Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do Fiata Ducato 2,8 L4H4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do Fiata Ducato 2,8 L4H4

Witam serdecznie,

Zarejestrowałem się na forum osiem lat temu ale do tej pory byłem tylko czytającym i śledzącym wątki więc chciałbym się przedstawić.
    Nazywam się Łukasz i obecnie mieszkam w Gdańsku. Na co dzień zajmuję się meblarstwem a do nie dawna kierowałem budowami.

W zawiązku, z moją profesją dość sporo czasu spędzam w swoim dostawczaku. Lubię posłuchać jakiejś nutki w drodze, chyba jak każdy kierowca, więc postanowiłem pomyśleć nad jakimś sprzętem, który by nie rzęził jak firmowe fiatowskie głośniki.

Tu kieruję się o pomoc do fachowców, którzy liczę, że mi coś doradzą.

W aucie poza firmowymi głośnikami mam radio Sony MEX-BT2500, które na dzień dzisiejszy raczej chciałbym zostawić no chyba, że są jakieś przesłanki żeby tego nie robić.

Planuję na pewno wygłuszenie kabiny i grodzi pomiędzy nią a paką.

To nad czym się zastanawiam:
    1) czy kupić jakiś gotowy zestaw głośników, proszę o poradę 2 czy 3 drożny, i ewentualnie jakich + jak będzie konieczność to subwoofer
    2) czy kupić głośniki pojedynczo i dobierać do tego zwrotnice

W związku, z tym że w aucie jest sporo miejsca na modyfikacje jestem otwarty na różne rozwiązania. Jest sporo miejsca w drzwiach, na słupkach, pod siedzeniami, mam zdemontowaną podwójną kanapę i zamontowany pojedynczy fotel pasażera. Jest sporo miejsca nad głową.

Co do kosztów jakie chciałby ponieść (nie licząc mat wygłuszających) to czy za ok. 1000 zł (zasadnicza część zestawu) jestem w stanie znaleźć coś co pozwoli umilić czasami 10 godzinne podróże?

Popatrzyłem trosze na portalu aukcyjnym i jest coś takiego FOCAL 165 AS3. Firma znana i w budżecie.

Proszę o pomoc i opinie.

Zamieszczone przez lukaszuwm Zobacz posta
    2) czy kupić głośniki pojedynczo i dobierać do tego zwrotnice
    a radzisz sobie z pomiarami i projektowaniem zwrotnic?

bez suba sie nie obejdzie. nawet malutki, ale musi byc. drzwi to zmienne warunki pracy wiec bas z nich nie bedzie taki jak z suba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      a radzisz sobie z pomiarami i projektowaniem zwrotnic?
      Jeszcze tematu nie zgłębiałem ale myślę, że z pomocą dałbym radę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

bez suba sie nie obejdzie. nawet malutki, ale musi byc. drzwi to zmienne warunki pracy wiec bas z nich nie bedzie taki jak z suba
      Wiem, nawet o tym nie myślałem, żeby go nie było. Zastanawiam się tylko gdzie go wcisnąć. W zależności od pojemność skrzynki. Czy myślisz że nad głową (w ducato jest jakby podwójny dach) było by ok?
      Last edited by lukaszuwm; 22.10.2016, 18:00.

Skomentuj

Jeszcze tematu nie zgłębiałem ale myślę, że z pomocą dałbym radę.
        w takim razie odpusc. z pomiarami w domu sa problemy, a auto jest duzo bardziej wkurzajace

pewnie ze bedzie OK!

nie wiem czy zdjecia beda widoczne...

Skomentuj

Super. Nad czymś takim myślałem. Zastanawiam się tylko czy nie będzie denerwujące powietrze z br.
          A co sądzisz o tym zestawie 3 drożnym. Warto o takim myśleć?
          Masz może więcej informacji na temat tego ducaciaka ze zdjęć

Skomentuj

niestety tego juz nie robilem. musialbys zapytac kolegi UKA z audio-technik.pl

3 drogi sa OK
            ale nie sa one konieczne i 2 drogi tez potrafia dobze zagrac
            ale jak chcesz to smialo kupuj

Skomentuj

Dzięki za info.

ale jak chcesz to smialo kupuj
              ok. to sprawę podstawową mamy załatwioną.
              Teraz pytanie czy bezpośrednio z radia czy przez wzmacniacz --- jeżeli tak to jaki. Wiem, że zapytasz a ile chcesz wydać. Zawsze mnie zastanawia jak mocno różnica ceny wpływa na jakość. Co ma wzmacniacz za 2000 , czego nie ma ten za 1000 albo z 350 zł.

Założenie moje jest takie, że nie ma to być sprzęt HI END ani żaden na pokazy tylko coś co miło zabrzmi dla ucha ale za racjonalne pieniądze. Nie śpieszy mi się z tym tak bardzo więc rozbudowa może być sukcesywna.

Najpierw wyciszyłbym bym kabinę, zamontował głośniki z przerobieniem słupków i zobaczył jak to zagra na samym radiu, potem ewentualnie wzmacniacz i dalej sub.

Co jest lepszym rozwiązaniem oddzielny wzmacniacz na głośniki i oddzielny na sub, czy raczej jakiś jeden blok do wszystkiego?

Skomentuj

kwestia ilosci wzmacniaczy zalezy od wymagan mocowych sprzetu. jak da rade to jeden 4 kanalowy wystarczy

cena sprzetu jak zawsze zalezy od prestizu producenta, od polki jakosciowej i od wielu innych czynnikow
                ja bym poszedl w uzywke za rosadne pieniadze
                tak za 300-500zl wyrwiesz juz dobre klocuszki

a pod radiem te focale nie pokaza co potrafia :p

Skomentuj

Witam,

Głośniki doszły. Jak zawsze ściema bo na aukcji piszą że Focal robi sprzęt w Europie a oczywiście made in China (ok. mało istotne głową muru nie przebijemy ).

Co do używanych sprzętów to jak jesteś oblatany to widzisz zdjęcie czytasz opis, zadajesz podstępne pytanie właścicielowi i już wiesz czy to okazja czy nie. Ja używane to mogę kupować sobie Festool`e (chociaż staram się nie) lub inne narzędzia do robienia mebli ale z elektroniką bym nie ryzykował tzn. mógłbym gdybym wiedział co może być okazją i czy taka okazja jest warta świeczki.

Czy jesteście koledzy w stanie zwrócić mi uwagę na jakieś "okazje"?

Pozdrawiam

Skomentuj

Jakie głośniki kupiłeś i jaki to ma być wzmacniacz?

Skomentuj

moze wlasnie domino znajdzie cos w swoich zbiorach?

ostatnio odsylalem kolege do jego aukcji

Skomentuj

Hej, głośniki to jak pisałem wyżej FOCAL 165 AS3. Wzmacniacz do tego 4x żeby zrobić suba na dwóch pozostałych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

ostatnio odsylalem kolege do jego aukcji
                        ok. dzieki

Skomentuj

Zestaw jest 3 way z basami 16,5cm i tylko on ma być zasilany wzmacniaczem? czy jeszcze coś?

Skomentuj

Jak pisałem wyżej ten zestaw + sub.

Skomentuj

Czaruję...
                            X