Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CA Punto 2 fl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CA Punto 2 fl

Witam,
    zbliżają się ciepłe dni, więc postanowiłem poprawić jakość dźwięku w moim leciwym już autku. Wątek przede wszystkim założylem, żeby nie stracić zapału.

Założenia:

- Budżet bez tego co już jest i radia ok. 2k, max 2,5k ale wiadomo im taniej tym lepiej no może nie co do jakości.

- Ma być dobre granie, a nie w stylu dresiarza, ale też żeby zatrząslo jak będzie potrzeba :)

- Klasyczne 2 drogi z przodu, tweetery w słupkach do drzwi woofery 160mm, bagażnik sub i wzmacniacz.

Zaczne od tego co już jest zrobione:

Korzystajac z okazji, że miałem rozebraną podloge do łatania na poczatek poszły kabelki.
    Tak wiec:
    - Zasilający pociągnięty 1x25mm2 spawarka (masa bedzie do budy). Jeszcze tylko masę w komorze silnika i może zasilanie od alternatora.
    - Do radyjka pociągnięte RCA i remote
    - Na przod kabelki głośnikowe 2,5mm2.
    - Wycięta została płyta montażowa z wiorowki do bagażnika (czeka na oklejenie kocykiem)

Jutro jade zobaczyć radyjko i jak wszystko pójdzie dobrze to jednostką sterująca zostanie Alpine UTE92-BT, myślę że będę zadowolony - sugestie mile widziane.

No i na koniec pytania:

-Jakie polecacie na chwile obecną tanie dobre maty i pianki. Zostało mi trochę dekarki z podłogi to wykleje ją na nadkola.

- Jaki zestaw na przód dwudrożny

- Jaki piec żeby dobrze wykorzystać radio najlepiej 1 ze względu na miejsce
    I czy schowany miedzy oryginalna podłogą, a tą z wiorowki się nie ugotuje, ok 10cm luzu od góry.

Jak pojawią się pierwsze zdjęcia, a moderator uzna że warto, można przenieść wątek do "w trakcie budowy"

Czekam na sugestie :)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
    Last edited by Woder; 12.04.2017, 17:50.

Nie napisałeś czego słuchasz. Z czym jeździłeś wcześniej i czego Ci w nim brakowało? Podział jak chcesz realizować?

Tu o UTE92 http://www.strefacaraudio.pl/topic/4...%BAwi%C4%99ku/
    low-END

Skomentuj

Wersja tańsza:
      Morel Maximo 6.2 , RodekR4100N i sub np Rockforda czy JL Audio.
      Droższa wersja:
      Morel Tempo Ultra 602 , Ground Zero GZUA 4125SQ i subik jak wyżej ale wyższy model.

Skomentuj

Radio już mam sam się przekonam co to warte później, kupilem dość okazyjnie.

W aucie nie miałem jeszcze nic.
        W domu slucham na 3 drogach ravena (wavecor, fountek, dayton) podoba mi sie, ale ma mało kopa.

Slucham dużo damskich wokali (jassie ware, jasmine thompson, Celine Dion itp) i muzyki radiowej. Czasem jakaś elektronika żeby zatrzaść.

Podział to nie wiem na jak dobrze działa to radyjko i czy da sie to zrobić w miarę dobrze aktywnie, raczej pójdę w pasywke.

Na początek i tak muszę kupić wyglyszenie to może od tego zacznijmy. Maty i pianki GMS czy coś lepszego/tańszego

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
        Last edited by Woder; 13.04.2017, 16:13.

Skomentuj

Jeżeli muza ambitniejsza to polecam Morel Tempo Ultra 602. I do tego też lepszy wzmak.
          Wspomniany przeze mnie GZ jest wysokim modelem tej firmy, model nastawiony na SQ, na pokładzie ma miedzy innymi wzmacniacze operacyjne BB i to słychać.
          W porównaniach połozył na łopatki dużo fajnych wzmaków ( w cenach ponad 2tys za nowy).

Skomentuj

Cześć.
            Moim zdaniem powinieneś zainteresować się wzmacniaczami starszymi np. Audio art, soundstream, Sony, hifonics,Dls.
            A jak subwoofer to np audio system Hx, Dls, helix precision.
            Osobiście bym zaczął od dobrego przodu, ale tunie pomogę, bo ja mam z dużo wyższej półki, i nie przerzuciłem dużo zestawów.
            Jak pasywka to tylko gotowe komplety, innaczej bym wszedł w aktywkę. Ale to by wymagało albo 2 wzmacniaczy albo jednego 6 kanałowego.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Żeby nie było że wątek umarł. Budowa idzie do przodu, choć o wiele wolniej niż planowałem.

Drzwi mam już wygłoszone. Poszlo ok. 12 mat 50x32cm i ok. 1.5 m2 pianki.
              Teraz czas na głośniki chyba zdecyduję się na nowy zestaw morel tempo ultra 602 chyba że polecicie coś lepszego w podobnej cenie.

I teraz pytanie czym to zasilić tutaj raczej wchodzi w grę rynek wtórny (dobrze jakby dało rade do 500zł)?

Bagażnikiem zajmę się dopiero w grudniu może nawet w styczniu choć jakies sugestie mile widziane. Bagażnik nie wielki to mysle cos 10 cali do niedużej skrzynki zeby bylo mozna coś jeszcze przewieźć. Myślę ze dobrze by było zmieścić sie w 1000zł głośnik + wzmacniacz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Fajnie pokazane, na pewno się przyda przy moim kropku. Po co dawałeś dystans z mdf'u? Tam jest sporo miejsca na głośnik, woofer z ultra tempo powinien wejść bez problemu bez dystansu.

Skomentuj

Powiem Ci ze z tym dystansem zostaje ok 2cm luzu za głośnikiem przy otwartej szybie, jesli głębokość montażowa byłaby 65mm. Czyli bez dystansu było by na milimetry. A 2 kwestia to wydaje mi sie ze dystans idzie mocniej dociągnać i jest szczelniej ale to już takie spekulacje.

Skomentuj

Powiedz że nie zakleiłeś matami otworu w świetle dystansu...

Otwór powinien byc taki jak średnica wew. dystansu, zakrywanie go w jakikolwiek sposób wnosi niestety sporo złego.

Skomentuj

Otwor docinalem później na wymiar wewnetrzny dystansu :)

Skomentuj

Dobra robota z wytłumieniem kolego! Wychodzi na to, że temat furtek jest już z górki.
                        A odnośnie bagażnika to czy myślałeś o tym, żeby podnieść jeszcze nieco wiórówkę ( pisałeś, że jest już 10 cm więc jeszcze kilka wyżej i litraż byłby ok ) i wykorzystać na zabudowę suba tak otrzymaną przestrzeń? Ja u siebie wystrugałem takiego potworka i choć bagażnik nie jest tak głęboki (-12cm) to jednak zawsze w 100% ustawny!

Skomentuj

No w zasadzie ciekawy pomysł z tym subem ale bardziej skłaniał bym sie żeby pod tą 2 podłogą ukryć wzmacniacze i całe okablowanie.

Liczył bym jeszcze na jakies propozycje sprzętowe na przód. Tak do 1500zł myślę za wzmak + głośniki

Skomentuj

Poszedłbym w aktywke. Swego czasu długo grałem aktywnie na Awxie 15 i duzym wavecorze tw030. Od tamtej pory przewinalem dużo różnych klocków, sporo droższych i żadne dwie drogi nie sprawiły mi tyle frajdy.

Skomentuj

Czaruję...
                            X