Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki zestaw odseparwoany 16 - 200-300WRMS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki zestaw odseparwoany 16 - 200-300WRMS

Witam naszła mnie taka chora myśl Mam 4 kanałówkę, która daje (w teorii) 300WRMS na dwa mostki czyli w sam raz na zrobienie dobrych drzwi. Obecnie z powodzeniem jeden mostek zasila mi subwoofer RE więc bardzo zawyżona wartość to nie jest ale wróćmy do tematu. Raczej nie spotkałem się z tak mocnymi głośnikami (albo szukałem w zbyt niskim przedziale cenowym) dlatego chciałbym zasięgnąć wiedzy u kogoś z większym doświadczeniem - jaki zestaw odseparowanych 16-stek to wytrzyma i zagra ładnie? Prosiłbym raczej o modele głośników dostępnych od ręki bez większych problemów. P.S Obecnie co prawda mam 13cm ale dostają 120w i jest fajnie ale wiecie, pozostaje niedosyt

W jakim budżecie i czy masz drzwi wygłuszone?

Skomentuj

nie widzialem jeszcze tak mocnych glosnikow
      sa glosniki do dbdragu, ale nie sa dostepne od reki i nie sa tanie

Skomentuj

DLS R6A z pierwszej serii bez problemu przyjmowały 260W na kanał

Myślę, że to w tym kierunku powinieneś pójść

Skomentuj

Zamieszczone przez yanke Zobacz posta
          DLS R6A z pierwszej serii bez problemu przyjmowały 260W na kanał
          czyli twierdzisz ze glosnik z cewka 1" przyjmowal wiecej mocy niz glosnik z cewka 1,5"?
          ciekawe

Skomentuj

Dołożę swoje trzy grosze do tematu , ogromna nisza dobrego sprzetu Car Audio dla przeciętnego zjadacza chleba w UK powoduje ze co druga Corsa czy tez Clio posiada głośniki i wzmacniacze firmy Vibe na pokładzie. Mialem okazje posłuchać tego zestawu : http://vibeaudio.co.uk/product/blackdeath-pro/ - jest mocno , głośno i to w zasadzie tyle. Nijak ma to sie do przyjemnego słuchania muzyki, po odsluchu mialem wrazenie ze gdzies juz takie granie slyszalem , altusy graja podobnie :) mocno podbity bas i męcząca góra.

Wracając do tematu, nie lepiej bedzie zrobic porzadnie grzwi , zakupic dobry zestaw na przod nie kierujac sie moca tylko jakoscia ? Wybrac cos z Morela , Rainbow czy DLS i cieszyc sie muzyka ?

Skomentuj

Jeden z mocniejszych zestawów jakie wpadły mi w łapy to Emphaser ECP26-G5 175 wat RMS woofer odlewany aluminiowy kosz, cewka 36mm.

Skomentuj

Co do drzwi to są zrobione na tyle dobrze na ile tylko potrafiłem. Co do obecnych głośników to są to przetworniki Diora GDS 1307, które samym dźwiękiem mnie zadowalają wiec nie jestem jakimś mega melomanem, a ponad to nowy zestaw kupiłem za stówkę więc... nawet w markecie nic w tej cenie nie dostanę : D. Pomysł pojawił się z powodu pewnego niedosytu skoro mogę wykorzystać 300w zamiast 120 :) Może nie mam jakiegoś sporego doświadczenia z głosnikami ale moim zdaniem te diory naprawdę potrafią pokazać co potrafią jako budżetowy zestaw.
                Last edited by Sebagio.; 07.01.2016, 11:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  czyli twierdzisz ze glosnik z cewka 1" przyjmowal wiecej mocy niz glosnik z cewka 1,5"?
                  ciekawe
                  Według karty technicznej woofery DLS R6A mają cewkę o wymiarach 36 mm / 1,42”
                  http://www.carhifi-profi.cz/down/Tec...kace%20R6A.pdf

