Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki obecnie niedrogi zestaw odseparowany 130mm ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odpuszcze na teraz. jakby ktos chcial moge zapakowany nowy modulik z ali sprzedac po kosztach. Diory pod radiem na razie daja rade ale faktycznie wzmacniaczyk by sie przydal. Mam miejsce w desce gdzie maly normalny wzmak upchne jak cos. przegladam oferty i takie odpowiadajace wymiarami do 150zl mam hifonics plutto VIII (2x35W) albo kenwood kac525(2x30W). Jest sens cos takiego wkladac do zasilania dior ?

Skomentuj

Myślę że jak będziesz diory wspomagał subem to wystarczy im zasilanie z jednostki radio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
        Myślę że jak będziesz diory wspomagał subem to wystarczy im zasilanie z jednostki radio.
        Spróbuje. Jeszcze nie podłączyłem tego fabrycznego. Może pod koniec tygodnia się uda. I wtedy przód uciąć gdzieś na 100hz ?

Skomentuj

100hz zdecydowanie za wysoko... Tnij 80 albo nawet niżej..

Skomentuj

Ja mam cięte przy 80Hz.
            6'5 w drzwiach nie szaleją przy głośniejszym słuchaniu pod radiem, plus mniejsze zniekształcenia generowane przez scalaki radia.

Skomentuj

Zamontowalem w koncu wszystko :) Jestem baaardzo usatysfakcjonowany. Wzmacniaczyka faktycznie jak na razie nie potrzebuje. Calosc na prawde daje rade. Mam jeszcze ostatni problem. Wooferek fabryczny podlaczylem aktywnie - wlutowalem sie do wejscia koncowki mocy - dokladnie tu gdzie czerwona kropka :

pin1 to we1 idzie do tego elementu (chyba C 470nf? jak na str 10 http://pdf.datasheetcatalog.com/data...s/TDA8563Q.pdf) i przy pin13 jest tak samo i lacza sie te 2 kanaly tam gdzie sie wlutowalem
              Dziala wszystko super natomiast przy wlaczaniu i wylaczaniu radia mam glosne pukniecie w glosnik. Pukniecie pojawia sie gdy podlaczam i odlaczam sygnal z radia - probowalem na wlaczonym wzmaku podpinac wejscie i juz dokladnie takie samo pukniecie. Co z czyms takim sprobowac zrobic ?
              Last edited by panadol; 05.02.2018, 19:12.

Skomentuj

Testow ciag dalszy - jak opoznie remote co idzie na woofer - tzn najpierw wlacze radio a pozniej jak juz gra podlacze remote na suba - pukniecia brak, tak samo w druga strone - jak najpierw wylacze remote suba a pozniej radio - tak samo pukniecia przy wylaczaniu brak. Teoretycznie moglbym wsadzic dwwa przekazniki czasowe - jeden do opoznienia wlaczenia remote na wzmacniacz a drugi do opoznienia wylaczenia acc na radio (remote wzmaka podlacze wtedy do acc) ale to troche chore :) moze jest jakis prostszy sposob ? Zalezy mi na tym bo jezdze czasem tym autkiem z 2 miesieczna corka a te walniecie jest dosyc glosne). w ostatecznosci zrobie ten patent na przekaznikach - do suba moze cos takiego http://allegro.pl/modul-czasowy-ne55...076917886.html (MODUŁ CZASOWY NE555 OPÓŹNIACZ PRZEKAŹNIK 12V 10A) a do opoznienia acc w radiu to zwykly przekaznik ktorego cewke podlacze przez diode i kondensator do podtrzymania ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Widze ze nawet sa takie gotowe 2w1... http://www.caraudiosklepy.pl/hollywood-hpst-p688.html No nic - chyba w to zainwestuje
                Last edited by panadol; 05.02.2018, 21:27.

Skomentuj

czy wyjscia po 300ma wystarcza do acc radia i remote suba ?

