Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY subwoofer do 80 B4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY subwoofer do 80 B4

Witam szukam projektu jakiegoś ciekawego suba do swojego gruza. Samochód to sedan. Słucham głównie rapu oraz trapu, więc licze na tłuste zejście . Szukałem jakichś ciekawych projektów, ale za bardzo się nie znam i nwm na co zwrócić uwagę więc proszę o pomoc.
    EDIT: fajnie by było jakby ktoś od razu dobrał pod taki projekt wzmaka.

Pozdrawiam
    Last edited by mergibson; 22.04.2016, 14:21.

Budżet ? Jaka jest reszta zestawu grającego ?

Skomentuj

400 za przetwornik i zwrote (mdf na skrzynie mam - 18mm). Wzmak nwm ile liczyć jakieś 200-250 zeta. Radio dostane jakiegoś kenwooda,postaram sie o szczegoły jesli potrzebne, reszta zestawu fabryka

Skomentuj

Zwrotki nie potrzebujesz bo większość wzmacniaczy ma aktywnny filtr dolnoprzepustowy.
        Obudowę możesz sam zaprojektować do wymiarów twojego auta. Ważne abyś zachował objętość i wymiary tunelu BR (bas reflex).

Skomentuj

Tylko ja nwm jaki głośnik brać i jak to policzyć więc licze na to żeby skorzystać z gotowca. Ale nwm który zadowoli moje preferencje wymienione w pierwszym poście.

Skomentuj

W br świetnie sie wpisuja suby dls.

Np. W312

Skomentuj

Cieżko gdzieś nówke przetwornik wyłapać, chyba że źle szukam...

Skomentuj

Nie mówiłeś że ma być nówka.

Skomentuj

Preferowałbym nówke bo nie wiadomo co kto robił z takim przetwornikiem. Dla sprostowania mam 500 zł na wzmaka i przetwornik. Sprzęt ma być nowy, ewentualnie wzmak używka. Skrzynie zrobię sam. Fajnie by było jakby ktoś do przetwornika dorzucił wyliczone wymiary skrzyni. Nwm czy zdecydować się na skrzynie zamkniętą czy na BR. Wiem że skrzynia zamknięta będzie miała lepszą charakterystykę impulsową(dynamikę basu) i mniejszą stromość opadania amplitudy(np. 35Hz przy -17dB zamiast -25dB), a BR wyciśnie niższą czestotliwość przy dobrej liniowości a otwór może zredukować drgania rezonansowe głośnika. Czyli przy dużej mocy głośnika przy zamkniętej obudowie i tak będzie dobre zejście??? Ale przy Br byłoby większe tak?

Skomentuj

Okej wybrałem przetwornik samemu mianowicie to Hertz ES 250.5. Potrzebowałbym do niego wyliczonej skrzyni oraz czym go zasilić.

Pozdrawiam

Skomentuj

Jaki litraz proponuje producent.

Skomentuj

U siebie na stronie nic nie mają, przejrzałem wszystkie pdfy związane z tym modelem

Skomentuj

Obudowa zamknięta Qtc=0,89 Ftc=56Hz f-3dB=44Hz

Skomentuj

Dzięki za projekt zabieram się do robienia. Postaram się wstawić fotki z prac.

EDIT: Będę go zasilał wzmakiem HERTZ EP 2. Czy to dobry wybór?

Pozdrawiam
                            Last edited by mergibson; 30.04.2016, 21:04.

Skomentuj

Czaruję...
                            X