Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skoda Octavia I kombi- głosniki na tył.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skoda Octavia I kombi- głosniki na tył.

Witam Kolegów.
    w ostatnim czasie pojawił się w moim garażu Skodziak - kombi.
    Niestety jakość nagłośnienia w tym aucie jest tragiczna.
    W mojej głowie narodził sie pomysł by zastąpić seryjne 13 cm głosniki tylne czymś wiekszym- ale podpiętym tylko pod radio Clarion 4x45 RMS przy wykorzystaniu schowków technicznych

Chciałbym usztywnić, wygłuszyć i uszczelnić te "skrzynki" i wstawić tam 8'' głosniki midbasowy, by poprawić wrażenia akustyczne.
    Co możecie zaproponować do takiej zabudowy do 100 zł.
    W dalszej przyszłości , jak odbuduję swój budżet planuję wykorzystać zabudowę i wstawić oferowaną na alle... skrzynie basową + wzmacniacz.
    Chyba że możecie zaproponować , używane wzmacniacze z portali aukcyjnych do 200 zł które docelowo pociągną głośniki ok 200 W RMS.

Szkoda nawet tych 100,- na te midbasy 8" w tych wnękach.

Jak chcesz coś poprawić, to wymień głośniki w przednich furtkach.
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
      Szkoda nawet tych 100,- na te midbasy 8" w tych wnękach.

Jak chcesz coś poprawić, to wymień głośniki w przednich furtkach.
      Ta modyfikacja to swoją drogą, połączona z wyklejeniem drzwi matami.

A to dlaczego szkoda kasy? Powninno zagrac lepiej niż oryginalne 13 cm .
      Proszę zaproponuj jakąś alternatywę.
      Last edited by katka10; 28.06.2017, 09:50.

Skomentuj

Ano dlatego, że w taką wnęke, to lepiej dać suba 8", a matami wykleić drzwi przednie.
        Jak wytłumisz drzwi, to już seria powinna lepiej zagrać.

A na przodzie, w w budżecie do 100,- to znajdziesz głośniki, które grają tak samo jak seria.
        Jak już, to np. taki zestaw na przód miałby sens: http://allegro.pl/u-dimension-el-com...199474516.html (u-DIMENSION EL COMP 6 DYSTANSE MDF + KURIER GRATIS)
        albo to: http://allegro.pl/glosniki-morel-max...403856525.html (Głośniki MOREL MAXIMO 6.2 AUDI HONDA FORD OPEL MDF)

I dopiero po wydaniu takiej kasy, odczujesz różnicę...

A tył póki, co wyłączyć całkiem, a w przyszłości dać wzmaka 4 kanałowgo i suba 8" do bagażnika.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Lub poszukać gms.

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
            Clarion 4x45 RMS
            Nie idź tą drogą... Radio daje w RMS zapewne coś w okolicach 15W na kanał... Jak chcesz żeby coś zagrało to nie pod samym radiem. Wymień głośniki na przodzie tak jak polecił kolega wyżej z tym, że ja polecam raczej EL COMP 6 bo miałem maximo przez krótki czas i wg mnie woofer szału nie robi... Zajmij się wygłuszeniem drzwi i podłącz to wszystko pod wzmacniacz. Jak dobrze zrobisz przód to zapewne nie będziesz chciał subwoofera. A jak będzie brakować Ci basu to w boczek, który zaznaczyłeś na foto możesz zrobić fajną skrzynkę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
              Lub poszukać gms.
              Co to GMS?

Dla znających auto Octavia I ile potrzeba zamówić mat do wytłumienia drzwi?

Skomentuj

Jak robiłem Silver Coat to poszły chyba 4. Ale nie wyklejałem blachy za szybą, tylko z przodu - wg opinii osoby, od której kupowałem, w środku nie słychać różnicy. I faktycznie, żadnego rezonansu, o którym pisze dużo ludzi, nie było... Głośniki poszły bodaj Audio System Radion, pod jakiegoś Kenwooda za 200 zł(bo mówił, że to jeden czort czy to będzie takie, czy jakiś alpine za 500 zł - i tak daje 12-15 W mocy) i w przypływie gotówki podłączyć pod wzmaka. Grało to naprawdę fajnie... Z tego co słuchałem(pomijając zestawy custom za grube monety) to grało to najlepiej, ale miało jedną wadę wspomnianą przy zakupie - przydałby się sub, bo jakoś specjalnie nisko to nie będzie - i tak było, choć bas był. A zrobione było tylko to, nic więcej nie ruszałem - choć wzmak i sub faktycznie by się przydały, no ale to już było poza naciągniętym budżetem - ale byłoby wtedy znacznie przyjemniej.

