Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

volvo kombi - poprawa fabrycznego audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

volvo kombi - poprawa fabrycznego audio

Witam
    Zmienilem auto. Jest to moje kolejne volvo kombi z napedem rwd - tym razem z ostatniego (dla mnie) roku produkcji prawdziwego volvo ] tj v90 z 98'
    Obecne audio jest fabryczne - radio sc-805, glosniki z tego co wiem robilo wtedy dynaudio dla volvo i jak na fabryczne sa calkiem ok - w sumie 8szt : w drzwiach HT-265 i HT275 w desce HT-221, oprocz tego wysokie w tylnich slupkach.
    Jakby komus sie nudzilo tutaj jest dokladna specyfikacja audio :
    http://accessories.volvocars.com/Leg...r_gb_nl_de.pdf
    Wiem ze na forum przewaza metoda - wywalic wszystko, zrobic porzadny przod plus ew sub.
    Na poczatku chce wmiare nieduzym kosztem poprawic to co mam i raczej zostawic przod i tyl co by pasezerowie z tylu mieli tyle samo db co CI z przodu :)
    - wzmak - do tego co mam byla mozliwosc zamowienia fabrycznego wzmaka HA-4140 (4*40W) montowany w okolicach radia. Po poprzednim aucie zostal mi stary porzadny hifonics taurus-x (4*50). Jest jednak sporo wiekszy i musialbym montowac go pewnie pod siedzeniem jak nie w bagazniku. Myslicie ze szukac oryginalnego wzmaka z wiazka czy instalowac tego co mam a moze jeszcze cos innego ?
    - glosniki - na poczatku myslalem zeby zrobic wygluszenie drzwi i zostawic fabryke - moze jednak jakies inne propozycje - typu wyienic jedne w drzwiach z lepszym dolem ?
    - jednostka sterujaca : posiada tape i cd - chcialbym ja troche zupdatowac :) - tzn miec mozliwosc podpiecia jakiegos mp3 czy line-in
    W sieci znalazlem dwie opcje :
    - podpiecie gniazda line-in pod tape : http://www.atthetipwebs.com/technolo...stereo_mod.htm
    - zakup chinskiego pudelka wpinanego pod gniazdo zmienierki - majace usb, aux in ,bluetooth np http://www.ebay.com/itm/Bluetooth-US...IAAOxyqjBTlqAC
    Ktos testowal takie pudelko ? Jakosciowo audio obydwie opcje powinny byc zblizone ?

U siebie w toyocie pod fabryczne radio mam podpięte takie "chińskie pudełko" i jestem zadowolony. Podłączenie proste, działa bezproblemowo łącznie ze sterowaniem na kierownicy brzmienie jak z cd w zależności od reszty czyli jakość materiału mp3 i głośników. Jest to małe pudełeczko w schowku sobie siedzi cały czas. Niestety nie czyta ambitnych plików flac ani nie akceptuje formatowania pen drive w NTFS. Nie wyświetla tez tytułów utworów ale to może tylko na moim radiu. Z kompleksowego robienia audia w aucie wygłuszania, dystansowe, okablowania itp juz się wyłączyłem po tym jak w przedostatni mój samochód wjechała wywrotka Kamaz i dziesiątki godzin pracy poszło na szrot.

Skomentuj

Witam w mojej V70II mam coś podobnego było tańsze 150 zeta, ale nie jestem zadowolony ma straszny przydźwięk coś jak sieciowy 50Hz, jak znajdę to podeśle link.

Skomentuj

Mała zmiana koncepcji - narazie wykorzystam to co mam z poprzedniego volvo czyli :
        wzmak hifonics taurus-x 4*50 (4ohm) 4*90(2ohm)
        glosnik do suba - monacor pulsar 250 (10")
        Mam do Was kilka pytan :
        - poprzednio mialem ten glosnik w skrzyni b-r okolo 30L
        http://diyaudio.pl/showthread.php/23...askiej-skrzyni (tutaj tez dane glosnika na poczatku) i podobalo mi sie. - nie mam teraz tyle miejsa i pytanie czy powinein zagrac w closed okolo 17l ?
        - myslalem zeby narazie fabryczne glosniki przod i tyl zasilic z 2ch kanalow wzmaka a suba z mostkowanych 2ch pozostalych - czy sa przeciwskazania zeby rownolegle polaczyc przod i tyl (czyli prawdopodobnie wyjdzie 2ohm) do 2ch kanałów wzmaka - (teoretycznie jest nawet 1ohm stabile) Chce podlaczyc przod i tyl poniewaz sam przod ma slaby dol a w komplecie z tylem jest ok.
        W przyszloscie pewnie sie skonczy ze jednak kupie jakis zestaw odseparowany na przod ale narazie chce sprobowac fabryki pod wzmakiem plus sub.
        - jakie kable zasilajace kubic do tego wzmaka zakladajac montaz pod siedzeniem (okolo 3-4m kabla do aku)
        - gdzie szukac takiej wtyczki 6 pinowej do podlaczenia wzmaka http://tinyurl.com/gunvfmc ?
        Last edited by panadol; 26.02.2016, 12:33.

Skomentuj

ostatnie pyt nieaktualne o wtyk 6pin - nie moge juz edytowac a znalazlem na allegro

Skomentuj

Podpowiecie tylko pls w jakim closed-box teoretycznie powinien zagrac ten monacor pulsar-250 ?
            Jedyne co w necie znalazlem to "Ideally suited for very compact closed cabinets" i ze przy poprzednim modelu - pulsar 10 wspominano cos o 11-12litrach
            max moge okolo 17litrow ale moze to za duzo ?
            tutaj jeszcze raz dane glosnika :
            ----------------------
            Impedancja (Z) 4Ω
            Częstotliwość rezonansowa (fs) 37Hz
            Max pasmo przenoszenia f3-300Hz
            Moc muzyczna 400WMAX
            Moc znamionowa (P) 200WRMS
            SPL (1W/1m) 87dB
            Podatność mech. zawieszeń (Cms) 0.18mm/N
            Masa ruchoma (Mms) 90.15g
            Dobroć mechaniczna (Qms) 13.37
            Dobroć elektryczna (Qes) 0.56