Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wartość dZ lspCad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziś również powalczyłem, doszły nowe elementy dzięki którym mogłem sobie co nie co zlutować.

Pomiary zwrotki.
    Strona lewa.

Strona prawa

Nie myślałem, że uda mi się taki rewers nule zmierzyć.
    Zdjęcia wrzucam w tak dużej ilość, bo być może komuś się to przyda :)
    Jeszcze tylko lewą stronę dopracuje bardziej
    Last edited by lisek85; 14.11.2017, 14:00.

Skomentuj

Nie na temat...
      "Jak to sie nie da? Potrzymaj mi piwo..."

Skomentuj

Zamieszczone przez lisek85 Zobacz posta
        Dziś również powalczyłem, doszły nowe elementy dzięki którym mogłem sobie co nie co zlutować.

Nie myślałem, że uda mi się taki rewers nule zmierzyć.
        Zdjęcia wrzucam w tak dużej ilość, bo być może komuś się to przyda :)
        Jeszcze tylko lewą stronę dopracuje bardziej
        No nie wierzę... :rolleyes:
        Pokaż zrzuty z Arty z okienka FR
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

O to Ci chodzi ?
          Wygładziłem w arcie 1/1 by dało się go odczytać.

Last edited by lisek85; 15.11.2017, 11:37.

Skomentuj

To jeszcze złozenie i złożenie w przeciwfazie z 1 z głośników...

Skomentuj

ok. Ale czy to ma sens, skoro nie mam możliwości wyrównać offsetu głośników czasówkami podczas pomiaru ?
              Pamiętajcie, że ja się uczę, być może to jest wszystko źle.
              Last edited by lisek85; 15.11.2017, 11:46.

Skomentuj

No właśnie.... Czyli Twój revers to symulacja przy założeniu, że ustalisz centra akustyczne czasówkami na radiu....
                Takie coś to ja też mam w aucie :flapper:

I u Ciebie też wygląda, że jest OK. Jednak nadal uważam, że nie da się pomierzyć reversa w aucie takiego jak w kolumnie HA.
                Last edited by pawel_luk1; 15.11.2017, 12:03.
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czaje o co chodzi... cóż kolejna lekcja zaliczona :)

Skomentuj

Panowie powiedzcie mi czy ktoś stosuje kondensatory Mundorf Ecap ?
                    https://www.poweraudio.pl/mundorf-ec...ny-c-1_69.html
                    są sporo tańsze od STXów, a jeśli "jakość" jest dobra to z chęcią bym je kupił.
                    Na audistereo czytałem, że one nie grają, ale tam raczej siedzą maniacy co wsadzają kondy po 200zł za sztukę, i raczej żaden kond tańszy dla nich nie gra :biggrin:
                    Last edited by lisek85; 08.12.2017, 13:27.

Skomentuj

Kontynuując ten wątek, postanowiłem wreszcie sprawdzić na żywca pewien pomysł, który od dawna tlił się w mojej głowie.

Jest to najprawdopodobniej pierwszy i jedyny jak na razie w naszym pięknym kraju, zmierzony Revers Null w aucie. :biggrin:

Źródło: Kenwood KMM-303BT z wyciągnietym sygnałem optycznym, podłączony do procesora Alpine H700
                      Sprzęt pomiarowy: laptop z Artą, karta M-Audio Transit, mikrofon Behringer B5, preamp MPA-102
                      Metoda pomiaru: jednokanałowa, sygnał testowy: PN pink
                      Tweetery i woofery podłączone w bi-ampingu do wzmacniacza 4-ro kanałowego.

Zrobiłem animację, jak wygląda poprawne ustawianie czasówek taką metodą.
                      Dla wybranej i ustalonej wcześniej filtracji dla woofera i tweetera zmieniałem delay na kanale tweetera, co 0,05 ms (taki krok ma H700)

No i jeszcze sprawdzenie reversa, przez odwrócenie polaryzacji tweetera

Podziękowania dla Kondraxa, który znalazł pewien tutorial i zmusił mnie w ten sposób, do tego abym w dzisiejszy chłodny, grudniowy dzień zatargał do auta te wszystkie klamoty.
                      Last edited by pawel_luk1; 15.12.2017, 19:13.

