Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic V Hatchback

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Honda Civic V Hatchback

Witam , mój samochód to Honda Civic V (hatchback)
    Radio Pioneer MVH-170UB
    Głośniki Autotek A6.2CS

Problem jest a może nie ale wolałbym wiedzieć , że te najniższe częstotliwości chodzi mi o bas jest odczuwalny tylko na tylnych siedzeniach pasażera a z przodu taki stuk działo się to gdy głośnik był przymocowany do blachy bez wygłuszenia choć basu było bardzo mało ale i to samo jest po wygłuszeniu twardymi matami blachy wewnętrznej i zewnętrznej + dystans tyle że bas jest wiele.. bardziej poszerzony że tak powiem ale z przodu to samo tak gra jak grało no może że wyeliminowane zostały drgania . Co poradzicie czy to akustyka tego małego samochodu na to tak działa ?

Dodatkowe źródło niskich częstotliwości w innym miejscu + DSP czyli cieżko.

Skomentuj

Aha , no to będę musiał sobie to przemyśleć po co tak lekki samochód obciążać chyba że lekkie 8" w CL

Skomentuj

Strojenie pola akustycznego aut polega na prostych interferencjach fal, przy manipulacji ich fazy akustycznej, czyli potocznie zwanym delayem tak aby osiągnąć założenia.
        Do tego dochodzi kierunkowość źródeł jak i sama ich ilość. Dla dolnych rejestrów współczynnik kierunkowości źródła jest równy/bliski jedności, czyli promieniuje jak źródło dookólne, albo teoretyczne punktowe. To oraz długość fali w porównaniu do pomieszczenia (kabiny auta) stawia wyzwanie w strojeniu.
        Praktyczna rada, jedyne co możesz zrobić to latać z subwooferem po aucie i znaleźć szczęśliwy spot. Ale na ogół po prostu wstawia sie do bagażnika i nic wiecej się nie zrobi.
        PS: Też mam taki sam efekt/problem w swoim aucie.

Skomentuj

Na ogół to sie wszystko stroi tak zeby było najlepiej
          Zeby bas grał w punkt na desce
          Inaczej czyt: "wstawiać suba do bagażnika i nic nie robic" to montaz ca nie ma sensu

Mozna bez problemy osiągnąć bardzo dobry efekt samymi filtrami w radiu lub wzmacniaczu
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Po krotszym zastanowieniu... zgadzam sie z toba lklukasz. Zapomnialem, ze mozna kupic np: monobloka do suba i liniowo stroic faze czy po prostu odwrocic ja o 180 stopni.
            Filtry tez zmieniaja faze ale glownie za granicznymi czestotliwosciami (jeszcze zalezy od typu filtru i nachylenia), gdzie wartosc skuteczna sygnalu elektrycznego spada, tak jak i potem poziom cisnienia akustycznego wypromieniowany przez przetwornik.

Skomentuj

Odwrócić mozna zawsze , są wzmacniacze ktore maja płynna regulacje fazy.

Skomentuj

Radioodbiorniki samochodowe też coraz częściej mają regulację fazy w ustawieniach subwoofera.
                Więc w sumie na wzmacniaczu nic nie trzeba robić.

Jest jeszcze opcja na sub pod siedzeniem, np. pasażera.
                Ale w nie każdym aucie fotel jest tak wysoko montowany, żeby się sub mieścił.

Mi na razie się sprawdza REX8S4 od RE Audio, w 10l obudowie zamkniętej.
                BR odpadał bo bałem się buczącego basu, a tak to w miarę ładnie gra, w bagażniku po prawej stronie, zaraz za siedzeniem, membraną ustawioną do przodu.
                Takie ustawienie wyszło najlepiej podczas testów.

Problemem natomiast są 4” współosiowe głośniki przy słupkach, grają wystarczająco jak dla samochodu, ale między subwooferem a nimi jest niedostatek basu.
                Ale do metalu cudów nie trzeba, stopa jest, darcie słychać.

Auto to Suzuki Wagon R+, więc pudełko na kołach.

Skomentuj

Jak już będziesz kupował wzmacniacz do suba to pomyśl nad piecykiem 4-kanałowym (lub oddzielnym 2 kanałowym oprócz wzmacniacza do subwoofera), żeby zasilić nim także przód. Zakładając poprawny montaż głośników, zestaw z przodu też powinien odżyć. Poza tym nie wiem czy masz filtry dolno- i górnoprzepustowe w radiu. Jeśli nie - to szukaj wzmacniacza z takimi filtrami, żeby podzielić odtwarzane pasmo między zestaw przedni, a suba.

Skomentuj

Czaruję...
                  X