Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do głośnika basowego z żywicy i włókna szklanego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
    ..... gdzie generalnie czym więcej żywicy tym sztywniejszy laminat.
    Pozwolę sobie aby nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Powinno się stosować proporcje zalecane przez producenta kompozytu. W wiekszości wypadków proporcje są 30-35% żywicy 60-65 włókna. Dodanie większej ilości żywicy osłabi gotowy kompozyt.

Koledze Kipard proponuję użycie żywicy Epoksydowej. Poliestrowa bardzo szybko żeluje. Jeżeli robi się skomplikowane kształty i w dodatku nie ma wprawy, zabraknie czasu.

Gdzieś tu na stronie był bardzo fajny tutorial o takiej zabudowie w boczku jak dobrze kojarzę.

Może moje prace coś Ci podsuną:

Tu jest zabudowa w boczku. Laminat od strony środka wyłożony dodatkowo płytkami z MDF. Sztywność uzyskałem dzięki wzmocnieniom wewnętrznym, wyszło pancernie.

http://www.strefacaraudio.pl/topic/3...pace-panorama/

Tu inna praca, ale też laminaty w subie:

http://www.strefacaraudio.pl/topic/4...-panda-ii-van/

Mam nadzieję, że trochę pomoże. W każdym razie nie licz, że będzie tanio.... i roboty do choinki ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
      Pozwolę sobie aby nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Powinno się stosować proporcje zalecane przez producenta kompozytu. W wiekszości wypadków proporcje są 30-35% żywicy 60-65 włókna. Dodanie większej ilości żywicy osłabi gotowy kompozyt.
      :)Jak kolego przelaminujesz żywicą poliestrową proporcjami włókno/żywica stosunkiem : 2/1 i nic więcej nie chcę toś geniuszem jest:)

A tak na poważnie to proporcje podałeś dobre lecz odwróciłeś składniki laminatu i przy takich proporcjach to płaszczyznę możesz wylaminować, gdzie laminat końcowy będzie niedosączony i sprężysty!!!:

zresztą na stronie podanej przeze mnie optymalny laminat to (dzwoń do krosglasu jeżeli nie wierzysz tym danym):

2-2,5/1 (czytaj: 2 do jednej jednostki szkła przy laminacie "łatwym" czyli płaszczyzna i laminowanie wielowarstwowe; do 2,5 jednostki żywicy do 1 jednostki szkła dla skomplikowanych kształtów, międzylaminowań itp. utrudnień)
      A te 2-2,5/1 to procentowo 2/1= 66%/33%; 2,5/1= 71,4%/28,6% czyli zawartość żywica od 66-71,4%/szkło od 33-28,6%.

Od kiedy to epoksyd jest łatwiejszy w aplikacji?
      Przy poliestrze 30-40 minut to mało?

Skomentuj

Tak przy okazji, chodzi mi po głowie wykorzystanie w przyszłości mieszaniny żywicy z piaskiem, czy ktoś z was przerabiał temat i może coś powiedzieć?

Skomentuj

Wpisz w wyszukiwarkę: polimerobeton tam znajdziesz wszystko.
          Jeżeli coś będzie niejasne to w miarę możliwości coś podpowiem.

Skomentuj

To teorie mamy załatwiona
            Teraz proponuje przenieść ja w boczek samochodu :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie jestem na etapie budowy takiej skrzynki w vw polo.Stwierdzę jednoznacznie jest więcej pracy niż to się wydaje mało tego trud jest nieprzeciętny.
              Po pierwsze żywica i mata po połączeniu nie będzie trzymała się w wybranym miejscu tylko zgodnie z prawem grawitacji spłynie na dół , więc trzeba naprawdę się nagimnastykować aby sklecić całość
              Następny minus to koszty ja zamówiłem na allegro matę na kilogramy jest aukcja ,ale żywicę kupowałem już w briko i zużyłem trzy puszki i dalej nie jest to co bym chciał
              Budowę mam zamiar opisać i pokazać zdjęcia z pracy bo naprawdę gimnastyki to wymaga

Skomentuj

3 puszki po 1kg? Nie liczę że sama mi się skrzynia zbuduje ale wizja wożenia wózka zmusza mnie do kompromisów. Zdaj mi się że będę zadowolony z tego kompromisu. Głośnik, terminal i maskownice już mam. Jestem w trakcie wpasowywania przedniej ścianki. Z chęcią zobaczę efekty twojej pracy, może uda się uniknąć jakiegoś błędu:)

Skomentuj

Nie doszło do realizacji obudowy ponieważ przyszedl na świat potomek i musiałem szybko wyrzucić z bagażnika skrzynie z głośnikiem. Kupiłem skrzynie na stronie basser, jak dla mnie solidnie i schludnie wykonana obudowa. Pewnie jeszcze do pomysłu skrzyni z tworzywa sztucznego wróce przy zmianie głośnika choć RE Audio REX 8 odpowiednio zasilony potrafi zagrać w skrzyni zamkniętej.
                  Last edited by Kipard; 01.02.2016, 11:50.

Skomentuj

Basserki robią dobre obudowy
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                    X