BTW, odnośnie mocy. Policz 12 V x 10 A bezpiecznik. 120 W, i jakim cudem radio miało by mieć 4x50 W?
                Last edited by siewcu; 29.06.2017, 07:19.

Skomentuj

Koledzy Prosze o poradę dot. wzmacniaczy z OLX - kategoria używane bo ja sie nie znam na tym. Który z poniższych jest godny uwagi? Proszę o ewentualne propozycje w zbliżonym budżecie.
                  https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz...5-IDn1Ddg.html
                  https://www.olx.pl/oferta/duzy-wzmac...5-IDmIC5I.html
                  https://www.olx.pl/oferta/wzmaczniac...tml#5d3cc28fd6

Skomentuj

Z tych co przedstawiłeś, godne uwagi są Signat ROC3 i Clarion APA4204
                    Ja bym natomiast Ci polecił to:
                    Macrom 44.07 https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz...tml#b94bc4d594

Skomentuj

Panowie, czy macie jakąś alternatywę do chwalonego w sieci głośnika Intertechnik MDS08 ?
                      Jakiś subwoofer do skrzyni BR.

Skomentuj

Rockford P2

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                          Z tych co przedstawiłeś, godne uwagi są Signat ROC3 i Clarion APA4204
                          [/url]
                          Który z w/w wzmacniaczy wypada korzystniej?
                          Jest lepiej wykonany??

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
                            Który z w/w wzmacniaczy wypada korzystniej?
                            Jest lepiej wykonany??
                            korzystniej w jakim sensie? napewno clarion jest bardziej "jakościowym" wzmacniaczem, jednak oba prezentują przyzwoity poziom.

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                              korzystniej w jakim sensie? napewno clarion jest bardziej "jakościowym" wzmacniaczem, jednak oba prezentują przyzwoity poziom.
                              Pytam o jakośc podzespołów i wykonania oraz paramentów technicznych. Czyli który jest lepszy.

Skomentuj

Tego Signata słuchałem, Macroma 44.07 miałem chyba przez rok (oj dawno to było) a Clariona nie miałem w rękach, ale patrząc po marce, to lipy tam raczej nie ma.
                                W tej lidze, wszystkie trzy będą reprezentowały przyzwoity poziom. Obyś tylko nie trafił na zajachany szrot, po nieudolnych naprawach. I myślę, że to jest najważniejszy "parametr" na jaki powinieneś zwrócić uwagę przy zakupie kilkunastoletniej używki.
                                A marki typu Yoko, Boschmann, Alphard, Voice Kraft omijaj z daleka.

Skomentuj

Koledzy kupiłem subwoofer od Lancia Lybra.
                                  Potrzebuje informacji ile Ohm ma głośniki.https://diyaudio.pl/i/27365/4bba6409...1499545791.jpg po opisie podejrzewam że 2 ohm co mnie niepokoi. Bo nie wiem czy wzmacniacz to pociągnie.
                                  Druga sprawa niby banalna. Jak sprawdzić objętość niesymetrycznej skrzynki subwoofera.Czy litr wody to to samo co litr potrzebny do określenia pojemności skrzynki.
                                  Bo jeżeli potwierdzi się ze To 2 ohmowy glosnik to misialbym to zmenic na 4 Ohm pasujący do skrzynki.

