Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Excursion/Re Audio 8S4 vs 10S4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Excursion/Re Audio 8S4 vs 10S4

Witam

Tak jak mówi temat, niestety po przeczytaniu chyba wszystkich wątków na forach dalej ciężko podjąć mi decyzję o zakupie któregoś z tych głośników.

Otóż posiadam Hondę Prelude 5tej generacji i chcę wrzucić jakąś skrzynkę. Obecnie gra stacja GMS6321 i zestaw odseparowany na przód GMS965 w oczywiście wygłuszonych drzwiach matami również firmy GMS. Gra to całkiem, ale jednak mocniejszego basu brakuje no i przy głośniejszym słuchaniu i podbitym basie bardzo szybko pojawiają się zniekształcenia. Niedawno zakupiłem nowy wzmacniacz - Blaupunkt EMA 455. Przewody i wszystko jest już gotowe tylko muszę się uporać z wilgocią w bagażniku i będę działał.

To, co mnie ogranicza to:

1. Budżet - maks 250-300zł za głośnik.
    2. Litraż obudowy. Po dokładnym pomierzeniu wychodzi na to, że maksimum na jakie mogę sobie pozwolić to 17l (netto przy płycie 18mm, bez uwzględniania spikera lub ewentualnego bas refleksu).
    3. Moc wzmacniacza - 165W RMSu w mostku.

Pytanie więc brzmi: co zagra efektywniej patrząc na 3 powyższej punkty? 8S4 w obudowie BR czy 10S4 closed?

Dla porównania tego co słuchałem powiem tylko tyle, że kiedyś miałem Civica coupe 5gen, wzmacniacz Magnat Classic gladiator 360 i suba około 20l (nie pamiętam dokładnie, ale buda polecana przez Pawła S.) z STX'em 8" dwucewkowym. W porownaniu do Hertza 10" BR (nie pamiętam ani modelu ani budy) STX grał nieporównywalnie słabiej, Hertz robił ciśnienie i masował plecy, dlatego teraz chciałbym, żeby było podobnie jak na Hertz'ie o ile to możliwe patrząc na 3 powyższe punkty

Pozdrawiam.

Miałem Re10 ale w BR, fajnie masował plecy.
    Ten głośnik potrzebuje dużo prądu na początku pędziłem go jakimś blaupunktem 150W, a później zmieniłem wzmacnacz na 300W RMS i dopiero wtedy dobrze zagrał.

Skomentuj

O tym, że ta dziesiątka gra świetnie w BR 35l już się naczytałem :P I z chęcią wykonałbym taką właśnie skrzynkę, gdyby tylko bagażnik mi na to pozwolił to zrobiłbym to bez zawahania. Chyba, że Ty miałeś dużo mniejszą.

Więc tak jak mówiłem: 165W RMS i max 17litrów netto. Nie musi to być koniecznie któryś z tych dwóch głośników, jeśli znajdzie się lepszy w przedziale do 300 złotych.

Skomentuj

Kolega miał kiedyś tą 8" w małej zamkniętej (litrażu nie znam, ale pewnie wg zaleceń producenta) i do tego w kombiaku.
        Efekt był taki, że było ją ładnie słychać i trochę czuć, ale jak masażu potrzebujesz to raczej nic z tego.

Skomentuj

Pytam o 10s4 w closed i 8s4 w BR, a Wy mi piszecie o 10s4 BR i 8s4 closed... :P

Skomentuj

Każdy pisze o tym co słyszał, chociaż bez bezpośredniego porównania i własnego odsłuchu ciężko podjąć decyzję.
            Osobiście brał bym większy w closed - będzie mniej rozlazły bas.

Skomentuj

Tak też najprawdopodobniej zrobię, chyba że znajdzie się ktoś kto słuchał obu głośników w tych aplikacjach i coś napisze. Dzięki

Skomentuj

Czaruję...
              X