonym forntem.

A na koniec widok z wnętrza.

Jak na prototyp to chyba całkiem nieźle wyszło. Zawsze można poprawić: zmniejszyć szczeliny czy też wysunąć panel o ok 1,5-2mm.

Użyte materiały:
                          * płyta HDF 3mm - 5 części klejonych z sobą w warstwach 2+3 klejem 3M 467 (natychmiastowe łączenie)
                          * poliwęglan malowany od wewnętrznej strony czarną farbą + klej jak wyżej.
                          Last edited by marivs; 13.08.2015, 21:42.

Skomentuj

Wyszło estetycznie, prawie jak fabryka :)
                            Szkoda że radio wygląda strasznie wąsko

Skomentuj

Niestety radia nie udało się rozciągnąć :)

Skomentuj

Bardzo ładnie :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Powyżej już nie dodam ale tutaj pokażę jak to zrobić. Mogę udostępnić pliki z liniami jak z poniższego zdjęcia w formatach cdr, ai czy nawet dwg. Do lasera, plotera, CNC jak znalazł.

Skomentuj

Witam, bardzo mi się spodobał Twój pomysł z tą ramką i chyba zrobię tak u siebie w audi, tylko zastanawia mnie Twój opis:* poliwęglan malowany od wewnętrznej strony czarną farbą + klej jak wyżej. Mozesz przybliżyć w jaki sposób to zrobiłeś, zeby był taki efekt jak w twoim samochodzie? pozdrawiam

Skomentuj

To jest tak, jakbys uzyl grubej przezroczystej folii z tym, ze jedna strona jest matowa. Pomalowal ja czarna farba i od strony malowania przykleil tasme dwustronnie klejaca. Po naklejeniu na przykladowa plyte HDF farba jest chroniona od zewnetrznej strony folia.
                                      To tak w telegraficznym skrocie.
                                      Last edited by marivs; 16.11.2015, 17:46.

Skomentuj

A jeszcze prościej to zeszlifować, położyć warstwę szpachli i pomalować struktura
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X