Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kable CCA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ta...
    Kolega kiedyś zmierzył R kabla 33mm2 zasilającego na szpuli 50m
    Kabel dedykowany do ca cca
    Wynik był mniejszy niz 1R
    Wiec o jakich stratach mowa?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ciekawi mnie tylko dlaczego tak wielu producentów dalej robi kable z CCA i sprzedaje jako kity do CA i to znane marki.
      Ja kupiłem już miedziane

Skomentuj

Ekonomika

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Wynik był mniejszy niz 1R
          Miedziany miałby 0,26 oma.
          To tak jak ze wszsytkim, albo kupuje sie gowno albo dobre. Roznica w cenie 30% a w jakości 200%. Pozorna oszczędnosc.

Skomentuj

Zgadza sie
            Ale to na 50m dlugosci
            A ile bedze na dlugosci 4-5m tego co w samochodzie ?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A bo patrzysz na wartosci bezwzględne, "mała rezystancja i tak i tak". A ja patrzę na względne, np: zależnie od dodatku aluminium rezystancja moze podnieść się o 20%, a to już jakaś liczba w matematyce :)
              Auto nei wybuchnie jak sie wstawi CCA kable, pewnie że nie.
              Ale spojrzał bym jeszcze wzglednie jak to sie ma do różnicy cen, co sie bardziej opłaca i porównał do stanu portfela
              dalej róbta co chceta.

Skomentuj

A ile bedze na dlugosci 4-5m tego co w samochodzie ?
                1/50 * 5 ~0.1 :) to sporo jak na taki przekrój :???:
                Przykładowo dla wzmaka 2*100W zakładając 12V w instalacji, optymistycznie spr. wzmaka 90% ( klasa D) da nam spadek napięcia na kablu ~1.9V (prąd koło 19A ) i moc traconą na kablu ~36W :)

Skomentuj

Ja wysłałem brata po kupno kabla do mojego wzmaka. Pojechał do sklepu dbmax i mu wcisnęli amelinum pokryte miedzią. Już podczas zdejmowania osłony z kabla i jego skręcania straciłem sporo drucików :o. Nie gram głośno a i nie mam też potężnego suba, który trzęsie całym osiedlem. Nawet jak gram jak dla mnie głośno, to pewnie wzmak ciągnie ze 100, 150w max... W tym aucie mi wystarczy, ale do każdego nowego systemu - kupiłbym miedź. Tak samo polecam też autorowi tematu.

Pozdro

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      sie udało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        1/50 * 5 ~0.1 to sporo jak na taki przekrój
                        Przykładowo dla wzmaka 2*100W zakładając 12V w instalacji, optymistycznie spr. wzmaka 90% ( klasa D) da nam spadek napięcia na kablu ~1.9V (prąd koło 19A ) i moc traconą na kablu ~36W
                        A klasa D w samochodzie to zadkosc

Sam kabel to pikus w tym całym okablowaniu
                        Wieksze problemy przysparzają same polaczenia kabli
                        Bo po drodze sa np oczka do akumulatora ktore większość tylko zaciska i to słabo
                        Potem jeszcze bezpiecznik z oprawka ktora tez jest aluminiowa (większość) i nikt nie widzi problemu
                        Nie mówiąc o montażu kabla masowego i jego połączeń

Po poprawnym montażu kabla zasilającego napięcia przy uruchomionym wzmacniaczu (obciążonym akumulatorze) powinny byc takie same na samym aku i zaciskach wzmacniacza
                        Last edited by lklukasz; 06.09.2015, 09:44.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Po poprawnym montażu kabla zasilającego napięcia przy uruchomionym wzmacniaczu (obciążonym akumulatorze) powinny byc takie same na samym aku i zaciskach wzmacniacza
                          Heh, połączenia musiałby mieć wówczas 0 omów co jest niemożliwe. Fizyki nie oszukasz.

Skomentuj

Nie mowię o dokładności kilku zer po przecinku
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bo po drodze sa np oczka do akumulatora ktore większość tylko zaciska i to słabo
                              Potem jeszcze bezpiecznik z oprawka ktora tez jest aluminiowa (większość) i nikt nie widzi problemu
                              a teraz sam brniesz w detale...
                              Nie mowię o dokładności kilku zer po przecinku
                              hmmm, gubię się :)

Skomentuj

Nie wyobrażam sobie nie lutować tego połączenia ale pewnie niektórzy tak robią.

Zastanawiam się nad powierzchnią tych oczek czy przy bardzo grubych kablach powierzchnia styku tego oczka nie jest mniejsza niż samego kabla :)

Skomentuj

El_liero wiekszy problem to zle założone/nie lutowane oczka niz R samego kabla
                                  Widziałem ze spadki potrafią byc w okolicach 1R a przy prawidłowym montażu wynoszą 0 przy dokładności pomiaru do jednego zara po przecinku

Rfck tez tak uwazam a dużym problemem sa te przewężenia miedzy kołkiem a elementem zaciskanym
                                  Oczywiście uwazam, ze takie polaczenia powinny byc dobrze zaciśnięte i polutowana
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

My nic nie lutujemy tylko zaciskamy miedź, aluminium w energetyce a prądy kilkukrotnie większe i hula
                                    Dobra końcówka, dobra praska i musi trzymać

Skomentuj

Zamieszczone przez ejanek Zobacz posta
                                      My nic nie lutujemy
                                      I słusznie bo polaczenia zaciskane sa lepsze, pewniejsze i trwalsze od lutowanych. Sosuje sie je w pojazdach (wstrząsy, drgania itp) i wszystko działa jak nalezy. Lutowanie jest dore do rynien i plytek drukowanych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Oczywiście uwazam, ze takie polaczenia powinny byc dobrze zaciśnięte i polutowana
                                      Albo zaciśniete albo polutowane.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Bo zeby cos porzadnie zaciskac tzreba miec sprzet np. http://www.tme.eu/pl/details/mx-6381...FUFmGwodB6AKvQ
                                      a polutowac umie kazdy głupi transformatorówka albo oporówka za 50zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                                        Bo zeby cos porzadnie zaciskac tzreba miec sprzet
                                        Jest jakiś wzmacniacz Pioneer chyba, gdzie większość połączeń jest zaciskana a nie lutowana, w przypadku CA zaciskanie kombinerkami to słabe zaciskanie więc zalutowanie moim zdaniem jest konieczne, jak ktoś ma taką kozacką zaciskarkę jak wkleiłeś to pewnie że wystarczy zaciśnięcie.
                                        W teorii najlepsze połączenie to właśnie połączenie zaciskane, ale wydaje mi się że ŻADEN z nas nie wykryłby żadnej różnicy więc dla bezpieczeństwa i spokoju lepiej jest zalutować.

Zamieszczone przez ejanek Zobacz posta
                                        My nic nie lutujemy tylko zaciskamy miedź,
                                        Ilu was jest :)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                          Ilu was jest ?
                                          Całe stada, wszyscy elektrycy, automatycy itp.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X