Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik pod wzmacniacz Ground Zero

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik pod wzmacniacz Ground Zero

Witam, mam zamiar kupić sobie głośnik lub głośniki pod wzmacniacz Ground Zero GZNA 2600, ale mam kilka problemów z znalezieniem specyfikacji tego wzmacniacza bo różne strony podają inaczej i nie wiem która podaje autentyczne informacje.
    Specyfikacja nr 1:

1 × 245 watów kanał od 1 do 4 omów
    2 × 230 watów kanał 1 + 2 do 4 omów przy napięciu zasilania 13,8V
    Pobór prądu 46,8A
    Wydajność 71,1%

1 × 767 watów kanał 1 + 2 zmostkowany do 4 Ω przy napięciu zasilania 13,7V
    Pobór prądu 85,4A
    Wydajność 65,6%

1 × 1152 watów kanał 1 + 2 zmostkowany do 2 Ω przy napięciu zasilania 13,6V
    Pobór prądu 147A
    Wydajność 57,6%

1152 watów całkowita moc

Lub

Specyfikacja nr 2:

Leistung an 4 Ohm 2x 202 Wrms
    Leistung an 2 Ohm 2x 330 Wrms
    Leistung an 1 Ohm 2x 435 Wrms
    Leistung an 2 Ohm gebrückt 1200 Wrms
    Phaseshift 0 - 180°
    Mode: Full - Low
    Low Pass Filter 30 - 150 Hz
    Bass Frequenz 30 - 50 Hz
    Bass Boost 0 - 12+ dB
    Subsonic Filter 10 Hz - 40 Hz
    abgesichert mit 4x40A (Ja mam 2x25A oraz 2x30A i nie wiem czy ktoś coś przy nim już nie majstrował)
    vergoldete Anschlüsse

Co do głośnika to nie wiem jaki wybrać czy o średnicy 300mm czy 380mm w cenie tak do 400-500 zł za używkę i o jakiej rezystancji oraz mocy. Co do muzyki jakiej słucham to w 90% jest to rap/trance/trap z niskim, wolnym, mięsistym basem. Prosiłbym o opinię i pomoc na ten temat, oraz jak się do tego zabrać, z tego co wiem to do takiej muzyki najlepszy jest 380mm głośnik, ale stosunkowo mało dostępne są takie głośniki patrząc na aukcje.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
    Last edited by Matek; 09.01.2018, 22:25.

https://www.amp-performance.de/1392-...GZNA-2600.html
    Tutaj masz kolego dokładne pomiary w konkretnych warunkach. (Swoją drogą bardzo fajna stronka z za zachodniej granicy) Zgadza się to z pierwszą specyfikacją.
    Jeśli chodzi o bezpieczniki to seryjnie były 4x40A więc w najlepszym wypadku ktoś usmażył bezpieczniki i wymienił je na pałe... W gorszym wypadku było grzebane w środku.
    Co do głośnika to podejrzewam, że ma wytwarzać większe wibracje niż stado pędzących bawołów :lol:
    W takim wypadku im większa powierzchnia membrany tym lepiej. Za tą cenę kupisz raczej jeden głośnik który wykorzysta całą moc pieca. Więc 15" szukaj.
    Za tą kwotę i do tych zastosowań może nawet coś nowego wybierzesz? Lanzar MAXP154D nie jest sprzętem dla audiofila ale powinien dać radę. Spinasz go w 2Ohm i wozisz bombe w bagażniku! Do tego masz pewność że to nowy głośnik i nic mu nie dolega no i biorąc pod uwagę stosunek moc/cena to bajka.
    Musisz tylko mieć dobrze spiętą elektryke w aucie z kablami o odpowiedniej średnicy ale o tym pewnie wiesz.
    Z używanych pompek szukaj Excursion SXE-12D4, Sundown Audio serie SA-15 D4, nawet Alpine SWR 1542d lub ESX QE1524...
    Klasa wyższa jak JL, DC, DD, RE, to firmy na które raczej w tej cenie nie masz co liczyć

Skomentuj

Oceń, czy instalacja auta da radę -> na pewno Big3 musisz zrobić. Inaczej nie ma co sobie zawracać głowy. Jak go dobrze zasilisz, to wtedy pomyśl o głośniku...
      Na początek nie musi być kilowatowej mocy. Ustawisz Gain na odpowiednią czułość i może być nawet 150W RMS.
      Last edited by grzeczny_52; 10.01.2018, 21:08.

