Hejka. Skrócę to najprościej jak potrafię, sprzętu jeszcze nie mam na razie próbuję ustalić fakty. Załóżmy, że mam wzmacniacz stabilny przy 2ohm. Czy mogę podłączyć dwukanałowy wzmacniacz, zmostkowany, do subwoofera spiętego w 2ohm? Czy będzie on stabilny jedynie bez mostka?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podłączenie subwoofera dwu cewkowego
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Sebagio. Zobacz postaHejka. Skrócę to najprościej jak potrafię, sprzętu jeszcze nie mam na razie próbuję ustalić fakty. Załóżmy, że mam wzmacniacz stabilny przy 2ohm. Czy mogę podłączyć dwukanałowy wzmacniacz, zmostkowany, do subwoofera spiętego w 2ohm? Czy będzie on stabilny jedynie bez mostka?
Skomentuj
-
Przy załączeniu końcówek mocy na początek zanim prąd dopłynie gdzie trzeba, kondensatory się naładują, napięcia się ustalą itp masz na wyjściu napięcie stałe. Zwykle daje się opóźnione załączanie głośników żeby tego uniknąć. I wtedy najpierw załączają się końcówki i po 1-5s podłączają się głośniki. A jak tego nie ma to jest stuk.
Chyba że wzmacniacz z lekka uszkodzony albo po prostu badziewny i wtedy ma DC na wyjściu na stałe. Wtedy słyszysz moment załączania tego dc (membrana jest wypchnieta i to słyszysz jako stuk. Problem polega na tym że już pozostaje wypchnięta, ale tego nie słychać bo się już dalej nie rusza). To możesz sprawdzić podłączając miernik pod zaciski głośnikowe na zakresie DC, nie powinno przekraczać 100mV.
Skomentuj
Skomentuj