Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki 165mm do fabrycznego radia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki 165mm do fabrycznego radia

Witam wszystkich.
    Nadeszła pora by poprawić jakość dźwięków w moim VW UP! Założenie jest takie, że oryginalne radio RCD 215 zostaje, ponieważ mam dołożoną fabryczną nawigację, (pełni ona również więcej funkcji: komputer pokładowy, odtwarzacz plików, bluetooth itp.) która bez fabrycznego radia nie działa. Producent deklaruje 2/4 x 20W. Wytłumione zostaną drzwi, jak zostanie mat to jeszcze nadkola - auto to jest dosyć ciche. Problem mam z wyborem głośników. Szukam dobrego zestawu odseparowanego 165mm, którego napędzi to fabryczne radio. Budżet tak do 500PLN. Muzyka rock i metal. Zastanawiam się nad FOCAL R-165S2. Może jakieś inne propozycje: u-dimension, morel?
    Dzięki.
    Last edited by wildthink; 24.02.2017, 01:31.

Poszukaj efektywnego systemu.

Jak najmniej W

Skomentuj

Jest kilka zestawów

http://allegro.pl/gms-1968-montaz-dy...727378998.html (GMS 1968 MONTAŻ DYSTANSE LUB MATA GRATIS)
      http://allegro.pl/zestaw-glosnikow-h...725584904.html (ZESTAW GŁOŚNIKÓW HELIX B 62C.2 + DYSTANSE NOWOŚĆ)
      http://allegro.pl/soundstream-sc-6t-...569346953.html (Soundstream SC-6T system 165mm + dystanse MDF)

Skomentuj

Wszystkie głośniki są z podobnego zakresu cenowego, który z nich jest najlepszym wyborem?

Skomentuj

Może coś Ci podpowie ten link:
          http://www.mondeoklubpolska.pl/showt...ference-6530sc

Skomentuj

Te raczej się nie nadają, mocne woofery z nie największą skutecznością. u mnie musi to pracować bez wzmacniacza, pod słabym raczej radiem.

Skomentuj

Witam serdecznie, pozwolę się podpiąć pod temat gdyż mam ciut podobną sytuację. Mianowicie posiadam Peugoet-a 307 SW a w nim :
              Radio : Alpine UTE 72 BT , maty StP iSilver 1,8mm + pianka K6S 6 mm(zakupione, jeszcze nie zamontowane)( do tego będę chciał też dodać dystanse z mdfu).

Drzwi wyglądają w ten sposób(zdj kolegi z forum peugeota)

W tym aucie fabrycznie są zamontowane głośniczki wysoko tonowe w podszybiu ( ciężko je nazwać tweeterami ze względu na rozmiar).

To co chcę zrobić to wygłuszyć na pewno drzwi za pomocą tych komponentów które wypisałem i tu miałbym do Was prośbę abyście doradzili czy otwory które są zaślepić w jakiś sposób blachą czy wystarczy sama mata ?

I druga sprawa to głośniki myślałem nad wymianą oryginalnych na coś co by mniej charczało i miało przyjemniejszy dół oraz bardziej realne średnie tony bo to co jest teraz to nie powala, tak jak i mój budżet.. na głośniki chcę wydać nie więcej jak 220 zł ze względu na to, że wydałem już 215 zł na wyciszenie.

Nowy zestaw chcę napędzić za pomocą starej jednostki, stąd też zdaje sobie sprawę, że cudów nie będzie

Pozdrawiam, dzięki :)

Skomentuj

Cześć.
                Otwory zaslep najpierw blachą a później na blachę maty.
                Poszukaj zestawu głośników GMS 1968 jeśli ma być dobrze i tanio.
                Zrób tylko dobrze wytlumienie drzwi.

Skomentuj

http://pscar.pl/sklep/zestawy/zestaw...965-proseries/ jak znajdziesz gdzieś te 965 po nższej cenie albo jeszcze lepiej 1968 to będzie nieźle. Ogólnie to przydał by Ci się jakiś wzmacniacz. Nie są drogie. Jakiś przyzwoity można wyrwać za ~100zł.

Skomentuj

No tak do tego jeszcze dochodzą później przewody , bezpiecznik i robi się zamiast 2 stówek to 4 stówki...

a co do zaślepienia blachą to powiedzcie jaką blachę i w jaki sposób tzn czy po przez nity czy jak ?

PS : zakupiłem właśnie na aledrogo GMS 1968 za 250 plus przesyłka czyli 275
                    Last edited by patrick; 15.08.2017, 18:57.

Skomentuj

Małą Alpinke kupisz za 100zł.
                      Wstaw wzmak pod schowek pasażera.
                      Przewody kup na metry w kurtowni elektrycznej
                      Do zasilania przodu wystarczy przekroju 10mm2 koncówki sam zarobisz a bepiecznik wstaw w jakieś puste miejsce w skrzynce koło akumulatora.
                      Pod wzmacniaczem zagra dużo dużo lepiej niż przez radio.

Skomentuj

To, że zagra lepiej to się domyślam, ale tak czy siak jak na razie nie mam na to pieniędzy, muszę jeszcze zregenerować turbo, wymienić fotel kierowcy i felgi wstawo alu ori A z ciekawości na przyszłość jaki to mógł by być konkretny model tego alpine-a za ok 100 zł ?

I druga sprawa czy wymieniać przewody które idę teraz do głośników czy zostawić oryginalną wiązkę ?
                        Last edited by patrick; 15.08.2017, 20:04.

Skomentuj

Alpine 3547, 3522s itp.
                          Możesz też poszukać Philips DAP 225, 300, 4020, 6020.
                          Możesz zostawić oryginalną wiązke.
                          Jak robisz zestaw odseparowany to możesz też położyć nowy kabel. Masz wszystko rozebrane a kabel nie kosztuje dużo.

Skomentuj

Ok to chyba już sporo wiem, zestaw będzie odseparowany bo skoro już są w tym zestawie zwrotnice to jednak dobrze by było je wykorzystać, pytanie praktyczne.. gdzie umiejscowić zwrotnice ? i tak jak wcześniej pytałem, "co do zaślepienia blachą to powiedzcie jaką blachę i w jaki sposób tzn czy po przez nity czy jak ?" ?

Skomentuj

Zwrotnicę można w drzwiach umocować. Gdzieś kiedyś widziałem taką sugestię i myślę że to nie jest zły pomysł. Tylko najlepiej złączami w dół żeby na złączach nie zbierała się woda.

Co do wzmacniacza to alpine tzw. czarna seria, philipsy, sony ze starej serii xm np. 4040 i inne z tych lat z tej serii.

Skomentuj

W takim razie jak ją przymocować ? i proszę o odpowiedź na pytanie odnośnie zaślepienia czyli jakim materiałem i w jaki sposób

Skomentuj

Zwrotnice przymocuj na wkręty do blachy.
                                  Blachę możesz przymocować na wkrety samowiercące lub na nity.
                                  Myślę że lepiej na nity. Wkręty mogą się luzowac od drgań.

Skomentuj

Zwrotnice do blachy ale do tej którą przykręcę jako wypełnienie czy do drzwi ale tej części co boczek na nią przychodzi ?
                                    Ok a blacha jakaś konkretna grubość ?

Skomentuj

Do drzwi. Tylko patrz żeby Ci sie boczek zmieścił.
                                      Blachę jak najsztywniejsza.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X