Tyle, że ja miałem model z trochę inną zwrotnicą.
                  Początkowo grały u mnie pod zmostkowanym Helixem HXA 400MKI, później pod Alpine 3544.
                  Jeśli się nie przesadzi z głośnością to powinny znieść 300W

Zamieszczone przez Sebagio. Zobacz posta
                  Pomysł pojawił się z powodu pewnego niedosytu skoro mogę wykorzystać 300w zamiast 120
                  Jeśli pasują Ci mocne mocne woofery, które robią za "małe suby" w dobrze wygłuszonych drzwiach to R6A i przy dobrych 120W będą grały całkiem przyjemnie, choć ostrą górą.
                  Podpinałem je na próbę pod Sony XM10020, bardziej ciepły wzmacniacz, który przy tej mocy całkiem przyjemnie sobie radził
                  Last edited by yanke; 07.01.2016, 12:20.

Skomentuj

Wygląda to ciekawie choć jak pewnie wiesz R6A nie jest dostępne od dłuższego czasu i zostało R6.2.. Cena jeszcze akceptowalna bo więcej niż 1000zł raczej nie wydałbym na głośniki w drzwi, a przynajmniej nie na tym etapie choroby i zarobków

P.S Vitu co do Twojej wypowiedzi. jak wspomniałem drzwi mam zrobione na tyle dobrze na ile potrafiłem, z resztą zestaw o którym mówimy pewnie i tak już wyląduje w kolejnym aucie (mam przynajmniej taką nadzieję że w końcu sprzedam swoje trochę męczące cacko)
                    A co do jakości... No słyszę różnicę między sony iksplołdem a dajmy na to helixami czy udimension ale audiofilem nie jestem. Lubię dobre *******nięcie po nogawkach i z tego powodu czuję potrzebę czegoś lepszego. Wiadomo z 13 nie poszaleję ale jak mam już zmieniać sprzęt to na coś jeszcze lepszego choć i tak uważam, że te diory robią niezłą robotę. W jednym z poprzednich aut miałem elcomp 6, które dostawały 60w ze starego pioneera i szczerze mówiąc nie byłem w pełni zadowolony. Może to kwestia ustawień bo to było moje pierwsze CA. No ale sami najlepiej wiecie jak to jest, jak się uporam z przodem to pewnie będę szukał jakiegoś brata bliźniaka do jednego rexa, który już siedzi w bagażniku i tak dalej.. :)

P.S2 Żeby nie zakładać nowego tematu. Pare dni temu zamontowałem u swojej kobiety w aucie subwoofer PB S1204 (w obudowie BR, którą dostała razem z głośnikiem i raczej nie jest to strojony zestaw....) pod wzmacniaczem ground zero gzta 2000tx i... Jest straszne płytko, takiego grania spodziewałbym się raczej po JBL, takie walenie młotkiem trochę... Nie wiem na ile lepszym głośnikiem jest mój REX 12S4 ale w obudowie closed gra o wiele lepiej i bardziej miękko. Czytałem parę opinii, że głośnik musi się wygrzać ale czy jest możliwe, żeby była aż taka różnica?? Dodam, że moj wzmacniacz to peiying więc raczej nie ma mowy o dużej różnicy jakości wzmacniacza no chyba, że na korzyść G0...
                    Last edited by Sebagio.; 07.01.2016, 13:03.