Skomentuj

Pomiar jednokanalowy to slaby pomysl :) Chyba dalej potrzymuje swoje zdanie, ze doszukiwanie sie ultra precyzji w takich warunkach odsluch i pomiaru to sztuka dla sztuki.

Skomentuj

Musisz posłuchać, jak gra tak dograne auto....
                          Oczywiście to nie jest jak w HA, gdzie siedzisz 2-3 metry od kolumn.

W aucie masz warunki odsłuchu jak z monitorów bliskiego pola. Oczywiście pod warunkiem dobrego dogrania fazowego głośników.

A metody dwukanałowej nie mogę zastosować, bo muszę przepuścić sygnał przez procesor, który zapewnia delay, a za procesorem mam niejako dwa wzmacniacze - osobny na każdy głośnik.
                          Last edited by pawel_luk1; 15.12.2017, 19:37.

Skomentuj

Wierze, ze jest dograne, tylko ruszysz glowa i po dograniu... Nie mowiac juz o tym, co slyszy pasazer. Dlatego jak dla mnie CA to jeden wielki kompromis i brzmienia raczej szukalbym w innym miejscu.

Skomentuj

No aż tak źle nie jest.
                              W dobrze zestrojonym aucie z pozycji kierowcy scena powinna rozciągać się ładnie od lewego do prawego słupka. Centrum sceny ustawia się z reguły na środku deski, w okolicy lusterka wstecznego.

Ale pasażer ma kiepsko, fakt. Jak żona prowadzi, a ja siedzę na miejscu pasażera, to mnie skręca... :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Wierze, ze jest dograne, tylko ruszysz glowa i po dograniu... Nie mowiac juz o tym, co slyszy pasazer. Dlatego jak dla mnie CA to jeden wielki kompromis i brzmienia raczej szukalbym w innym miejscu.
                                Pasażer dobre [emoji23] kogo on obchodzi.

Łukasz naprawdę ruszenie głowa parę cm nie powoduje nagłego rozjechania wszystkiego.

Dla Ciebie to kompromis bo w korkach nie jeździsz [emoji16]

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                  Ale pasażer ma kiepsko, fakt. Jak żona prowadzi, a ja siedzę na miejscu pasażera, to mnie skręca...
                                  Cholernie kompromisy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                                  Pasażer dobre kogo on obchodzi.
                                  Kogos moze obchodzic :)

Łukasz naprawdę ruszenie głowa parę cm nie powoduje nagłego rozjechania wszystkiego.
                                  Oblicz sobie zmiane odleglosci od zrodla dzwieku, kiedy obracasz glowa na lewo i prawo w czasie jazdy. To musi byc wielka tragedia, bo roznice fazowe beda w tym przypadku bardzo duze. I caly misterny plan ustawiania precyzyjnych delayow dla jednego polozenia mikrofonu pisssdu :)

Skomentuj

Można użyć BMR-ów z szerokim kątem promieniowania do odtwarzania zakresu średnio-wysokotonowego i zrobić podział około 500Hz.

http://www.tectonicelements.com/tect...io-revolution/
                                    http://www.tectonicelements.com/wp-c...EBM35C10-4.pdf
                                    http://www.tectonicelements.com/wp-c...6C20N-4B-2.pdf

Skomentuj

Pogromco, musisz do nas przyjechać. Daleko nie masz.
                                      A może jak będę kiedyś w Jaworze, to podjadę autem do Ciebie.

W praktyce nie ma tak tragicznych skutków obracania głowy, o których piszesz.
                                      Przecież w domu też nie słucha się zawsze na sweet spocie, a jak jest dobre zgranie fazowe między głośnikami, to w innych miejscach też dźwięk brzmi przyjemnie.