Skomentuj

A nie możesz podłączyć tego suba do wyjść chinch radia?
                    O co Ci chodzi z tym acc?

Skomentuj

Acc - tak były opisane wejścia remote w wzmacniaczach caraudio philipsa.

Skomentuj

Hmm. Acc To plus po stacyjce od jkad pamietam. https://www.google.pl/url?sa=t&sourc...hDCSZOt65fBr7Y

Jeszcze raz bo może pokrecilem : suba mam podłączonego przez wyjścia chinch w radiu ale sub oryginalnie nie miał wejścia chinch tylko to hi Level do podłączenia z głośników dlatego dorobilem "line in".
                        Muszę teraz jeszcze opoznic zalaczenie wzmaka suba przy włączeniu stacyjki i opoznic wyłączenie radia po przeleceniu stacji na off. Do tego m.in służy ten modułów za 40zl co dałem link.
                        http://www.caraudiosklepy.pl/hollywood-hpst-p688.html
                        Pytanie tylko czy te 300ma to nie za mało na plus po stacyjce co idzie do radia -musze jeszcze przekaźnik dawać czy sam ten modułów wystarczy

- - - - - aktualizacja - - - - -

No dobra. Już widzę że pisanie z androida to niedobry pomysł:)
                        Last edited by panadol; 06.02.2018, 16:30.

Skomentuj

Nie wiem czy przypadkiem za blisko scalaka się nie podpiąłeś.
                          Jeżeli wzmacniacz na wejście bierze sygnał high level, to powinieneś się podpiąć zaraz za dzielnikiem, który obniża napięcie.
                          Last edited by scythe1123; 06.02.2018, 19:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                            Nie wiem czy przypadkiem za blisko scalaka się nie podpiąłeś.
                            Jeżeli wzmacniacz na wejście bierze sygnał high level, to powinieneś się podpiąć zaraz za dzielnikiem, który obniża napięcie.
                            Nie koniecznie za dzielnikiem.
                            Kolega z jednostki wychodzi już sygnałem odfiltrowanym.
                            Za dzielnikiem za pewne jest jeszcze filtr. W takiej sytuacji ten filtr jest zbędny więc lepiej jest się wpiąć za filtrem przed końcówką mocy.
                            panadol daj więcej zdjęć tej końcówki mocy w tym subwooferku.

Skomentuj

Najlepiej prześledzić elektronikę wzmacniacza.
                              Ten scalak jest pomostkowany i nie wiadomo czy to nie chodzi o "przygotowanie" sygnału.
                              A radio ma jakąś składową stałą na wyjściu i jak się jest wpiętym z pominięciem kondensatora to może być przyczyną stuków.
                              Albo podpiąć się sygnałem z tylnych głośników i zobaczyć efekt.

Skomentuj

A co masz podpięte pod pin 11 tej końcówki? Zobacz w dokumentacji układu co jest napisane odnośnie wykorzystania tego pina.
                                Tłumaczenie: Aby uniknąć włączania (z trzaskiem?), zaleca się utrzymanie wzmacniacza w trybie wyciszenia (ładowanie są kondensatory na wejściach pin 1 i pin 13).
                                Obwód na rysunku 7 jest dodatkowy układ który opóźnia załączanie końcówki mocy.
                                Last edited by Janusz81; 06.02.2018, 19:54.

Skomentuj

Teoretycznie te puknięcie nie powinno się pojawiać, bo wzmacniacz nie powinien być nigdy wyłączany, jedynie co to ma przechodzić w uśpienie po zniknięciu sygnału remote.
                                  Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale to puknięcie jest porównywalne do tego jak się włączony wzmacniacz podłącza pod źródło?

