Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar fazy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar fazy

Witam. Od jakiegoś czasu staram się zbudować zwrotnice 2 way.
    Elementy mam już wszystkie dobrane, chciałbym się dowiedzieć jak powinien prawidłowo wyglądać pomiar fazy w warunkach samochodowych.

uuu - ciezki temat :/
    w aucie ciezko sie mierzy bo same odbicia wychodza :/

Skomentuj

No właśnie, bo na kolumnach jest dużo prościej ze względu braku tak dużej ilości odbić.
      To w jaki sposób, mam ja zwykły szarak, skonstruować poprawnie zgraną fazowo zwrotkę?

Skomentuj

Na zywca jedziesz. Duze wygladzanie. Duze zmiany fazowe i tak beda widoczne.

Skomentuj

Można też, minimum phase użyć w Arta. I w dużej mierze pokrywa się to z rzeczywistością.

Ale i tak, pomiar plus sklecenie zwrotki, a potem godziny przelutowywania i odsłuchów.

Jeśli mogę Ci coś doradzić:
          - oprócz pomiaru Artą sprawdź też RTA pomiar w aucie, często zwrotka już gra, ale cały czas Ci coś przeszkadza, i np. jak u mnie okazuj się, że 1kHz się wybija i trzeba np. EQ zdusić
          - w zależności od umiejscowienia woofera + tweetera musisz wybrać prawidłowe filtry tzn. w dużym skrócie jak głośniki blisko siebie można 1-2 rzędy jak daleko 3-4 wszystko objaśnia ten manual do zestawu apline.
          Na niższych rzędach też będzie grało, ale nie osiągniesz poprawnego zgrania fazowego, a co za tym idzie, stereofonia będzie rozmyta.
          https://www.manualslib.com/manual/26...-Spx-Z15m.html
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Możesz jeszcze spróbować REWa, tu jest taki fajny tutorial jak to w aucie wykorzystać:
            http://www.diymobileaudio.com/forum/...eq-wizard.html

Skomentuj

W końcu zabrałem się za pomiar w holmipulsie i lipa.

Starałem się robić według tego opisu
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/top....html#11326543

U mnie wyszło coś takiego.

https://hostmat.eu/images/77709669508574083176.png

Wiem, że to wróżenie z fusów, ale może ktoś mnie na kieruje co robie źle.

Skomentuj

Nie ma bramki, to i faza pociachana.

Skomentuj

Tylko jak tą bramkę ustawić ?
                  Ja to robię tak.
                  Wykonuje pierwszy pomiar w tym przypadku sam woofer. Potem w zakladce Data analysis zaznaczam "timze zero locked" a potem "use"
                  Tak jak na zdjęciu

Następnie robię drugi pomiar samego tweetera.

I wychodzi kupa. Męczę to bramkowanie od wczoraj, wiem, że program jest bardzo prosty a jednak mam z nim problem.

Skomentuj

A to nie powinno się zrobić najpierw pomiaru wspólnego dla obu głośników a później wykonywać dla poszczególnych?

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ciężko mi powiedzieć, dopiero się ucze.
                      Według opisu co podałem w linku nie trzeba.

Skomentuj

A jednak nie wychodzi. Zobacz innym sposobem. Nic nie kosztuje a może się uda?

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                          Można też, minimum phase użyć w Arta. I w dużej mierze pokrywa się to z rzeczywistością.
                          Tak, jest. W miarę krótka bramka przy eksporcie z ARTY z zaznaczonym "minimum phase", a potem wygładzanie 1/3 w sofcie do zwrotnic.
                          No i wczuwanie się w dokładnie zmierzone dZ pomiędzy głośnikami, taj jak w HA, też może prowadzić na manowce, po czasami te odległości są po 3-4 cm a czasami 20 cm. Przy małych dZ, można przyjąć dZ=0 a przy dużych, rzędu 20 cm, to już tylko ratują czasówki i bi-amping. No albo wysokie rzędy - III a nawet IV jak Kondrax ćwiczył.
                          Przy wysokich rzędach pasmo wspólne grania jest wąskie, to i błędy zgrania fazowego są mniej odczuwalne. I naprawdę daję to radę. :biggrin:
                          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ja nie uzywam w ogole minimum phase. Jesli pomiary sa dwukanalowe lub semi dwukanalowe, to dokladnosc jest co do milimetra.

Skomentuj

W aucie Ci się nie uda złapać "real phase".
                              Przyjedź do Wrocka, to Ci z Kondraxem pokażemy, że się nie da :flapper:
                              No chyba, że znasz jakieś inne sztuczki, to nam pokażesz, albo coś razem wykombinujemy...

Dla mnie, który zaczynał od pomiarów w aucie, pomiary w domu, to metodą, która opisałeś, to jest bułka z masłem, są przewidywalne jak bajeczka dla dzieci w porównaniu z pomiarami w aucie.

Zobacz sobie - Impuls Response woofera

No i gdzie tu jest pierwsze odbicie??? :)

I na podstawie tego IR i tej bramki SPL & Real Phase

oraz SPL & Minimum Phase
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

W aucie mozna uzyc RTA i skleic zwrotnice na zywca, bez zadnych programow symulacyjnych. Bulka z maslem, jesli masz odpowiednia ilosc elementow pasywnych i jakies doswiadczenie.

Skomentuj

Można, też tak próbowałem robić.
                                  Ale całkiem dobre rezultaty uzyskuje się z minimum phase.
                                  Jakbyś był we Wrocku, to możesz wpaść i posłuchać. :)

Po czasie i dłuższych odsłuchach zawsze i tak jakieś zmiany będą.
                                  A jak masz zapisane pomiary IR, to zawsze potem możesz coś przesymulować offline.

Skomentuj

Nie zgodzę się.
                                    Samo Rta to mało.
                                    Minimum phase potrzebne i spl lepiej skleja się z pomiaru w arcie w lspcad.
                                    Jest taki jeden użytkownik na forum co robi zwrotki na samo RTA, gorszej kupy nie słyszałem.
                                    Zero stereofonii i same sybilatny.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Kamil, ale ja napisałem, że "można" :biggrin:
                                      I Pogromca też napisał, że "można"....

Skomentuj

Jak ktos bedzie mierzyl RTA 1/3 oktawy, to faktycznie malo co tam zobaczy, choc z drugiej strony jest to taki wlasnie mocno wygladzony pomiar. Robilem zwrotnice do wielodroznych dipoli w malym pomieszczeniu i wszystko szlo na surowo z odbiciami, bez zadnych symulacji. W samochodzie sytuacja jest podobna, choc jednak troszke inna, ale ja bym zwrotnicy w aucie na symulacji raczej nie opieral. W aucie bedzie zachodzic koniecznosc zmiany pozycji mikrofonu, sprawdzenia zachowania dzwieku nie tylko z miejsca kierowcy. W tym przypadku symulacja na nic sie nie zda.
                                        Pewnie kazdy ma jakas inna, wlasna technike i suma sumarum liczy sie efekt koncowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X