Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Boschmann ALX-102SP - BR furkocze ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Boschmann ALX-102SP - BR furkocze ?

Witam pany. Zakupiłem głośniczek taki jak w tytule celem zrobienia subwoofera do samochodu ojca. Przeszukałem internety i dotarłem do informacji, iż kiedyś w czasopiśmie auto hi-fi & tunning był test tegoż głośniczka i polecana była buda 40l BR(75x100) taką też budę popełniłem. Ale jest pewien problem. Po podłączeniu do wzmacniacza domowego mianowicie ITT HiFi 8041 już poniżej 50% volume powietrze w br zaczyna furkotać. Może być to wina wzmacniacza czy raczej wątpliwe ? :o

Za duży przepływ powietrza w BR, czyli za mały przekrój. Trzeba dać większy i wydłużyć żeby zachować strojenie, dobrze jak wlot i wylot są wyokrąglone.

Skomentuj

Zgadza się. Tylko dlaczego w tym czasopiśmie, po testach ta buda była polecana ? Jak przeliczyć br tj srednica/długość ?

Skomentuj

Zamieszczone przez roboss Zobacz posta
        Zgadza się. Tylko dlaczego w tym czasopiśmie, po testach ta buda była polecana ?
        bo polecic trzeba cos co mozna kupic!
        pewnie tylko takie dostepne u nich b-r pasowaly, wiec takie polecaja

daj zdjecia tego ustrojstwa

Skomentuj

Chodzi ci o skrzynię ? 40l 22mm mdf. Br taki chujowaty właśnie bez zaokrągleń. Odpowiedni profil by coś zmienił ?

Skomentuj

tak, sporo zmieni
            wrzuc zdjecia
            chodzi wlasnie o ten b-r a nie o skrzynie

Skomentuj

https://www.bluearan.co.uk/sales/mon...126650_2pk.jpg mniej więcej coś takiego.

Skomentuj

Last edited by roboss; 04.10.2016, 01:57.

Skomentuj

http://allegro.pl/tunel-tuba-bass-re...443386684.html (Tunel Tuba Bass Reflex Bas 155mm x 110mm 7,6cm)
                  cos takiego bym dal
                  2szt w lustrzanym odbiciu, zeby zaokraglic oba konce

co wg mnie nadal jest za malym przekrojem
                  ale niestety brakuje nam srednic do glosnikow 10" :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://pawel.diyaudio.pl/bass-reflex...kt%20ANSYS.pdf

Skomentuj

31cm ? Czy chodzi ci poprostu o sam lejowaty kształt zakończeń ?

Skomentuj

o ksztalt
                      lacze tak tunele w przypadku malych srednic i sporo poprawia

Skomentuj

Panie min 10cm tunel do tego. Bratu robiłem skrzynie na 2 takich sztukach, szczelinę dałem x2 większą niż zlecają w tej gazecie uwzględniając oczywiście że mam 2 głośniki i jest masakra.Mimo zaokrągleń powietrze furkota strasznie.

HD 12:
                        http://www.zbyromex.pl/pl/p/Bass-reflex-HD-12/671
                        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

pawle, a jak to gra po czasie?

Skomentuj

Ciężko mi się wypowiedzieć bo odkąd mam TIW'y w domu żaden sub mi nie gra w samochodzie, laby się kurzą, Twój jbl coś tam mruczy w bagażniku. Jeśli chodzi o te "buszmeny" to robią dużo ciśnienia i grają bardzo nisko, ciężko w nich o dobry kick, może w innej budzie. Brat nie ma przodu więc też ciężko to ocenić bo nic się nie zgrywa. Jedno powiem młodzi zachwyceni Choć brat zaczyna powoli zauważać że to nie to i umie docenić moje 3 drogi, a to już jakiś postęp, liczę że po AS trochę zmądrzeje :)
                            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zgadza się ten buszmen pompuje niemiłosiernie. Spróbuje z zaokrąglonymi krańcami na rurkach 75mm jak nie zda to egzaminu to będę się radził tu jeszcze.
                              Edit: Jak przeliczyć br żeby zachować strojenie ?
                              Last edited by roboss; 05.10.2016, 19:44.

Skomentuj

odpal winisd
                                wybierz dowolny glosnik (nie patrz tylko na wykresy!)
                                wpisz swoje dane (pojemnosc, strojenie dobierz tak, zeby dawal zalecana rurke)
                                zmieniaj wymiary rurki nie zmieniajac strojenia ani pojemnosci

Skomentuj

Przeliczyłem na 110mm średnicy(rura kanalizacyjna), wyszło 265 długości. Czyli optymalnie bo zmieści się bez problemu na głębokość suba o ile na froncie znajdzie się miejsce. Mały uskok na grubość rury wewnątrz br będzie miał jakiś strasznie zły skutek ? Bo jednolitej rury z kołnierzami na obu końcach raczej nie da rady założyć.

Skomentuj

rura pcv ma 100-104mm. licz w srodku!

kup tunel HD-12 i na to naloz PCV
                                    pasuje idealnie i dziala poprawnie

Skomentuj

Czaruję...
                                    X