Skomentuj

Koncepcja sie zmieniła i zostałem posiadaczem wzmacniacza Clarion Apa4204
                                    50 W RMS x 4 przy 4 ohm
                                    65 W RMS x 4 przy 2 ohm
                                    130 W RMS x 2 w 4 ohm w trybie zmostkowanym

Plus subwoofer http://allegro.pl/intertechnik-mds08...878139810.html (Intertechnik MDS08 20cm 120W 4Ohm) Wymiary wewnętrzne trapezu: podstawa 26x37 cm , górna płyta 20x37cm , wysokość 26 cm = 21,43l

Typ Tiefmittelton
                                    Korbmaß (Zoll) 8
                                    Imp. (Zn/ohm) 4

Music (W) 120
                                    Nominal (W) 160
                                    SPL (1W/1M) 89,00
                                    Xmax +- (mm) 3,5
                                    Re (Ohm) 3,20
                                    LE (VC/mH) ,4300
                                    fs 29
                                    Mms(g) 40,8
                                    Cms (mm/N) ,74
                                    Sd (cm2) 206,00
                                    VAS 45,00
                                    QMS 2,20
                                    QES ,34
                                    QTS ,29

Außendurchmesser (mm) 223,00
                                    Einbaulochmaß (mm) 187,00
                                    Einbautiefe (mm) 92,00

Na forach wyczytałem że najlepiej sprawdza sie w 19l BR +( 2,4l głośnik+ port BR fi 70 x 300mm)= 21,4l skrzynka. Proszę poprawcie mnie jak źle kalkuluję objętość " flaków".

Z racji że ma być to użytkowane w kombi Skoda octavia 1 gdzie mam podwójną podłogę tak jak na załączonych foto, to chciałbym zbudować skrzynkę ( prostopadłościan) 57x25x15 cm ( dł. x szer. x wys.) co daje 21,38l przy wykorzystaniu tej ruchomej podłogi

Mój problem i pytanie brzmi:
                                    1. Czy tak mała odległość miedzy ścianami nie jest zbyt mała?
                                    2. Jak to się ma do znoszenia wzajemnego fali akustycznej?
                                    3. Czy skrzynie BR należy lub można wypełnić pianką piramidką czytałem gdzieś żę wygłuszenie " zwiększa pozorną pojemność skrzyni" jaką " widzi głośnik" poprawicie mnie jeżeli bredzę.
                                    4. Czy BR musi być widoczny ( dodatkowy otwór w górnej ścianie z portem kolankowym BR ) czy może być w ściance pod "ruchomą " podłogą?? Bo wolałbym by był zakryty gdyż wtedy nie dostaną sie tam paproch z bagażnika.

Oczywiście na głośnik będzie zamontowana siatka ochronna i coś jeszcze dla ochrony prze uszkodzeniem. Np. dystans 10 cm z MDF-u

Proszę o spostrzeżenia i uwagi co do pomysłu.

Skomentuj

Nikt ....nic...???

Skomentuj

Może mój wątek na forum o odpowiednim umożliwieniu głośnika w podłodze coś Ci podpowie. Mimo iż ja zmieściłem tam cały labirynt wiec to trochę inna bajka. Jeżeli chodzi o odległości od ścianek a rozumiem że są to odległości wewnętrzne to w takim projekcie nie powinno to być problemem. Jedynie pomyślał bym o dodatkowym wewnętrznym wzmocnieniu by konstrukcja była odpowiednio sztywna. Wtedy nie będziesz się martwił przy pakowaniu ciężkich rzeczy do bagaja a i dźwiękiem Ci się to odwdzięczy. Co do znoszenia się fal... hmmm spójrz na ultra-płaskie konstrukcje jl Alpine czy innych markowych producentów. Myślę że przy tak małym subie ma to marginalne znaczenie. Pianka wewnątrz owszem zwiększa pozorną objętość obudowy widzianą przez głośnik i często stosuje się ją by naciągnąć wymiary obudowy. Jej ilość na tez wpływ na dźwięk gdyż zwiększa się masa drgająca za głośnikiem a to zmienia jego parametry więc i brzmienie. Tu odsyłam cie do forum jest to pięknie opisane. Co do otworu br to nie słyszałem jeszcze pomysłu by go schować. Wiem z doświadczenia że zmiana jego umiejscowienia w podłodze może diametralnie zmienić i jakość i spl konstrukcji w miejscu odsłuchowym. Wyprowadził bym go klasycznie bezpośrednio do wnętrza bagażnika i zasłonił materiałem dźwięko przepuszczalnym. Ale miejsce jego wyprowadzenia jak już wcześniej pisałem radził bym Ci najpierw odsłuchać...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X