W aucie jest tragedia, jeśli te fazy są mocno rozjechane, o co nie trudno. Dźwięk wtedy atakuje sybilantami, góra pasma jest jazgotliwa, a ludzie winę zwalają a to na wysokotonówkę, a to no wzmacniacz, a to na źródło i w nieskończoność wymieniają aż "zagra".
                                      A tu trzeba się pochylić nad tematem głębiej i znaleźć prawdziwą przyczynę tych defektów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Cholernie kompromisy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Kogos moze obchodzic :)

Oblicz sobie zmiane odleglosci od zrodla dzwieku, kiedy obracasz glowa na lewo i prawo w czasie jazdy. To musi byc wielka tragedia, bo roznice fazowe beda w tym przypadku bardzo duze. I caly misterny plan ustawiania precyzyjnych delayow dla jednego polozenia mikrofonu pisssdu :)
                                        Zaczynasz gadać jak Misiomor.

Nie słuchałem ale się wypowiem [emoji16]

Wiem, wiem jest jak mówisz ale nie do końca. Będziesz we Wrocławiu podjedź posłuchaj.

Jadę do pracy 12km około 45min. W obie strony to jest 1.5 godziny słuchania.
                                        Nie rozumiesz tego bo masz czas na słuchanie w domu [emoji23]
                                        Ja mam właśnie te 1.5 godziny dziennie w korku. A uwierz mi w korku się głowa nie rusza [emoji16]

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Pogromco, musisz do nas przyjechać. Daleko nie masz.
                                          A może jak będę kiedyś w Jaworze, to podjadę autem do Ciebie.
                                          Z pewnoscia kiedys sie wybiore :)

W praktyce nie ma tak tragicznych skutków obracania głowy, o których piszesz.
                                          Przecież w domu też nie słucha się zawsze na sweet spocie, a jak jest dobre zgranie fazowe między głośnikami, to w innych miejscach też dźwięk brzmi przyjemnie.
                                          Liczylem wlasnie na taka odpowiedz, moj wpis mial za zadanie sprowokowac do dyskusji. To o czym piszesz, swiadczy tylko o tym, ze ultra precyzja ustawiania zgrania fazowego nie ma duzego znaczenia. Jesli by miala, to kazdy drobny ruch powodowalby ogromne zmiany w dzwieku.

W aucie jest tragedia, jeśli te fazy są mocno rozjechane, o co nie trudno. Dźwięk wtedy atakuje sybilantami, góra pasma jest jazgotliwa, a ludzie winę zwalają a to na wysokotonówkę, a to no wzmacniacz, a to na źródło i w nieskończoność wymieniają aż "zagra".
                                          A tu trzeba się pochylić nad tematem głębiej i znaleźć prawdziwą przyczynę tych defektów.
                                          Przy tak oddalonych zrodlach dzwieku, nie jest dziwne, ze uzywajac wylacznie pasywnej zwrotnicy da sie osiagnac dobre zgranie fazowe. Stad regulacja opoznienia jest tak wazna, natomiast trzeba sobie zdac sprawe jaka dokladnosc jest tutaj naprawde slyszalna.

Zaczynasz gadać jak Misiomor.
                                          O dzieki! Czuje sie zaszczycony, lecz wypada mi sie nie zgodzic :)

Nie słuchałem ale się wypowiem

Wiem, wiem jest jak mówisz ale nie do końca. Będziesz we Wrocławiu podjedź posłuchaj.

Jadę do pracy 12km około 45min. W obie strony to jest 1.5 godziny słuchania.
                                          Nie rozumiesz tego bo masz czas na słuchanie w domu
                                          Ja mam właśnie te 1.5 godziny dziennie w korku. A uwierz mi w korku się głowa nie rusza
                                          Chlopaki, ja wam wierze, ze to dobrze gra. Przeciez nie napisalem, ze cos jest do kitu. Tylko czasami mam wrazenie, ze chcecie dzielic wlos na czworo. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X