Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audi A4 B5 AVANT Podmiana seryjnych głośników w drzwiach przednich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audi A4 B5 AVANT Podmiana seryjnych głośników w drzwiach przednich

Witam.

Udało mi się zakupić "nowe" stare autko - A4 B5 AVANT z 1999roku. Przechodząc do sedna - wersja bez systemu BOSE. Radio - przełożone z 80tki b4 radio kenwood

Może na wstępie napiszę nieco o moich wymaganiach. Otóż nie jestem audiofilem i nie oczekuję od grania w aucie bóg wie czego. Tzn może i fajnie byłoby takie coś mieć, ale wg mnie instalacje car audio za kilka tysięcy to nie coś dla mnie, a już przede wszystkim nie do takiego auta (Auto warte niecałe 10 000zł a instalacja audio powiedzmy 4 000zł - dla mnie nie tędy droga) - może kiedyś w przyszłości wydam na audio więcej kasy, jak będzie droższe auto.

Może prościej będzie powiedzieć, co dla mnie grało OK, otóż w 80tce miałem ori głośniki 10cm nokii w przednim podszybiu i jakieś jenseny explorery w tylnym podszybiu, coś około 16cm. Po podłączeniu tego pod wzmacniacz Axton C602 - który też rewelacyjny nie jest - i radio Kenwood KDF 4047u - które także nie grzeszy rajskim dźwiękiem - oraz oczywiście kilku tygodniach kręcenia gainem i filtrem udało mi się osiągnąć zadowalający dźwięk. Z początku miałem wrażenie, że to wszystko jest do d*py i miałem lepszy bas na wzmacniaczu z radia, ale po jakimś czasie nieco przywykłem do innego typu dźwięku, gdzie nie ma dudniącego basu, a jest "kick", który doskonale było czuć np przy bily jean michaela jacksona, a muse-panic station stało się moim ulubionym utworem właśnie w aucie :cool: Wnikliwi pewnie wypomną mi temat, gdzie pytałem o 10cm do mojej B4rki. Był to początek, zaraz po zmianie zasilania głośników z radia na wzmak, gdzie zwłaszcza przy niskich poziomach głośności brakowało mi basu (w zasadzie, to przydałoby się loudnes, które staje się coraz słabsze wraz ze wzrostem poziomu głośności, ale moje radio ma tylko "bas bost", które albo działa, albo nie)

Po to ten cały esej, żebyście zobaczyli, że mi do szczęścia wcale nie jest wiele potrzebne, a jednak proszę Was o pomoc w doborze głośniczków w przednie drzwi do mojej "nowej/starej" niuni B5tki, bo tylko Wy się na tym znacie. Otóż lewy przedni średniotonowiec w ogóle nie gra, jego tweeterek pierdzi, a z prawej strony co prawda oba grają, ale także pierdzą... Z tego, co wyczytałem, audi zastosowało tam głośniczki 10cm nokii :(. Jest to niewiele, ale wg mnie, ten jeden głośnik, który tam jeszcze "rzępoli" daje więcej basu niż 10tka w 80tce b4, chociaż nie wiem, czy siedzi tam seryjna nokia, bo jeszcze nie zaglądałem do środeczka :P. Także do rzeczy. Wiem, że najlepiej byłoby wyrezać drzwi na 16cm głośniki, dać tweeterki w słupki, nakierować je odpowiednio, drzwi wygłuszyć, tak samo jak i resztę auta, ale ja nie chcę pchać się w aż takie koszty. Plan jest następujący:

Zostawiam:
    radio Kenwood KDF 4047u
    wzmak Axton C602

I do tego kupuję jakieś głośniczki na przód.

Zrobiłem "risercz" u Wuja gógl i... Jestem jeszcze głupszy, niż byłem. Wiem, że dzięki dystansom można tam wjechać z 13cm bez przeróbek. Natomiast jeśli chodzi o same głośniki, to znam 2 zdania:
    * Nie ma sensu pchać się w zmianę głośników, bo z 13cm nie da się nic uzyskać i nic nie zagra lepiej od serii, zwłaszcza bez wygłuszania - czyli pakuję tanie głośniki w miejsce uszkodzonych - Magnaty za półtorej stówki w komplecie z dystansami: http://allegro.pl/glosniki-audi-a4-b...173243054.html
    * Nie ma sensu kupować głośników za tak niskie pieniądze, lepiej zainwestować w coś lepszego - Wliczone w cenę dystanse i hertze ev130: http://allegro.pl/hertz-ev130-glosni...140679773.html

Oczywiście wiem, że z 13cm można znaleźć też lepsze i droższe głośniki, ale dla mnie droższe, to właśnie za około 250zł :crying:

Szukam głośników jednodrożnych z uwagi na fakt, że nie lubię za bardzo krzykliwych tweeterków, a na inne mnie raczej nie jest stać. Tata ma passata B5 i jego ori tweeterki doprowadzają mnie to szału. Próbowałem to kiedyś jakoś delikatnie w radiu skorygować, ale się nie da. W audi B5 pomimo, że to bliźniacze auta, te tweeterki nie są tak krzykliwe, więc na początek ogarnę sobie sprawne ori tweeterki.

Wiem, że niedawno został rozpoczęty inny wątek o a4 b5 avant, ale tam potrzebny jest sub, a ja go narazie nawet nie planuję :)

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.

Witaj,
    a na tym podszybiu to jak słońce zaświeci w lecie to te membrany nie stopią się?
    Można pomyśleć o szerokopasmowych 10cm głośnikach np SEAS MU10, Visaton B80, Scan Speak 10 F 8414 G10 itd.
    Ale czy one tam na tym podszybiu nie spłoną?

Skomentuj

Nie spłoną tylko może być dość spora różnica w grabiu layem a zimą.
      Dla przykładu podam, że zimą mój sub na na MDS-08 w bagażniku sztywnieje i trzeba sporo czasu żeby dorównał przodowi.

Skomentuj

B4 z glosnikami w podszybiu to już przeszłość. Pisałem o niej dla opisania tego, co miałem wcześniej. Teraz mam a4 b5 i to do niej szukam głośników do przednich drzwi.

Jeśli chodzi natomiast o membrany jako takie na podszybiu, to jako ciekawostkę powiem, że ori glosniczki nokii mają ją w stanie nienaruszonym. Pewnie jak ktoś będzie mało delikatny z paluchami to ją zniszczy, ale same z siebie od 92 roku trzymają się dzielnie 😊

Skomentuj

Czaruję...
        X