Skomentuj

Nie dziwie sie ze RE AUDIO gra lepiej od PowerBass :). Jestem posiadaczem El Comp 6 , na poczatku graly pod magnatem xcite , vibe slick , fli , po zmianie na starutki Kenwood KAC-8xx dopiero zaczely "cos" grac. Obecnie napedzane Kenwoodem KAC-PS500 i jak na chwile obecna to połączenie bardzo mi odpowiada :) Sam planuje zakup 10" od Re Audio wlasnie w skrzynie closed.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Według karty technicznej woofery DLS R6A mają cewkę o wymiarach 36 mm / 1,42”
                        pierwsza seria DLS R6A miala cewki 1"

kolejne mialy wieksze cewki

a ten PDF to nie wiem czego dotyczy, bo NIC tam sie nie zgadza (poza T25)
                        nie mam teraz pod reka tej cewki, ale srednica jest inna!
                        wysokosc uzwojenia tez byla inna

no i zwrotnica - w sprzedawanych zestawach mielismy zupelnie cos innego! mierzylem ta zwrotnice z zewtawu bo mialem ja przerobic

Jeśli się nie przesadzi z głośnością to powinny znieść 300W
                        no troche jakby paradoks - jak maja zniesc te 300w skoro nie bedzie glosno?
                        o jakiej mocy ty piszesz? :???:
                        przerabialem sporo razy ten zestaw i mocny wzmacniacz im sluzy w brzmieniu... ale nie ma szans zeby wytrzymaly tak duzo! :p
                        oczywiscie nie zapominajmy ze te woofery w drzwiach mozna roznie filtrowac od dolu

Pare dni temu zamontowałem u swojej kobiety w aucie subwoofer PB S1204 (w obudowie BR, którą dostała razem z głośnikiem i raczej nie jest to strojony zestaw....) pod wzmacniaczem ground zero gzta 2000tx i... Jest straszne płytko,
                        1 - PB to bardzo przecietne glosniki
                        2 - zdecydowana wiekszosc sprzedawanych obudow b-r ma z d... dobrany b-r! wsadzaja co popadnie! wiec moze lepiej bedzie zatkac ten b-r?

Skomentuj

O tym samym pomyślałem aby zrobić z tego klozet, chociaż nie słychać jakiś przedmuchów czy coś ale bass nie jest tak miękki jak można byłoby się spodziewać. No chyba, że aż taki wpływ na to ma zła obudowa. (p.s zamawiany był z aukcji na której widniała skrzynia zamknięta .... ) A ktoś miał jakąś styczność z tym GZTA2000TX? Wybrałem go trochę na "czuja" bo za 170zł nie miałem dużego wyboru, będą z niego ludzie?
                          Last edited by Sebagio.; 07.01.2016, 19:30.

Skomentuj

Audio system helon.

Skomentuj

Wygląda na to, że mam tą drugą wersje na srebrnym koszu, z dużą cewką. Przepraszam, za wprowadzenie w błąd

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              no troche jakby paradoks - jak maja zniesc te 300w skoro nie bedzie glosno?
                              o jakiej mocy ty piszesz?
                              Może źle to ująłem...Zgadzam się, kontrola głośnika przy większej mocy faktycznie jest lepsza, ale też słychać kiedy głośnik ma już dość
                              Niestety nie miałem okazji podać im 300W, jednak moim zdaniem są w stanie dużo na siebie przyjąć jak i wiele znieść :P

Lubię dobre *******nięcie po nogawkach i z tego powodu czuję potrzebę czegoś lepszego.
                              Dokładnie tego możesz spodziewać się po DLS R6A, czasem na portalach o car audio pojawiają się używane zestawy w okolicach 450-500zł.
                              Last edited by yanke; 07.01.2016, 23:22.

Skomentuj

Cokolwiek innego sluchales poza r6a?

Skomentuj

Oczywiście, że słuchałem... na tych samych drzwiach słuchałem Morel'i Tempo 6 bądz starszych DLS UP6, Hertz'ów HSK 165(nie Nertz, starsze ze szpiczastą kopułką).

Inne głośniki również słuchałem, jakieś MDS'y, PowerBassy, jednak w cudzych autach...
                                  Typowo high end'owych zestawów niestety nie.
                                  Może nie przesłuchałem setek zestawów z różnymi wzmacniaczami, ale na słuch nie mogę narzekać...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X