Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie z deski w Mercedesie W123 "Beczka"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie z deski w Mercedesie W123 "Beczka"

Odbudowa mojej beczki jeszcze trwa ale zaczynam powoli zastanawiać się nad nagłośnieniem. Auto nie posiada fabrycznie głośników w drzwiach więc zostają mi tylko do dyspozycji dziesięciocentymetrowe otwory w desce rozdzielczej. Zależy mi na trochę ambitniejszym graniu i zastanawiam się jak można najwięcej wycisnąć z głośników w desce. Na myśl przychodzą mi dwa rozwiązania:

1. (najprostsze) wstawić coaxy typu: morel maximo coax 4, u-dimension el coax 4 ewentualnie szerokopasmowe np. monacor sph-30x/4 sw, odciąć dół w okolicach 100 Hz radiem samochodowym i uzupełnić bas subem w bagażniku. Przerabiałem te rozwiązanie w busie, wstawiłem te coaxy morela no i mogę powiedzieć tylko tyle, że działa :) scena jest płaska, wysokie są jazgoczące, czuję że brakuje średnicy. No ale to może kwestia marnego położenia głośników w moim busie, może w Mercedesie to zagra.

2. W otwory 10 cm wstawić głośniki średnio-tonowe a w słupki tweteery, oczywiście z odcięciem dołu i wspomaganiem suba w bagażniku. No i tutaj pojawia się problem zwrotnicy. Wiem, że jest coś takiego jak zwrotnica aktywna ale wydaje mi się, że byłby to przerost formy nad treścią. A może są tutaj na forum użytkownicy, którzy znają konkretne zestawienia głośników średnio-tonowych i wysoko-tonowych i wiedzą przy ilu Hertzach zrobić podział tak aby dobrze to brzmiało ? chyba, że to tak nie działa :P

Ps Mam teraz wyjętą deskę rozdzielczą i zastanawiam się czy przy okazji zrobić małe, szczelne komory, w których będą pracowały głośniki. Dadzą coś pozytywnego takie małe "obudowy zamknięte" - dosłownie wielkości głośnika? Czy raczej nie warto ?

PPS Może znacie gotowe zestawy z średnio-tonowym 10 cm głośnikiem, wysoko-tonowym i zwrotnicą ?
    Last edited by walek156; 13.10.2017, 08:56.

Masz w bsoku jeden z lepsychologii zakładów ca.

Podejdź do Pawła, porozmawiaj.

Skomentuj

Nazwę Białystok to tak dosyć symbolicznie umieściłem , do Białego mam jeszcze z 60km.

No cóż, jak będę w Białymstoku to podjadę, porozmawiam. Czy to ten zakład Car Audio Media Paweł Chrzęst ?

Póki co, może ktoś jeszcze jednak pociągnie temat na forum ? Przynajmniej w kwestii komór w desce na głośniki.

Skomentuj

Dokładnie Paweł.

Co do miejsca to mialem w124 i oryginalne miejsca dawaly cudowne stereo.

Skomentuj

A jakie miałeś głośniki w desce i w jakim "setupie" ?
          Last edited by walek156; 13.10.2017, 16:10.

Skomentuj

Zestaw 2way z 10cm "wooferem" to Focal 100KRS ( mam takowy ).

Skomentuj

Miałem mb quart qm 100 ...

Alpine 7906 / mda 7577?

Audison vr404 ,autotek 201x

DLS W312 competition

Mniej więcej tak to wyglądało.
              Last edited by dan124; 14.10.2017, 14:41.

Skomentuj

Czaruję...
              X