Skomentuj

No Panie! Big3 przy tej mocy było by już wskazane, ale jeszcze nie takie konieczne.
        Jeśli instalacja zasilająca jest odpowiednia do mocy, odpowiednio położona i nie będzie problemu ze spadkami napięcia! Tu najważniejszym czynnikiem jest oczywiście alternator który to będzie napędzał.
        Z głośnikiem w naszych polskich realiach finansowych bym się chyba nie szczypał i od razu kupił taki, który wykorzysta całą moc wzmacniacza.
        No chyba, że stać Cię na kupno słabszego> budowę skrzynki>testing> ewentualną sprzedaż> kupno mocniejszego>i od wsio od nowa...
        Last edited by Mercutio; 10.01.2018, 22:30.

Skomentuj

Co do tego BIG3, to wystarczy dodać do każdego z tych trzech kabli dodatkowy kabel o średnicy miedzi 6mm ? Otóż mam kilka podwójnych kabli o średnicy 6mm to z moich obliczeń wynika, że to chyba jest jakieś 28-30mm2 oczywiście jeszcze wyczyścić miejsca styku kabli itd. Jedynie mam problem jaki bezpiecznik od alternatora do akumulatora, bo nie wiem ile mi alternator wytwarza amper i jak tam by wychodziło np 70A to jaki dać bezpiecznik.

Skomentuj

Generalnie są dwia obozy jeśli chodzi o takie zabezpieczenie. Jedni zapierają się, że bezpiecznik jest jedynie słabym punktem w ich instalacji i go nie zakładają. Prawdopodobieństwo wystąpienia niebezpieczeństwa w tym względzie jest niezwykle małe, jeśli oczywiście jest to wykonane odpowiednio solidnie.
            Ja jednak uważam że jeśli robimy upgrade w użytkowanym codziennie aucie to lepiej dmuchać na zimne i zabezpieczyć swój dobytek...
            Bezpiecznik dobiera się pod moc wzmacniacza (choć nie w celu jego zabezpieczenia! Od tego są wbudowane we wzmak bezpieczniki) i w twoim wypadku wybrał bym ANL o wytrzymałości 200A. Będzie z zapasem!
            Co do matematyki to liczysz dobrze
            6mm średnicy = 28mm2 ale jeśli mogę Ci doradzić to postaraj się dostać pojedynczy 50mm2.
            Prosty montaż i mniej kombinacji z bezpiecznikiem. Ten który masz musiał byś kłaść podwójnie, by uzyskać odpowiedni przekrój czyli jak mówią za wielką wodą 0gauge wire.
            6mm to jedynie 2gauge a więc połowa tego co potrzeba.
            W sumie to tylko wspomnę, że przy tej mocy wzmacniacza musisz takim samym przewodem - 50mm2 go zasilić.
            Last edited by Mercutio; 12.01.2018, 01:18.

Skomentuj

Mam jeszcze dwa pytanka, otóż czy wypadałoby kupić kondensator do tej instalacji i czy do kabli masowych wystarczy dodać po jednym kablu 28mm2, czy wymienić je całkiem na 50mm2, bo ten od alternatora do akumulatora to dam 50mm2 plus bezpiecznik.

Skomentuj

Myślę, że to za mało. Jeśli umasujesz to kablami 28mm2 to mija się z celem montaż 50mm2 na "+". Teoretycznie niby powinno się zgadzać bo będą dwa minusowe ale... Mówiłeś, że masz trochę tego kabla więc możesz je tam położyć podwójnie.
                Co do kondensatora to zmontuj wszystko odpowiednio i przekonaj się sam czy będzie potrzebny.
                Osobiście wątpię żebyś go wtedy potrzebował.

Skomentuj

Ok, teraz już wszystko rozumiem i powoli zabieram się do pracy, dziękuję wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                  X