Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie w VW LT

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie w VW LT

Witam!

Noszę się z zamiarem poprawienia dźwięku w moim busie, w którym niestety nie ma miejsca na woofery w drzwiach. Wpadłem na taki pomysł aby umieścić w miejsce fabrycznych głośników (w desce rozdzielczej, głośniki 10 cm ) głośniki szerokopasmowe. Problem polega na tym, że głośniki fabrycznie są umieszczone w desce "na płasko" w związku z czym przewiduje problemy z odtwarzaniem wysokich tonów. Moim rozwiązaniem byłoby odcięcie góry w głośnikach szerokopasmowych i dodanie tweeterów (już ukierunkowanych na słuchacza) w słupki, które by uzupełniły górne pasmo. Jest wiadome, że 10 cm głośniki nie wystarczą do poprawnego odtwarzania dolnego pasma więc wszystko uzupełniłby sub, który teraz posiadam rockford fostgate rfp-1412 200W RMS. Samochód jest nawet w miarę wygłuszony.

1. Czy takie rozwiązanie ma sens ? wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłoby wstawienie mid-woofera w drzwi. Niestety nie mogę sobie w tej chwili pozwolić na takie ingerencję, więc muszę szukać rozwiązania z 10 cm głośnikami w desce rozdzielczej.
    2. Jak miałyby wyglądać filtry ? Przewiduję, że tweeter będzie odcięty jakimś prostym filtrem, pytanie jak wysoko ciąć ? Jak uciąć górę w głośniku szerokopasmowym ? Czy dół też ciąć ?

Dodam tylko, że nie chodzi mi o żadne "szerokopasmowe" coaxiale tylko na przykład to http://audiotransducers.com/pl/szero...4-1052sdf.html

tweeter: https://monacor.pl/produkty/dtm-104-4

Skomentuj

Zamieszczone przez walek156 Zobacz posta
      Problem polega na tym, że głośniki fabrycznie są umieszczone w desce "na płasko" w związku z czym przewiduje problemy z odtwarzaniem wysokich tonów.
      Ja miałem SEASa Mu10 w desce na podszybiu i trzeba było tylko lekko podciągnąć wysokie i było bardzo super. Cięty był w radiu przy 250Hz z nachyleniem 24dB/Okt.

Scena jest pięknie ustawiona na podszybiu a nie pośrodku kierownicy jak to jest w przypadku podziału z wysokotonowym. Jedyny mankament to temperatura w lecie. Dlatego zrezygnowałem z tego pomysłu. Może są jakieś metalowe co wytrzymają 60 stopni. Przy twardych membranach to trzeba znowu stosować wysokotonowego. Jak by nie było to dupa zawsze z tyłu.
      Last edited by slawek213; 05.03.2017, 20:55.

Skomentuj

Najwyżej będę czymś przykrywać

Niestety, w moim radiu nie ma aktywnej zwrotnicy... Czy możecie podpowiedzieć jak wykonać taki filtr: 250Hz z nachyleniem 24db.Okt ? Jest to coś bardzo skomplikowanego ? może są gotowe filtry do kupienia ?

slawek213 dzięki za odpowiedź !!

Skomentuj

Czaruję...
        X