Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Estradowy sub z wykopem do samochodu ? Czemu nie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Estradowy sub z wykopem do samochodu ? Czemu nie

Hej,
    szukam czegoś nowego do samochodu...
    Zabrzmi to dziwnie, ale rozważam coś z "kolekcji" estradowej.
    12-15 cali, choć raczej mniejsze ze względu na dość mało pokaźny piec - 200 parę W z SS.
    Wymaganie jedno - potężny wykop. Wielkość obudowy bez znaczenia.

Rozważałem Beyme 12br70, coś się zmieniło w jej temacie jeśli o łatwość rozklepania cewki chodzi ?

Ile masz kasy?

Skomentuj

Eksperyment, więc nie wiele na razie 300 - 400zł.

Skomentuj

beyma power 12
        jbl gti1200 (ten stary)
        cervin vega stroker

Skomentuj

Do samochodu sa dedykowane glosniki
          Paweł dobrze wymienił :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trochę nie o to pytałem.

Poza tym strokera to już nie wiem jak długo na allegro nie widziałem...

Miał ktoś doświadczenie z samochodowymi eminencami?
            http://fabrykadzwieku.pl/product-pol...4-200W-12.html

Skomentuj

Ja znalazłem w chwile

http://www.strefacaraudio.pl/topic/4...rer-10-i-inne/

Cieżko bedzie go przeskoczyć jakością
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wybacz, nie interesują mnie naprawiane głośniki.

Skomentuj

to zostaje jedynie beyma power - jedyny tego typu glosnik wciaz produkowany

Skomentuj

Dobra, widzę że setki tysięcy postów to za mało
                    Sęk w tym że chciałem spróbować czegoś innego niż wrzucenie do wozu czegoś co miał już każdy i byłem ciekaw czy ktoś miał może jakieś doświadczenia w tym temacie.
                    Kupię sobie jakąś 12-15 od beymy, celestiona czy eminemca i sam sobie posłucham, najwyżej sprzedam, albo na działkę wywiozę do nagłaśniania ogniska.
                    Niestety STXy kosztują już dość podobnie od powyższych, a z mojego doświadczenia z nimi wynika że o ile potrafią zejść, szczególnie 18, o tyle wykopu raczej nie uświadczymy.
                    PS Do kina polecam tą słabszą 18 w OZ i z aktywną korekcją.
                    Temat do zamknięcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez MrBigT Zobacz posta
                      Sęk w tym że chciałem spróbować czegoś innego niż wrzucenie do wozu czegoś co miał już każdy i byłem ciekaw czy ktoś miał może jakieś doświadczenia w tym temacie.
                      nie mogles napisac tego wprost?

sluchaj, nie bez powodu do samochodu sa inne glosniki
                      sasiad mial w samochodzie eminence kappa 15 w wielkiej skrzyni b-r zasilane dobrym alpine 500-600w
                      zmienilem mu skrzynie na 5x mniejsza na stx 10" samochodowym, zasilane tym samym wzmacniaczem... jak myslisz - co zagralo lepiej?

Niestety STXy kosztują już dość podobnie od powyższych
                      no niestety ceny ssa coraz wyzsze :/

a z mojego doświadczenia z nimi wynika że o ile potrafią zejść, szczególnie 18, o tyle wykopu raczej nie uświadczymy.
                      kiedy kupowales te glosniki?
                      bo jest znaczaca roznica w jakosci glosnikow odkad tam pracuje nasz kolega

Skomentuj

Z tego co wiem to 18 cali nie było przed tym jak SoundWave zaczął tam pracować :)
                        Rok temu je brałem około, jakoś w wakacje, więc od tego czasu rewolucji nie było.
                        Niestety widzę że głośnik od tego czasu podrożał chyba o 100zł

Kappa 15 czy Kappa 15LF ?
                        Jak to grało ?
                        Ja oczekuje kopa w klatę i trzęsienia nogawkami

Skomentuj

Rok temu je brałem około, jakoś w wakacje, więc od tego czasu rewolucji nie było.
                          no tak, to juz za jego czasu

chyba kappa 15lf - musialbym odszukac zdjecia bo sprzedawalem mu go

jak to gralo? po klacie gniotlo, ale basu bylo zdecydowanie mniej niz z typowego samochodowego glosnika
                          niestety typowo estradowy glosnik tutaj odpada. potrzebujesz woofera o estradowym rodowodzie, a takie wymienilem wyzej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            cervin vega stroker
                            ciekawa koncepcja z tym zawieszeniem w membranie, choć nie widzę zalet prócz celowego zwiększenia bezwzględnej sztywności zawieszeń a minus strata efektywności przez zmniejszenie powierzchni promieniującej, albo nadanie jej właściwości materiałów porowatych, czyli też zmniejszenie efektywności.

Skomentuj

Tak z ciekawości dodam, ze na poczatku ten glosnik kosztował 5999zl
                              Cena z okolic 2000r
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                ciekawa koncepcja z tym zawieszeniem w membranie, choć nie widzę zalet prócz celowego zwiększenia bezwzględnej sztywności zawieszeń a minus strata efektywności przez zmniejszenie powierzchni promieniującej, albo nadanie jej właściwości materiałów porowatych, czyli też zmniejszenie efektywności.
                                Ważne że jest rozpoznawalny
                                Sztywniejszy to pewnie jest tak samo jak wszystko inne, bo pewnie nie ma podwójnego dolnego zawieszenia w związku z tym.
                                Jakiś tam spadek SPLu jest, ale nie są to jakieś ogromne straty - efektywna powierzchnia bardzo się nie zmienia.
                                Na pewno natomiast poprawiona jest stabilność osiowa cewki.

Kosztował, tyle że teraz kupuje się 15 letni głośnik, który pewnie łatwego życia nie miał i istnieje realna szansa że ktoś w nim grzebał.

Skomentuj

Mysle, ze warto by sie było zainteresować co i jak zostało zrobione.
                                  Wydaje mi sie, ze glosnika za taka kase nie kupuje byle amator i gosc ktory nie wie co z nim i jak zrobic.
                                  Mg mnie miał go ktos kto wiedział co robi

Ale moge sie mylić
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kappa 15 czy Kappa 15LF ?
                                    znalazlem zdjecia - zwykla kappa

Sztywniejszy to pewnie jest tak samo jak wszystko inne, bo pewnie nie ma podwójnego dolnego zawieszenia w związku z tym.
                                    pewnie jedno jest na dole a drugie na membranie

Kosztował, tyle że teraz kupuje się 15 letni głośnik
                                    pisalem juz nie raz - beyma power ciagle jest w produkcji!

Skomentuj

O tym właśnie mówię - przenieśli drugie dolne zawieszenie trochę wyżej :)

Chyba mnie namówiłeś na tego powera :P

Skomentuj

irek mnie na niego namawia od kilku lat :p
                                        uparcie twierdzi ze lepszego glosnika jeszcze nie slyszal. a przez lata w LDMie troche glosnikow przerobil

Skomentuj

Czaruję...
                                        X