Skomentuj

Wydaje mi się, że występuje stan nieustalony w momencie załączania i wtedy ładuje się jakiś kondensator który wcześniej już był rozładowany. W dokumentacji jest narysowany układ do opóźniania załączania końcówki i wydaje mi się, że takie coś powinno być zastosowane i podpięte pod pin 11 układu. Gdy zniknie zasilanie to końcówka automatycznie przechodzi w tryb mute i się wyłącza. Po ponownym pojawieniu się zasilania z opóźnieniem znów załącza się końcówka. Opóźnienie można regulować stałą czasową RC. Wtedy chyba trzeba wykorzystać zasilanie po stacyjce (ACC) jeśli zasilanie układu jest na stałe podpięte pod akumulator auta.

Skomentuj

Wielkie dzieki za analize sytuacji :)
                                      Adzik - Troche wiecej zdjec wooferka jest na pierwszej stronie tematu pod koniec.
                                      scythe1123- staralem sie wpiac tak jak na datescheet tego ukladu - przy pin1 jest element (wydawalo mi sie ze tak jak na dataschet kondensator?) i przy pin13 tak samo i tam sie mostkowaly i tam sie wpialem tak jak oznaczylem czerwona kropka. specjalnie tu bo chcialem ominac filtry bo filtry mam w radiu i moge je sobie ustawiac)
                                      Tak te pukniecie dokladnie takie jak wlaczony wzmak podlacza sie pod zrodlo.
                                      Janusz81 - dzieki za wskazowke. przyznaje ze nie dociekalem jak jest podlaczony ten uklad opozniajacy. Zasilanie tego wzmaka podpialem tak jak w otyginale - tzn ma on caly czas stale 12V jak i triger wlaczajacy - probowalem zarowno z remote radia jak i ACC.
                                      jak odlacze rca z radia - stuku brak.

Generalnie zlozylem juz calosc. przejhechalem wlasnie z wwy do gdanska i jestem zachwycony audio i nie bardzo usmiecha mi sie to rozbierac wszystko. po pierwsze nie mam na razie dostepu do garazu a zeby wyjac suba musze wyjac siedzenie kierowcy a i okablowanie zrobilem troche malo demontowalne.. :) Po drugie dziala tak fajnie ze sie boje ze cos popsuje.
                                      Myslalem bardziej zeby sprobowac cos dac na kablu sygnalowym - tylko co ? :)
                                      Jesli to nic nie da to zastosuje ten uklad opozniajacy wlaczanie wzmaka i wylaczanie radia i to na 100% zadziala bo jak probowalem recznie robic to co on robi to jest ok. pytanie tylko ile pradu radio bierze przez te ACC - czy wiecej niz te 300ma i w zwiazku z tym musze dac jeszcze przekaznik oprocz tego ukladu ale to sobie zmierze najwyzej.

Skomentuj

Zamieszczone przez panadol Zobacz posta
                                        pytanie tylko ile pradu radio bierze przez te ACC - czy wiecej niz te 300ma i w zwiazku z tym musze dac jeszcze przekaznik oprocz tego ukladu ale to sobie zmierze najwyzej.
                                        Normalnie to może iść tam spory prąd, bo to główne zasilanie radia.. Zazwyczaj jest na nim fabryczne zabezpieczenie, najczęściej 10A. Plus przed stacyjką to tylko podtrzymanie ustawień radia takich jak stacje radiowe, ustawienia radia iitp. Wzmacniacz też powinien być podłączony bezpośrednio do akumulatora, a ACC lub wyjście REMOTE lub ANT+ z radia powinno uruchamiać wzmacniacz. Wyjście ANT+ z radia to zasilanie do wysuwania automatycznej anteny i można by go wykorzystać do uruchamiania twojego piecyka.
                                        Last edited by Janusz81; 07.02.2018, 06:24.

Skomentuj

Myslalem ze prad do radia glownie idzie z plusa przed stacyjka i tam jest bezpiecznik a na acc jest tylko maly prad sterujacy zalaczaniem, jesli jednak jest tak jak mowisz to potrzebuje jeszcze przekaznik do tego modulu i bedzie ok.
                                          Zasilanie suba dokladnie tak mam - stale 12v plus remote z radia(acc tez probowalem).
                                          Pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                                          X